Κυριακή 1 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

"Αξιον εστί" για τον Μητρόπουλο

Στον μεγάλο συνθέτη και μαέστρο Δημήτρη Μητρόπουλο, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννησή του, είναι αφιερωμένη η εκπομπή για το βιβλίο "Αξιον εστί". Καλεσμένοι του Βασίλη Βασιλικού είναι ο καθηγητής μουσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Απόστολος Κώστιος με το βιβλίο του "Δημήτρης Μητρόπουλος" (εκδόσεις Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τράπεζας) και η καθηγήτρια πιάνου στο Ωδείο Αθηνών Χαρά Τόμπρα με το βιβλίο της "Η αλληλογραφία του Δ. Μητρόπουλου με την Καίτη Κατσογιάννη" (εκδόσεις Ικαρος). Ειδικός καλεσμένος της εκπομπής είναι ο Γιώργος Τσαγκάρης, διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΑ (Κυριακή ΕΤ-2 23.30).

Ινγκμαρ Μπέργκμαν

Η ζωή και το έργο του μεγάλου Σουηδού σκηνοθέτη καταγράφεται μέσα από το πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ βρετανικής παραγωγής "Ινγκμαρ Μπέργκμαν". Ο Μπέργκμαν γεννήθηκε στην Ουψάλα τον Ιούλιο του 1918. Γιος εφημέριου μεγάλωσε μέσα σ' ένα αυστηρό θρησκευτικό περιβάλλον, γεγονός που τον επηρέασε και στην καλλιτεχνική του δημιουργία. Θα σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και θα καθιερωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους θεατράνθρωπους. Το 1944 αρχίζει να γράφει τα πρώτα του σενάρια για τον κινηματογράφο, ενώ την επόμενη χρονιά περνά στη σκηνοθεσία. Στη δεκαετία του 1960 θα επιβληθεί σαν μια από τις σημαντικότερες μορφές της Εβδομης Τέχνης. Στο πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ μέσα από αρχειακό υλικό, από αποσπάσματα από τη βιογραφία του και σκηνές από τις ταινίες του, εξετάζεται η σχέση που έχει η προσωπική του ζωή και τα βιώματα με τη δημιουργία του (Δευτέρα ΕΤ-2 21.00).

Ανήλικες μητέρες

"Πολύ μεγάλες για παιχνίδια, πολύ μικρές για μητέρες": αυτός είναι ο τίτλος της εκπομπής "Οι δημοσιογράφοι προτείνουν". Θέμα της, η μητρότητα στην εφηβεία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανήλικες μητέρες. Στη δημοσιογραφική εκπομπή του πρώτου κρατικού καναλιού, εξετάζονται οι αιτίες που οδηγούν τα νεαρά κορίτσια σε ανεπιθύμητες ή μη εγκυμοσύνες. Το μεγάλο αυτό θέμα, εξετάζεται από όλες του τις πλευρές και σε όλες του τις διαστάσεις. Η εκπομπή επεκτείνεται και σε άλλα εξίσου σημαντικά θέματα και προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι νεαρές γυναίκες, όπως είναι οι αμβλώσεις, η πορνεία, τα νοσήματα που μεταδίδονται με τη σεξουαλική πράξη, οι πρόωρες γεννήσεις και τα ψυχικά προβλήματα που ακολουθούν σε όλη σχεδόν τη ζωή τους, τις μητέρες και τα παιδιά. Ειδικοί που ασχολούνται με την πρόληψη αυτού του φαινομένου, κάνουν τις δικές τους προτάσεις, για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Υπεύθυνη της εκπομπής είναι η Δήμητρα Γκουντούνα, σκηνοθέτης ο Γιώργος Αλπογιάννης. Την παρουσιάζει η δημοσιογράφος Τζίνα Στασινοπούλου (Πέμπτη ΕΤ - 1 19.20)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ