Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κανονικά ο εφοδιασμός της αγοράς

Στο κενό οι προσπάθειες των κερδοσκόπων, που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις αγροτικές κινητοποιήσεις για να δημιουργήσουν κλίμα ανατιμήσεων

Χωρίς προβλήματα συνεχίστηκε και χτες ο εφοδιασμός της αγοράς σε οπωροκηπευτικά και κρέατα, οι τιμές των οποίων δεν παρουσίασαν αξιοσημείωτες αυξομειώσεις, ενώ κανονικά διακινούνται και τα ευπαθή προϊόντα όπως το γάλα και τα τυροκομικά, παρά τις προσπάθειες κερδοσκόπων, όπως καταγγέλλουν επαγγελματίες, να εκμεταλλευτούν το κλίμα δήθεν ανεπάρκειας που καλλιεργείται από μηχανισμούς υπονόμευσης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του αγροτικού κόσμου.

Αυτό διαπιστώθηκε και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στην κεντρική αγορά του Ρέντη με την παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδη και τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων των χονδρεμπορικών επιχειρήσεων με αντικείμενο τη διακίνηση των προϊόντων και τη διαμόρφωση των τιμών. Παράλληλα, τις ημέρες αυτές διενεργούνται εντατικά έλεγχοι από συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης και της Αγορανομίας για την αποτροπή εκδήλωσης κερδοσκοπικών φαινομένων.

Ας σημειωθεί ότι όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, οι εισροές στην αγορά του Ρέντη είναι τέτοιες που δε δικαιολογούν αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, με εξαίρεση την πατάτα, η τιμή της οποίας έχει αυξηθεί αυτές τις ημέρες κατά 5 - 10 δρχ. εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο του τιμαρίθμου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης συνεχίζει τις επαφές με εκπροσώπους των μεγάλων επιχειρήσεων τροφίμων κάνοντάς τους "συστάσεις" να συγκρατήσουν τις αυξήσεις, δηλώνοντας, όμως, ταυτόχρονα ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν έχει καμία πρόθεση να παρέμβει στη διαμόρφωση των τιμών. Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, πάντως, υπογραμμίζουν ότι υπάρχει ανατιμητικό κλίμα στις τιμές που διαμορφώνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις τροφίμων που ελέγχουν και το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, οι οποίες δε δικαιολογούνται με βάση τα κοστολογικά τους στοιχεία. Την ίδια στιγμή, όμως, δηλώνουν και την αδυναμία του υπουργείου να παρέμβει αφού οι νόμοι της "ελεύθερης αγοράς" έχουν δέσει τα χέρια του κράτους αφήνοντας τις επιχειρήσεις ασύδοτες να κερδοσκοπούν σε βάρος των καταναλωτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ