Κυριακή 1 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μοντέλο χωρίς προοπτική

Ζητήσαμε από τον γραμματέα της Οργάνωσης Περιοχής Αν. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ Δ. Κρεωνά να σχολιάσει το αναπτυξιακό μοντέλο που μας παρουσίασαν ο νομάρχης και άλλοι αιρετοί. Τα σχόλιά του είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά: "Πρόκειται, είπε, για μια προσπάθεια προβολής προς τα έξω μιας τεχνητής εικόνας, με στόχο την αποκόμιση προσωπικών και κομματικών ωφελειών". Οπως ο ίδιος υπογραμμίζει, είναι, για παράδειγμα, παράλογο να μιλά κανείς για ανάπτυξη του Εβρου με ενέργειες, όπως η δημιουργία λίμνης - βάλτου, από τη "Δημοσυνεταιριστική", στο Δήμο Τυχερού. Λίμνης στο κέντρο του χερσαίου Εβρου, με στόχο την προσέλκυση τουριστών, που θα επιδίδονται σε ιππασία και ιστιοπλοϊα με μικρά σκάφη. "Παίρνονται "πρωτοβουλίες" τουριστικού ενδιαφέροντος και αμφιβόλου αποτελέσματος, που μόνο στόχο έχουν την εκταμίευση κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα", επισημαίνει και συμπληρώνει: "Με την ίδια "λογική", η "Δημοσυνεταιριστική", σε συνεργασία με τη νομαρχία προωθεί την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, κύρια την εξάπλωση της καλλιέργειας βατόμουρων. Και για να τις προωθήσουν "αξιοποιούν" άτομα με ειδικές ανάγκες, εντάσσοντάς τους σε προγράμματα τέτοιων καλλιεργειών, εκμεταλλευόμενοι την κοινωνική ευαισθησία που υπάρχει απέναντι σ' αυτούς τους ανθρώπους. Εβαλαν τους ανθρώπους αυτούς να καλλιεργούν βατόμουρα στις Φέρρες, ανθρώπους που συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα του ιατρικού τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Και αυτό, μόνο και μόνο για να εκταμιεύσουν χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ενωση".

Ο Δ. Κρεωνάς υπογραμμίζει ότι νομαρχία και δήμοι, με τέτοιους τρόπους, προσπαθούν να καθιερώσουν καλλιέργειες που δεν έχουν μέλλον. "Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, αναφέρει, ότι στο Βόρειο Εβρο οι παραγωγοί αναγκάστηκαν να πετάξουν δέκα τόνους βατόμουρα, επειδή δεν υπήρχαν αγορές να διοχετευτούν. Οι αγρότες στις Φέρρες έχουν εγκαταλείψει πλέον αυτήν την ιδέα".

Συνεχίζοντας, ο Δ. Κρεωνάς σημειώνει πως "οι παράγοντες αυτοί, που κινούνται στα πλαίσια διαχείρισης των κοινοτικών προγραμμάτων, προώθησαν και την καλλιέργεια σπαραγγιού στο Τυχερό και το Βόρειο Εβρο και τώρα οι παραγωγοί είναι ανάστατοι, γιατί δεν υπάρχουν αγορές να απορροφήσουν τα προϊόντα τους. Ταυτόχρονα πασχίζουν για μια "οικοτουριστική" ανάπτυξη της περιοχής, χωρίς όμως να σέβονται πραγματικά το περιβάλλον. Κάνουν μεγαλεπήβολα σχέδια ακόμα και για λεμβοδρομίες στον ποταμό Εβρο, χωρίς σεβασμό για το οικοσύστημα. Απλά δρουν διαχειριστικά και στη λογική εκταμίευσης πόρων από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Για παράδειγμα, στο δάσος της Δαδιάς κατασκεύασαν μερικά σπιτάκια για τους τουρίστες, που εδώ και ένα χρόνο παραμένουν αναξιοποίητα, αλλά αποτέλεσαν μια καλή αφορμή για αποσπάσουν χρήματα από ευρωπαϊκά προγράμματα. Από την άλλη, όμως, όταν εμείς κάνουμε διάφορες προτάσεις, όπως για την προώθηση της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων, το αρνούνται διότι, όπως λένε, δε χορηγεί πιστώσεις η ΕΕ".

Χρειάζεται άλλη πολιτική

Αναφερόμενος στις ενέργειες για συνεργασία με την περιφέρεια του Χασκόβου Βουλγαρίας, σημειώνει ότι ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί τι είδους συνεργασία θα προωθηθεί τελικά και ότι ακόμα κυριαρχεί η γενικότητα. "Είμαστε υπέρ της συνεργασίας, δηλώνει, αλλά αυτή πρέπει να είναι συνεργασία των λαών και όχι των συμφερόντων της άρχουσας τάξης. Πρέπει να συνεργαστούμε με τους γείτονές μας και όχι να κάνουμε σχέδια για να τους εκμεταλλευτούμε".

Ολοκληρώνοντας ο Δ. Κρεωνάς τονίζει: "Ο Εβρος έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Εχει αξιόλογο πρωτογενή τομέα, μεγάλο ορυκτό πλούτο, δυναμικό, επιστήμονες, γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία. Αν αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας και ο ορυκτός πλούτος, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη της μεταποίησης, με απαραίτητη προϋπόθεση, πάντα, το σεβασμό προς το περιβάλλον. Επιπλέον, πρέπει να απορριφθούν οι διαχειριστικές τακτικές, που δεν έχουν καμία προοπτική. Αυτές οι "αναπτυξιακές" πολιτικές που όλα αυτά τα χρόνια βασίστηκαν στην ιδιωτική πρωτοβουλία και μόνο στόχο είχαν την προάσπιση και εξασφάλιση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης, αυτές οι πολιτικές δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Είναι, επομένως, σαφές ότι χρειάζεται μια άλλη αναπτυξιακή πολιτική, που θα είναι κοντά στον εργαζόμενο και θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ