Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
μικραΜΕΓΑΛΑ

ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ: "Αυθαίρετη κερδοσκοπία", χαρακτηρίζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά τα υπέρογκα υψηλά επιτόκια χορηγήσεων που διατηρούν οι τράπεζες, σε συνδυασμό με τα κατά πολύ χαμηλότερα επιτόκια καταθέσεων. Σε σχετικό δελτίο Τύπου επισημαίνεται ότι η λαϊκή αποταμίευση, σαν βασικό μέσο χρηματοδότησης της ανάπτυξης ανακόπτεται από την υπερβολική κερδοσκοπία των τραπεζών, ενώ, επιπλέον, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση η Ελλάδα κατέχει τα πρωτεία στο ποσοστό διαφοράς μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, με συνέπεια να αναχαιτίζονται οι επιδιωκόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης. Το Επιμελητήριο σημειώνει ότι το θέμα χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Μικρή υποχώρηση του επιπέδου των τιμών των μετοχών κατά 1,49% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μικρή πτώση της συναλλακτικής κίνησης στα 183,3 δισ. δρχ. περίπου έναντι 205,7 δισ. δρχ. τον Οκτώβρη, σημειώθηκε το Νοέμβρη στο Χρηματιστήριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Ιονικής Τράπεζας. Τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασε ο δείκτης των εταιριών του κλάδου Μεταφορές - Συγκοινωνίες (-20%), ενώ τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή +15,62%, εμφάνισε ο δείκτης των καπνοβιομηχανιών. Το σημαντικότερο ωστόσο γεγονός του Νοέμβρη ήταν η πτώχευση της "Δέλτα Χρηματιστηριακής", που λειτούργησε επαγωγικά αρνητικά στην εμπιστοσύνη των επενδυτών απέναντι στο Χρηματιστήριο, στάση που δεν αναμένεται άλλωστε να αλλάξει σύντομα, αφού τα προβλήματα παραμένουν, ενώ ταυτόχρονα υποβόσκουν και άλλα κρούσματα τύπου "Δέλτα".

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Κίνητρα ενίσχυσης της χειμερινής τουριστικής περιόδου, προτείνει με χτεσινή του ανακοίνωση ο σύνδεσμος των ταξιδιωτικών γραφείων ΗΑΤΤΑ. Στις προτάσεις περιλαμβάνεται η μείωση των τελών προσγείωσης στα ελληνικά αεροδρόμια κατά 50% για τις αφίξεις τσάρτερ, η μείωση μέχρι και 50% της τιμής της κηροζίνης για τα αεροσκάφη που εκτελούν πτήσεις τσάρτερ και η μείωση όλων των τελών επίγειας εξυπηρέτησης των αεροσκαφών. Σύμφωνα με το ΗΑΤΤΑ, τα μέτρα αυτά ουσιαστικά δεν έχουν κανένα κόστος, αφού θα υπάρχουν περισσότερα έσοδα από τα τέλη προσγείωσης και επίγειας εξυπηρέτησης λόγω της αυξημένης κίνησης.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ: Με κύρια θέματα την προετοιμασία του νέου σχεδίου συλλογικής σύμβασης, τον προϋπολογισμό, τα νέα φορολογικά μέτρα και το σχέδιο ΠΔ για τον "εγκεκριμένο" λογιστή, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Δεκέμβρη η γενική συνέλευση της Ενωσης Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτεύουσας. Η Ενωση καλεί όλους τους λογιστές μέλη της να συμμετάσχουν στην εκδήλωση που θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί στην αίθουσα της Εργατικής Εστίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ