Κυριακή 1 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Ευρώπη δε χρηματοδοτεί στάρια...

Βρεθήκαμε στον Εβρο - μια ομάδα συντακτών του χώρου της Αυτοδιοίκησης - καλεσμένοι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εβρου. Ακούγοντας, κάποιος, τον νομάρχη Γ. Ντόλιο,αλλά και άλλους τοπικούς παράγοντες, σχηματίζει, κατ' αρχήν, την εντύπωση πως το μέλλον είναι ευοίωνο. Και πως τα πάντα εξαρτώνται από την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Για ένα από τα κατ' εξοχήν κεντρικά προβλήματα της ελληνικής επαρχίας, το δημογραφικό, ο νομάρχης δηλώνει πως στην περίοδο '89-'92 παρατηρήθηκε κύμα μετανάστευσης παρόμοιο με αυτό της δεκαετίας του '60. Σταμάτησε, όμως, όπως υποστηρίζει, γιατί οι συνθήκες ζωής στις δυτικές χώρες και τις άλλες περιοχές της Ελλάδας δεν είναι καλύτερες από ό,τι στον Εβρο!

Για τη βελτίωση αυτών των συνθηκών, η ΝΑ Εβρου καταφεύγει σε μία σειρά ενέργειες, οι οποίες χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση ή την ελληνική κυβέρνηση. Ο νομάρχης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα "Youthstart", που αφορά νέους και σκοπούς έχει την "παρέμβαση στους τομείς του εναλλακτικού τουρισμού", τη δημιουργία συνεταιρισμού για την "αξιοποίηση του τουριστικού ρεύματος και την ενασχόληση των κατοίκων με δραστηριότητες εξυπηρέτησης των τουριστών". Μίλησε για μια Προγραμματική Σύμβαση που υπέγραψε η νομαρχία με το ΥΠΕΧΩΔΕ και αφορούσε τη "διαχείριση των υπαρχόντων δομών στο Δέλτα του ποταμού Εβρου". Για μια νέα Προγραμματική Σύμβαση, που ετοιμάζεται και προβλέπει τη δημιουργία συμπληρωματικών δομών στο Δέλτα. Στόχος και των δύο Συμβάσεων, "η τουριστική αξιοποίηση του Δέλτα, με κατασκευή δικτύων αγροτικών δρόμων, κατασκευή ελαφρών υποδομών (σπιτάκια) και καθορισμό διαδρομών και στάσεων στο ποταμό, όπου θα περιδιαβαίνουν ποταμόβαρκες μεταφέροντας τουρίστες".

Είναι φανερή η απουσία προγραμμάτων που να στοχεύουν σε ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της περιοχής.

Κερδοφόρα πουλιά

Ο νομάρχης αναφέρθηκε, ακόμα, σε μια τρίτη Προγραμματική Σύμβαση που έχει υπογραφεί και αφορά το δάσος της Δαδιάς, που αποτελεί καταφύγιο άγριων πουλιών. Σύμβαση για την επέκταση του υπάρχοντος ξενώνα και τη δημιουργία χώρου υποδοχής και ενημέρωσης των τουριστών. Να σημειωθεί ότι στο δάσος έχουν κατασκευαστεί, ήδη, 4 συγκροτήματα από 11, συνολικά, οικήματα, με κονδύλια από ευρωπαϊκά προγράμματα. Μικρή λεπτομέρεια που δεν αναφέρθηκε από το νομάρχη: Η πολυεθνική ΑΒΒ (εταιρία κατασκευής εργοστασίων ηλεκτρισμού) έχει αναλάβει "υπό την προστασία" της το δάσος της Δαδιάς ως χορηγός. Μια ματιά στη σύμβαση που καθορίζει τα της χορηγίας μπορεί να αποκαλύψει πολλά για το ποιος στο τέλος θα απολαμβάνει τα κέρδη από την ανάπτυξη του ακριβοπληρωμένου, σε συνάλλαγμα στο εξωτερικό, οικοτουρισμού... Ανάλογα αντιπαραγωγική στη βάση της είναι η πολιτική που ασκείται και σε επιμέρους τομείς, καθώς παραδοσιακές καλλιέργειες έχουν ουσιαστικά τεθεί υπό διωγμό. Ο δήμαρχος Τυχερού Χρ. Χατζόπουλος,κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, μας μίλησε για τη "Δημοσυνεταιριστική Εταιρία "Εβρος"". Εταιρία, με μετόχους δήμους και ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών της περιοχής. Η "Δημοσυνεταιριστική" έχει ως στόχους, μεταξύ άλλων, "την κατάρτιση, διαχείριση και υλοποίηση εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων, το σχεδιασμό αγροτουριστικής υποδομής, την ανάδειξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και την κατασκευή νέων καταλυμάτων". Επιπλέον, την "αναδιάρθρωση καλλιεργειών", που, όπως φάνηκε από την επίσκεψη, μεταφράζεται, κύρια, σε προώθηση της καλλιέργειας βατόμουρων. Ο Χρ. Χατζόπουλος τάχθηκε υπέρ της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών και δήλωσε πως η "Δημοσυναιτεριστική" προσανατολίζει σε αυτήν την κατεύθυνση τους αγρότες. Σε ό,τι αφορά το δημογραφικό πρόβλημα, υποστηρίζει πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση πληθυσμού και συμπληρώνει ότι σ' αυτό συνέβαλε και η έλευση των Ποντίων από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

Ο δήμαρχος Φερρών Γ. Δουδουλακάκης μιλά και αυτός για ευρωπαϊκά προγράμματα, απ' όπου αντλούνται κονδύλια. Για το LEADER 1 που ολοκληρώθηκε και για το LEADER 2 που αναμένεται να υπογραφεί και προβλέπει τη δημιουργία "ελαφρών υποδομών" στην περιοχή, με σκοπό την "παροχή υπηρεσιών". Δηλώνει, βέβαια, πως ο χαρακτήρας της περιοχής είναι γεωργοκτηνοτροφικός. Ομως σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που απασχολούν τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους, μιλά μόνο για τα κρούσματα του αφθώδη πυρετού και τα προβλήματα της άρδευσης. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται, τουλάχιστον στις Φέρρες, σταθεροποίηση του πληθυσμού και ελαφρά ανάκαμψή του.

Το Χάσκοβο

Η Νομαρχία Εβρου, σε συνεργασία με την περιφέρεια Χασκόβου Βουλγαρίας, προωθεί στο Βόρειο Εβρο τη δημιουργία μιας βιομηχανικής ζώνης και ζώνης ελεύθερων συναλλαγών, όπου θα εγκατασταθούν βιομηχανικές ομάδες και θα εργάζονται Ελληνες με ελληνικούς μισθούς και Βούλγαροι με βουλγάρικους. Ο νομάρχης αναφέρει ότι η ιδέα γεννήθηκε από τη στιγμή που άρχισε "μετακόμιση" επιχειρήσεων από την Ελλάδα στη Βουλγαρία, λόγω μικρότερου κόστους λειτουργίας εκεί και χάθηκαν στον Εβρο 4 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ισχυρίζεται πως μια τέτοια ενέργεια παρουσιάζει πλεονεκτήματα, καθώς η περιοχή θα προστατεύεται από την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία και οι επιχειρήσεις που θα εγκαθίστανται εκεί θα τυγχάνουν των κινήτρων του αναπτυξιακού νόμου. Σύμφωνα με τον ίδιο, αρκετά υπουργεία διάκεινται ευνοϊκά σε αυτήν την πρωτοβουλία, αλλά αντιρρήσεις φέρνει το υπουργείο Βιομηχανίας, για "λόγους αλλοίωσης του ανταγωνισμού".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ