Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΡΗΤΗΣ
Η φτηνή τιμή μαγνητίζει ... μνηστήρες

Ιδιαίτερα δελεαστικούς βρίσκουν, ελληνικές και ξένες τράπεζες, τους κυβερνητικούς ...όρους για την ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Κρήτης και ήδη σημειώνεται συνωστισμός επίδοξων μνηστήρων. Τα παραπάνω προκύπτουν από χτεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας, στην οποία με τυμπανοκρουσίες διατυπώνεται η εκτίμηση ότι "το καλοκαίρι του 1997 θα βρίσκεται ήδη στα νέα χέρια". Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 20 τράπεζες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, λαμβάνοντας από την εκκαθάριση***σχετικούς ενημερωτικούς φακέλους. Από αυτές, 5-6 είναι ελληνικές και οι υπόλοιπες ξένες.

Στελέχη της Τράπεζας Κρήτης θεωρούν ότι το ενδιαφέρον, ιδιαίτερα από τους ξένους επενδυτές, ξεπέρασε και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις. Αυτό ακριβώς το έντονο ενδιαφέρον είναι ακόμα μια απόδειξη των κυβερνητικών μεθοδεύσεων για "απαλλαγή" του δημόσιου από την Τράπεζα Κρήτης, μεθοδεύσεις που οδήγησαν - όπως κατ' επανάληψη έχει σημειώσει ο "Ρ" - στον ορισμό ιδιαίτερα χαμηλής τιμής εκκίνησης, στα 40 μόλις δισ. δρχ., παρά το γεγονός ότι μόνο το "φρέσκο" χρήμα που εισέρευσε από τα κρατικά ταμεία για να στηθεί η "νέα" (προς πώληση) τράπεζα είναι 38 δισ. δρχ.! Θέση που θεμελιώνεται, αν προστεθούν στα 38 αυτά δισ. δρχ. τα 86 καταστήματα της Τράπεζας Κρήτης, οι θυγατρικές της εταιρίες (ασφάλειες, Αμοιβαία Κεφάλαια, Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου, ξενοδοχεία κτλ.) και η ιδιόκτητη ακίνητη περιουσία, η αξία της οποίας υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα 21 δισ. δρχ. Επιπλέον, η Τράπεζα λειτουργεί με διευρυμένο σε σχέση με το παρελθόν πελατολόγιο, εισάγει συνεχώς νέα προϊόντα και παρουσιάζει συνολικά θετική οικονομική εικόνα.

Αγνοώντας όμως όλα αυτά τα στοιχεία στα ανώτερα κλιμάκια του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, υπήρχε προ της προκήρυξης του διαγωνισμού η σκέψη να οριστεί ακόμα χαμηλότερη αρχική τιμή, με το σκεπτικό ότι η Τράπεζα "κουβαλάει" τεράστιες επισφάλειες. Στην προσπάθεια μάλιστα να στηριχτεί η κυβερνητική θέση, στελέχη της Τράπεζας προσδιόριζαν τις μετά περιόδου Κοσκωτά επισφάλειες στα 45 δισ. δρχ., μέρος των οποίων, πάντως (περίπου τα μισά), αποτελούν απλά καθυστερούμενα δάνεια, καθώς οι βεβαιωμένες επισφάλειες ανέρχονται σε 22 δισ. δρχ., για τα οποία εκκρεμεί δικαστική διερεύνηση ως προς το με τι όρους δόθηκαν και σε ποιον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ