Πέμπτη 29 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΕΣΥ - ΕΣΗΕΑ - ΠΟΣΠΕΡΤ
Συντονίζουν και συνεχίζουν τον αγώνα

Πρόεδρος ΕΣΗΕΑ: το ΔΣ της ΕΡΤ να διορίζεται από τη Βουλή

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον κοινό τους αγώνα, για την ανασυγκρότηση της ΕΡΤ και για την υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, είναι η ΠΟΕΣΥ, η ΠΟΣΠΕΡΤ και η ΕΣΗΕΑ. Σε χτεσινή τους συνεδρίαση, αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, το αμέσως επόμενο διάστημα, σε περίπτωση που δε γίνουν αποδεκτά τα αιτήματά τους. Ετσι, δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν προβλήματα και με τη μετάδοση από την ΕΡΤ μεγάλων αθλητικών γεγονότων, όπως το Ευρωμπάσκετ στο τέλος Ιούνη.

Οι πρόεδροι των τριών συνδικαλιστικών φορέων, Δημήτρης Γκλαβάς, της ΠΟΕΣΥ, Γιώργος Μαγγανιάς, της ΠΟΣΠΕΡΤ, και Αριστείδης Μανωλάκος, της ΕΣΗΕΑ, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ανέπτυξαν διεξοδικά τις απόψεις και τις προτάσεις των τριών φορέων για την πορεία της ΕΡΤ, για τις εργασιακές σχέσεις και για την άμεση ανάγκη της υπογραφής συλλογικών συμβάσεων, οι οποίες θα πρέπει να κινούνται στα πλαίσια της εισοδηματικής πολιτικής. Οι εκπρόσωποι των φορέων των εργαζομένων στην ΕΡΤ δηλώνουν ανοιχτοί στο διάλογο και γι' αυτό έχουν ζητήσει για σήμερα συνάντηση με τον υπουργό Τύπου, Δημήτρη Ρέππα. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η ευθύνη για την προβληματική πορεία της ΕΡΤ και για τα τεράστια οικονομικά της προβλήματα ανήκει στην εκάστοτε κυβέρνηση και στις εκάστοτε διοικήσεις και όχι στους εργαζομένους.

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Αριστείδης Μανωλάκος,μάλιστα, έθεσε θέμα αλλαγής του νόμου, προκειμένου η διοίκηση της ΕΡΤ να μη διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά από τη Βουλή και ο έλεγχος να είναι διακομματικός.

"Ενταφιασμός" της ΕΡΤ

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ υπογράμμισε, επίσης, ότι αν υλοποιηθεί το σχέδιο "μεταρρύθμισης" της κυβέρνησης και της διοίκησης, η ΕΡΤ θα οδηγηθεί στον "ενταφιασμό" και αυτό θα έχει ως συνέπεια ο ραδιοτηλεοπτικός χώρος να μείνει ελεύθερος στα ιδιωτικά ολιγοπώλια.

Ο Δημήτρης Γκλαβάς,αφού έκανε μια διεξοδική ανασκόπηση των προβλημάτων της ΕΡΤ και των αιτιών που τα γεννούν, επισήμανε την απόφαση των διοικήσεων να συνεχιστεί ο "αγώνας με πλήρη ενότητα και σύνεση, χωρίς ούτε στιγμή ν' αποκλείεται ο διάλογος".

Οι τρεις συνδικαλιστικοί φορείς, όπως είναι γνωστό, είναι αντίθετοι και με την απόφαση διαχωρισμού των δύο καναλιών σε ενημερωτικό και ψυχαγωγικό, καθώς και με το οργανόγραμμα που προτείνεται από τον πρόεδρο της ΕΡΤ. Ο Γιώργος Μαγγανιάς, μάλιστα, είπε ότι επιδίωξη της διοίκησης είναι, ουσιαστικά, όλες οι παραγωγές να δίνονται σε ιδιωτικές εταιρίες. Η ΠΟΣΠΕΡΤ χτες έδωσε στη δημοσιότητα και τη δική της πρόταση για την οργάνωση της εταιρίας. Το οργανόγραμμα, όπως είπε ο Γιώργος Μαγγανιάς,έγινε από τον πρόεδρο της ΕΡΤ χωρίς να υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο. Αναφερόμενος στην αξιοπιστία της ΕΡΤ, έκανε τη διαπίστωση ότι σήμερα τα δελτία ειδήσεων ολισθαίνουν και οδηγούν την ΕΡΤ στα "πρόθυρα του 1989". Σύμφωνα με το προτεινόμενο από την ΠΟΣΠΕΡΤ σχέδιο οργανογράμματος, στόχος της ΕΡΤ θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός "πελατοκεντρικού εξωτερικά και ανθρωποκεντρικού εσωτερικά οργανωτικού συστήματος". Προτείνεται η ΕΤ - 1 να μετασχηματιστεί στο βασικό "τηλεοπτικό πρόγραμμα γενικού ενδιαφέροντος" και η ΕΤ - 2 σε κανάλι με ένα "σύγχρονο πρόγραμμα που θα απευθύνεται σε ειδικές ομάδες ακροατηρίου". Ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ μίλησε ακόμη για "συρρίκνωση της ΕΡΤ", φέρνοντας ως παράδειγμα σχέδια που έχουν σχέση με τη συρρίκνωση των περιφερειακών σταθμών και με το κλείσιμο του περιοδικού "Ραδιοτηλεόραση". Διεξοδικά τα προβλήματα της ΕΡΤ θα συζητηθούν την ερχόμενη Δευτέρα 2 Ιούνη, στο έκτακτο συνέδριο που διοργανώνει η ΠΟΣΠΕΡΤ.

Κούλα ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ