Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΪΡ
Ο δικτάτορας "τουρίστας" στους καταπιεσμένους του

ΚΙΝΣΑΣΑ.-

Η παράσταση οργανώθηκε καλά. Εκατοντάδες παιδάκια, κρατώντας ανθοδέσμες και χιλιάδες Ζαϊρινοί βαστώντας τις σημαίες της χώρας τους συγκεντρώθηκαν χτες το μεσημέρι στο αεροδρόμιο της Κινσάσα για να υποδεχτούν τον δικτάτορα Μομπούτου Σεσεσέκο. Ο 66χρονος "Πρόεδρος", που έχει αγκιστρωθεί γερά στις πλάτες του Ζαϊρινού λαού από το 1965, αποφάσισε να επισκεφθεί τη χώρα του και να παραμείνει εκεί για τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Μετά; Φημολογείται ότι θα επιστρέψει και πάλι στην πολυτελέστατη έπαυλη που διατηρεί στη γαλλική Ριβιέρα για να αναρρώσει, μεταξύ άλλων, από την εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε για να θεραπευτεί από καρκίνο του προστάτη.

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Μομπούτου, που στη διάρκεια αυτής της χρονιάς είχε μείνει στη χώρα του το πολύ για ένα 48ωρο, κατέβηκε από το αεροσκάφος συνοδευόμενος από τη γυναίκα του, χαμογελαστός. Ακουσε μουσική από τις μπάντες παραδοσιακής μουσικής και τζαζ, θαύμασε τα τοπικά χορευτικά συγκροτήματα που έδιναν παράσταση για την περίσταση και απομακρύνθηκε υπό τις επευφημίες του πλήθους. Κάποιοι από τους Ζαϊρινούς που πήγαν να υποδεχτούν το δικτάτορα δήλωσαν στο "Ασοσιέιτεντ Πρες" ότι ο Μομπούτου "παραμένει μεγάλος ηγέτης που καταφέρνει να "ενώσει" τη χώρα", ενώ άλλοι, που δεν μπορούσαν να ξεχάσουν τη φτώχεια και το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 300 δολάρια, τόνιζαν πως η επιστροφή του Μομπούτου "δεν πρόκειται να λύσει κανένα απολύτως πρόβλημα".Την ίδια ώρα, στο Ναϊρόμπι της Κένυας, έξι Αφρικανοί ηγέτες συζητούσαν τα προβλήματα της Κεντρικής Αφρικής εν απουσία των εκπροσώπων κυβερνήσεων από χώρες, όπως το Ζαϊρ και το Μπουρούντι. Συμφώνησαν ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές στο Ζαϊρ (δηλαδή η διεφθαρμένη κυβέρνηση, ο εξαθλιωμένος στρατός και οι αντάρτες που πολεμούν στο ανατολικό τμήμα της χώρας) θα πρέπει να δώσουν τέλος στη σύρραξη επιστρέφοντας στο τραπέζι του διαλόγου. Με ποιο τρόπο; Αγνωστο, καθώς οι ηγέτες από την Κένυα, τη Νότια Αφρική, την Ουγκάντα, τη Ρουάντα, την Τανζανία, πέρα από τις εκκλήσεις δεν κατάφεραν να καταλήξουν και σε κάτι άλλο.

Κίνδυνος από την πείνα για τα προσφυγόπουλα

Χιλιάδες προσφυγόπουλα που έφθασαν εξαντλημένα στο ζαϊρινό στρατόπεδο στο Λουμπούτου κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα πριν από τα Χριστούγεννα, εάν δε φθάσουν εγκαίρως τρόφιμα. Εκπρόσωπος της "ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ" στην περιοχή υπογράμμισε ότι εκατοντάδες παιδάκια που έφυγαν από το Ζαϊρ υποφέρουν από ασιτία και κακουχίες. Σχεδόν όλοι οι πρόσφυγες υποφέρουν από ελονοσία, από αναιμία, καθώς βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο εξάντλησης. Οι πρόσφυγες είχαν εγκαταλείψει τα στρατόπεδα του ΟΗΕ στην Ουβίρα, στο Μπουκάβου και στην Γκόμα και επί ενάμιση μήνα αναζητούσαν καταφύγιο σε δάση και αγρούς τρεφόμενοι μόνο με ρίζες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ