Πέμπτη 29 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πάσχει, αλλά παραχωρείται

Το αίτημα της παραχώρησης του Αρχαίου Ωδείου της Πάτρας,στην προχτεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την πραγματοποίηση δύο φεστιβάλ - ένα του Δήμου Πατρέων και ένα ιδιωτικού φορέα- προκάλεσε τη συζήτηση μεταξύ των μελών για την κατάσταση διατήρησης του αρχαίου θεάτρου.Η ίδια συζήτηση γίνεται κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, όταν πρόκειται για ανάλογες χρήσεις και τις αντοχές των μνημείων. Η ίδια συζήτηση σχεδόν ποτέ δεν καταλήγει σε ριζικές λύσεις και αποφάσεις για την προστασία τους. Φτάνει, άραγε, το ΚΑΣ να εκφράζει το θυμό του δεδομένου ότι άλλος είναι ο ρόλος του; Είναι βέβαιο ότι η απλή επισήμανση των προβλημάτων δεν το αποενοχοποιεί.

Σχετικά με το Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας ακούστηκε ότι είναι απαραίτητη μία συνολική επέμβαση στερέωσης και συντήρησης.Κάποια σημεία κρέμονται από μία "κλωστή", έτοιμα να πέσουν. Κάποια άλλα έχουν πάρει ήδη την... κατιούσα, ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχει καμία μελέτη, αν και θα έπρεπε οι αρμόδιες υπηρεσίες να σπεύσουν.

Οταν δε ακούστηκε το ενδεχόμενο να απαγορευτεί προσωρινά η χρήση του θεάτρου και να διοχετευτούν σε άλλους χώρους οι εκδηλώσεις, απορρίφθηκε αμέσως αφού η πόλη της Πάτρας πάσχει από χώρους ικανούς να δεχτούν πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μετά από όλα αυτά και ενώ περίμενε κανείς να ζητηθεί η εκπόνηση μελετών ώστε να ξεκινήσει η επέμβαση, το ΚΑΣ απλώς ζήτησε να δει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων πριν αποφασίσει...

Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ