Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Πιθανές διέξοδοι από την κρίση

Για επεμβάσεις "ξένων" μιλά ο Σλ. Μιλόσεβιτς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Για 29η μέρα συνεχίστηκαν χτες οι διαδηλώσεις στη σερβική πρωτεύουσα με αφορμή τα πολύκροτα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της 17ης Νοέμβρη, με μία διαφορά: Ο Σέρβος Πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, συναντήθηκε με μία τριμελή αντιπροσωπεία φοιτητών από την πόλη Νις και υποσχέθηκε να κάνει "ό,τι είναι αναγκαίο ώστε να γίνουν σεβαστά ο νόμος και η πολιτική βούληση των εκλογέων".

Οι φοιτητές που συναντήθηκαν με τον Σέρβο Πρόεδρο, είχαν διανύσει με τα πόδια μία απόσταση 240 χιλιομέτρων υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες. Ο επικεφαλής της φοιτητικής αντιπροσωπείας, Πρέντραγκ Τσεβιετιτσάνιν, είπε στους δημοσιογράφους: "Ο Πρόεδρος μας υποσχέθηκε ότι όσοι παραβιάσουν το νόμο στην πόλη Νις, θα τιμωρηθούν". Ο φοιτητής είπε ότι η αντιπροσωπεία παρέδωσε στον Μιλόσεβιτς τα πρακτικά από 15 εκλογικές περιφέρειες της πόλης Νις, τα οποία αποδεικνύουν τη νίκη των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το πρακτορείο ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ μετέδωσε δήλωση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς μετά τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία των φοιτητών. "Θα ειπωθεί όλη η αλήθεια για τις δημοτικές εκλογές... Η Σερβία δε θα διευθυνθεί από ξένο χέρι, γιατί διοικείται από τους Σέρβους μέσω του Συντάγματος" φέρεται να υπογράμμισε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς προσθέτοντας ακόμη ότι η "Σερβία είναι καλός εταίρος, αλλά δεν είναι υπηρέτης κανενός, ούτε σκύβει το κεφάλι".

Το ΝΑΤΟ για τη Βοσνία

Το ΝΑΤΟ έδωσε χτες εντολή για την αποστολή μίας νέας πολυεθνικής δύναμης στη Βοσνία για 18 μήνες. Τα πολυεθνικά στρατεύματα που αποτελούν τις λεγόμενες "Δυνάμεις Σταθεροποίησης" (περίπου 25.000 με 30.000 στρατιώτες) θα αντικαταστήσουν τη "Δύναμη Εφαρμογής" (IFOR), της οποίας η εντολή λήγει στις 20 του μήνα.

Οι 16 υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, συζήτησαν εκτός από τις "Δυνάμεις Σταθεροποίησης" στη Βοσνία, την εσωτερική αναδιάρθρωση του ΝΑΤΟ, τις διαφορές του Βορειοατλαντικού Συμφώνου με τη Ρωσία και την προοπτική διεύρυνσης των μελών του ΝΑΤΟ από τα μέσα του 1997 με τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Βασικό ζήτημα τριβών ανάμεσα στον Αμερικανό υπουργό Αμυνας και τους ομολόγους του από τη Γαλλία και τη Γερμανία αποτέλεσε το μέλλον της διοίκησης της νότιας πτέρυγας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Οι Αμερικανοί αρνούνται να παραδώσουν τη διοίκηση των βάσεων στη Νάπολη της Ιταλίας σε Ευρωπαίο διοικητή, ενώ ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Σαρλς Μιγιόν και ο Γερμανός ομόλογός του, Φόλκερ Ρίε, επιμένουν ότι θα πρέπει να δοθούν στους Ευρωπαίους οι θέσεις διοίκησης των περιφερειακών στρατηγείων του ΝΑΤΟ. Ο Γάλλος υπουργός υποστήριξε απευθυνόμενος στον Αμερικανό ομόλογό του, Ουίλιαμ Πέρι, ότι "το θέμα της διοίκησης των περιφερειακών πτερύγων του ΝΑΤΟ από Ευρωπαίους, δεν είναι απλά πρόβλημα οργάνωσης αλλά ένα βαθύτατα πολιτικό πρόβλημα".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στόχος «στενότερης συνεργασίας» (2015-11-21 00:00:00.0)
Η κατάθεση του Βόλγφανγκ Πέτριτς (2002-07-03 00:00:00.0)
«Διαφοροποιημένες» πιέσεις με κοινό τον στόχο (2000-09-30 00:00:00.0)
Ετοιμάζεται η αποστολή ΝΑΤΟικής δύναμης (1998-05-15 00:00:00.0)
Πορείες διαμαρτυρίας και υποστήριξης (1996-12-20 00:00:00.0)
Νέο σχέδιο (1995-03-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ