Τετάρτη 21 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Πανεργατικό συλλαλητήριο αύριο

Είκοσι εφτά σωματεία του Πειραιά καλούν τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικό, μαχητικό "παρών", αύριο στις 7 μμ στην πλατεία Κοραή, προβάλλοντας τα ουσιαστικά αιτήματά τους και αποκαλύπτοντας την απάτη του "κοινωνικού διαλόγου"

Να αντεπιτεθούν για την ανατροπή της αντιλαϊκής αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης καλούν όλους τους εργαζόμενους, τους νέους και τους συνταξιούχους του Πειραιά, 27 πρωτοβάθμια σωματεία της πόλης, που διοργανώνουν πανεργατικό συλλαλητήριο αύριο, Πέμπτη,στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κοραή.Τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους να αποδοκιμάσουν τις πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΠ και άλλων κυβερνητικών οργανώσεων που έχουν αναλάβει ρόλο "κομπάρσου" στο "διάλογο" - απάτη και, με τη μαζική τους συμμετοχή, να δημιουργήσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ανατροπή τους.

Οι εργαζόμενοι του Πειραιά διεκδικούν: Απαγόρευση των απολύσεων και να μη γίνει καμία μείωση οργανικής σύνθεσης των πλοίων, που οδηγεί σε διόγκωση της ανεργίας στους ναυτεργάτες. Εφαρμογή κλαδικής πολιτικής και ανάπτυξης για τη Ζώνη Περάματος με αύξηση της απασχόλησης. Να σταματήσει κάθε υπονόμευση της λειτουργίας των εργοστασίων "Λιπασμάτων" και ΑΖΕΛ. Αμεση επιδότηση όλων των ανέργων με τη μείωση των προϋποθέσεων για την εγγραφή τους στο Ταμείο Ανεργίας. Επίδομα ανεργίας, ίσο με το 80% του ημερομισθίου της ΕΣΣΕ. Μείωση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 55 για τα βαρέα και 60 για τα άλλα επαγγέλματα, καθώς και αύξηση των κατωτέρων συντάξεων, ίση με τα 20 ΗΑΕ. 5ήμερο - 35ωρο με πλήρη απασχόληση και ασφάλιση 6ήμερου. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης. Πλήρη εκδημοκρατισμό της ναυτικής νομοθεσίας και του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος κ.ά.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών,Δ. Δρίτσας, μας δήλωσε: "Είναι επιτακτική ανάγκη να συνειδητοποιήσουν όλοι οι εργαζόμενοι ότι πρέπει να υψώσουν το ανάστημά τους μπροστά στα αντεργατικά μέτρα που απεργάζεται η κυβέρνηση, η οποία εξυπηρετεί και υλοποιεί τις επιταγές του βιομηχανικού και εφοπλιστικού κεφαλαίου, που εκφράζεται μέσα από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου". Είναι φανερό ότι ο "κοινωνικός διάλογος" είναι μια προδιαγεγραμμένη φιέστα, που δε συμμετέχουν οι εργαζόμενοι, παρά μόνο αυτοί που συναινούν και τυχαίνει να είναι οι προσκείμενες στην κυβέρνηση συνδικαλιστές παρατάξεις. Γι' αυτό το λόγο, δεκάδες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις του Πειραιά παίρνουν μέρος στο συλλαλητήριο, για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους σ' αυτά που γίνονται ερήμην των εργαζομένων, ώστε να πάρουν το μήνυμα και οι κυβερνητικές συνδικαλιστικές οργανώσεις να σταματήσουν τον κατήφορο της υποταγής".

Ο Νίκος Ξουράφης,γραμματέας του σωματείου των ελαιουργοσαπουνοποιών, μας δήλωσε σχετικά: "Ο "κοινωνικός διάλογος" της κυβέρνησης είναι απάτη, γιατί, πρώτον, αυτά τα μέτρα, που λέει η κυβέρνηση, εφαρμόζονται στην πράξη και σε σχέση με τα ελαστικά ωράρια, τις εργασιακές σχέσεις γενικότερα, τους τρόπους αμοιβής και τις απολύσεις κλπ. Δεύτερον, γιατί μ' αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να νομιμοποιήσουν ακριβώς αυτά τα πράγματα. Οταν, λοιπόν, υπάρχουν τόσο οξυμένα προβλήματα στους τόπους δουλιάς, είναι αναγκαίο να υπάρξει μια ουσιαστική απάντηση σε μια αγωνιστική διεκδικητική κατεύθυνση. Αφού η ΓΣΕΕ και το ΕΚΠ δεν παίζουν ένα τέτοιο ουσιαστικό ρόλο, είναι καθαρό ότι οι εργαζόμενοι με τα σωματεία τους θα βρουν τρόπο να απαιτήσουν και να αγωνιστούν για τη λύση των προβλημάτων τους. Σ' αυτά τα πλαίσια, εντάσσεται και το συλλαλητήριο και η πρωτοβουλία που πήραν τα σωματεία του Πειραιά για τη διοργάνωσή του. Σίγουρα δε θα μείνουμε μόνο σ' αυτό".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ