Κυριακή 1 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΦΡΑΓΜΑ ΣΜΟΚΟΒΟΥ
Μάταια περιμένουν το νερό οι αγρότες της Καρδίτσας

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ

Ενώ το φράγμα του Σμόκοβου τελειώνει, μάταια θα περιμένουν χιλιάδες αγρότες της Θεσσαλίας να ξεδιψάσουν τα χωράφια τους, γιατί η κατασκευή του αρδευτικού έργου που θα τα ενώσει με το φράγμα δε φαίνεται στον ορίζοντα. Μήπως, η καθυστέρηση αυτή γίνεται επειδή επιδιώκεται να δοθεί το έργο με το σύστημα της αυτοχρηματοδότησης και να φορτωθεί έτσι στις πλάτες των αγροτών η αποπληρωμή του; Αυτό προσπαθούν να διευκρινίσουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας και Αχιλλέας Κανταρτζής, με σχετική ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ.

Το φράγμα του Σμόκοβου πολύ σύντομα ολοκληρώνεται - αναφέρουν συγκεκριμένα οι βουλευτές. Οι αγρότες της περιοχής περιμένουν με αγωνία να ποτίσουν τα χωράφια τους, αφού σήμερα ξοδεύουν εκατομμύρια για τη διάνοιξη και συντήρηση των γεωτρήσεων με τις οποίες ποτίζουν που έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνεται πολλαπλάσια το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ - προσθέτουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - τον Απρίλη του 1994 προκήρυξε διαγωνισμό για την κατασκευή αρδευτικού δικτύου των ζωνών Σ2 και Σ3 που περιλαμβάνει 30.000 στρέμματα στα χωριά Λεοντάρι, Αχλαδιά, Ασημοχώρι, Καππαδοκικό, Γραμματικό. Η δαπάνη του έργου προβλεπόταν να καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ήταν της τάξης των 9 δισ. δρχ. σε τιμές 1994.

Μέχρι σήμερα όμως - υπογραμμίζουν οι δύο βουλευτές - αν και έχουν περάσει δυόμισι περίπου χρόνια, ακόμα δεν έχει προχωρήσει η ανάδειξη εργολάβου, για να αρχίσει η κατασκευή του έργου που τόση ανάγκη έχει η περιοχή και οι αγρότες. Επίσης, μεγάλη είναι η αγανάκτηση στα χωριά Κέδρος, Λουτρό, Παλιούρι, Καλλιφών, Ζαϊμι κ.ά. που δεν προβλέπονται στο σχεδιασμό, για να αρδεύσουν τα χωράφια τους από το έργο του Σμόκοβου.

Αυτή η καθυστέρηση - επισημαίνουν ακόμη οι βουλευτές - έδωσε τη δυνατότητα στον νομάρχη Καρδίτσας να φέρει στο Νομαρχιακό Συμβούλιο πρόταση - που ευτυχώς απορρίφθηκε - για αυτοχρηματοδότηση μέσω κοινοπραξίας με αμερικάνικη εταιρία για την κατασκευή αυτού και άλλων έργων του νομού, πράγμα που θα είχε ως συνέπεια να επιβαρυνθούν οι αγρότες για την απόσβεση του έργου, με φόρους που θα τους επέβαλλε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για πολλές δεκαετίες.

Υστερα από αυτά οι βουλευτές του ΚΚΕ υποβάλλουν στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ τις εξής ερωτήσεις:

  • Πού οφείλεται η καθυστέρηση και πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για την επιλογή και εγκατάσταση του εργολάβου;
  • Θα υπάρξουν πιστώσεις στον προϋπολογισμό του 1997 για το συγκεκριμένο έργο;
  • Θα συμπεριληφθούν και τα αγροκτήματα των χωριών που δεν προβλέπει ο αρχικός σχεδιασμός, ώστε να μπουν στα δίκτυα άρδευσης;
  • Μήπως η κυβέρνηση επιδιώκει, με την καθυστέρηση της όλης διαδικασίας, να βρεθούν άλλες λύσεις για την κατασκευή του έργου, σαν την πρόταση του νομάρχη Καρδίτσας για αυτοχρηματοδότηση του έργου, ώστε η αποπληρωμή του να γίνει από τους αγρότες, φορτώνοντάς τους και με άλλα οικονομικά βάρη, όταν είναι γνωστή η άσχημη οικονομική τους κατάσταση και η χρησιμότητα του έργου είναι για γενικότερη περιβαλλοντική ωφέλεια;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ