Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Σκληρά μέτρα αξιώνει το ΔΝΤ

ΡΩΜΗ. -

Νέα φορολογικά μέτρα και περικοπές εξόδων συνιστά με έκθεσή του προς την ιταλική κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στην πορεία προς τον διακηρυγμένο κυβερνητικό στόχο ένταξης στην πρώτη φάση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Κατά την έκθεση, στον κρατικό προϋπολογισμό του 1997 χρειάζονται πρόσθετες περικοπές προκειμένου να καλυφθεί μια "τρύπα" 14.000 δισεκατομμυρίων λιρετών. Και ο τρόπος με τον οποίο το αστρονομικό αυτό ποσό θα καλυφθεί, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς του ΔΝΤ, είναι περικοπές στον τομέα των συντάξεων και της υγείας (μεταρρυθμίσεις στην κοινωνική πρόνοια και τις συντάξεις, περικοπές στον προϋπολογισμό της δημόσιας υγείας, κατάργηση της δωρεάν περίθαλψης)...

Αλλά η "ντιρεκτίβα" του ΔΝΤ, ακόμη και αν εφαρμοστεί στο ακέραιο από την κυβέρνηση Πρόντι, δε θα αρκέσει για να καλυφθεί η "τρύπα" στον προϋπολογισμό- και γι' αυτό προτείνονται και ορισμένοι νέοι φόροι.

Η δεξιά αντιπολίτευση (κυρίως οι γύρω από τονΜπερλουσκόνι) υπερθεματίζει: το ΔΝΤ τη δικαιώνει και καλεί την κυβέρνηση, η οποία σύμφωνα με την αντιπολίτευση βρίσκεται "δέσμια της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης", να προχωρήσει άμεσα στις προτεινόμενες από το ΔΝΤ μεταρρυθμίσεις.

Η ψήφος εμπιστοσύνης

Προχτές, πάντως, η κυβέρνηση υπερέβη την πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Γερουσία. Αφορμή για τη διαδικασία ήταν η προσπάθεια απόσυρσης των τροπολογιών της αντιπολίτευσης, με τις οποίες παρεμποδίζεται η έγκριση του προϋπολογισμού του 1997.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ