Τρίτη 13 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΑΣΟΚ
Επιθεώρηση δυνάμεων του "εκσυγχρονισμού"

Την κυριαρχία του Κ. Σημίτη σε ιδεολογικοπολιτικό και οργανωτικό επίπεδο επιβεβαίωσε η διήμερη συνδιάσκεψη

Την κυριαρχία του Κ. Σημίτη όχι μόνο στον κομματικό μηχανισμό αλλά και σε ιδεολογικοπολιτικό επίπεδο, επιβεβαίωσε πανηγυρικά η διήμερη συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ το Σαββατοκύριακο, οι εργασίες της οποίας εξελίχθηκαν σε "επιθεώρηση δυνάμεων" για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, ένα χρόνο μετά το συνέδριο.

Τα πρώτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως προέκυψε μέσα από τις ομιλίες τους, έχουν αφομοιώσει τον "εκσυγχρονιστικό" λόγο της ηγεσίας και ταυτόχρονα έχουν αποδεχτεί το ρόλο τους, στο πλαίσιο της οργανωτικής ανασυγκρότησης, ως"μαχητικοί" εκλαϊκευτές του. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνολο σχεδόν των ομιλητών αναπαρήγαγε τα επιχειρήματα που κατά καιρούς έχει χρησιμοποιήσει ο Κ. Σημίτης για να δικαιολογήσει την αντιλαϊκή επέλαση της κυβέρνησής του.

Ο Κ. Σημίτης που στην εισήγησή του περιέγραψε με σαφήνεια την ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, η οποία στηρίζεται στην αποδοχή του νεοφιλελευθερισμού, δεν έκρυψε στη δευτερολογία του την ικανοποίησή του, λέγοντας ότι "διαψεύστηκαν πανηγυρικά όσοι είχαν προσαναγγείλει φαινόμενα διαπάλης και αντιπαλότητας στη συνδιάσκεψη". Προχώρησε όμως ακόμα περισσότερο λέγοντας ότι "είναι θεμιτό και σκόπιμο να έχουμε διαφορές" και δείχνοντας έτσι ότι δε φοβάται την ύπαρξη μιας μειοψηφικής τάσης στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, η οποία θα αξιοποιείται για τη συγκράτηση και ενσωμάτωση δυνάμεων και λαϊκών μαζών.

Στο πλαίσιο αυτό δε δίστασε απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, να ισχυριστεί ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα των "μη προνομιούχων": "Βεβαίως και η βάση μας παραμένει η ίδια, βεβαίως και πολιτικά η βάση μας είναι οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες. Πάνω σε αυτούς στηριζόμαστε και τις δικές τους επιδιώξεις θέλουμε να προωθήσουμε στον καινούριο κόσμο" (! ).

Αναφερόμενος στην επιχείρηση του "κοινωνικού διαλόγου" - απάτη δεν έκρυψε τις προθέσεις της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει μορφές εργασίας υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων, αναφέροντας το χαρακτηριστικό παράδειγμα των επιχειρήσεων που στηρίζονται στις συμβάσεις έργου.

Οσον αφορά την οργανωτική ανασυγκρότηση, δήλωσε ότι βρίσκεται στα πρώτα βήματά της και δεν έχει αποτύχει, ενώ δεν έκρυψε τις προσδοκίες του για το κέρδισμα "τρίτων" μέσα από το διάλογο για την Κεντροαριστερά.

Ο Μ. Δασκαλάκης

Ο μόνος που διαφοροποιήθηκε από τα στελέχη που μίλησαν, ήταν το μέλος του ΕΓ, Μ. Δασκαλάκης,ο οποίος υποστήριξε ότι "για πρώτη φορά αποσταθεροποιήσαμε τις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τα λαϊκά στρώματα" και "η ανασυγκρότηση αποτυχαίνει". Ως βασική αιτία για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, θεωρεί το γεγονός ότι "μερικοί νόμισαν ότι κέρδισαν το συνέδριο χωρίς όρους και προϋποθέσεις" και επέκρινε την ηγεσία γιατί δεν εφαρμόζει τις ομόφωνες αποφάσεις του συνεδρίου. Δύο λύσεις, τόνισε, υπάρχουν μπροστά σε αυτή την κατάσταση: "Η μία είναι η αποδοχή αυτής της κατάστασης, η υποταγή και η συνενοχή στην ιδεολογική, στην πολιτική, στην οργανωτική κατάσταση και στην ήττα. Η άλλη είναι η ανατροπή αυτής της κατάστασης".

Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ