Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Στυγερή δολοφονία μελών του Ερυθρού Σταυρού

Για προβοκάτσια κάνουν λόγο οι αρχές της Τσετσενίας

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Αγνωστοι εισέβαλαν χτες στο νοσοκομείο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στο χωριό Νόβιε Ατάγκι της Τσετσενίας και δολοφόνησαν έξι αλλοδαπούς υπαλλήλους - πέντε γυναίκες, μέλη του υγειονομικού προσωπικού κι ένα διοικητικό υπάλληλο του διεθνούς οργανισμού την ώρα που κοιμούνταν. Πρόκειται για πολίτες της Ολλανδίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Ισπανίας και του Καναδά. Αλλο ένα άτομο σε βαριά κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Υστερα απ' αυτή τη δολοφονία, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να διακόψει τη δραστηριότητά της στην Τσετσενία και αποσύρει το προσωπικό. Η κύρια εκδοχή της δολοφονικής ενέργειας είναι ότι πρόκειται για πολιτική προβοκάτσια, που αποβλέπει στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Τσετσενία και τη ματαίωση των εκλογών, που θα διεξαχθούν στις 27 Γενάρη 1997. Ο υπουργός Εσωτερικών της Τσετσενίας Καζμπέκ Μαχάσεφ επισήμανε τον προβοκατόρικο χαρακτήρα του εγκλήματος και δήλωσε ότι "σύντομα οι εγκληματίες θα συλληφθούν και θα τιμωρηθούν". Στην Τσετσενία μετέβη επειγόντως ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ιβάν Ρίμπκιν.

Η τσετσενική ηγεσία δεν είναι σε θέση να ελέγξει τη συμπεριφορά και τις ενέργειες των "μαχητών της για την ανεξαρτησία της Ιτσκερίας". Ο γνωστός επικεφαλής της τρομοκρατικής επίθεσης το Γενάρη 1996 στο Κιζλιάρ και το Περβομάισκογε (Δημοκρατία του Νταγκεστάν) Σαλμάν Ραντούγεφ, ο οποίος αποκαλείται μέλος του "στρατού του Ντουντάγεφ", συνεχίζει την τρομοκρατική του δραστηριότητα. Ετσι, το Σάββατο απήγαγε 22 Ρώσους πολιτοφύλακες στο γειτονικό με την Τσετσενία Νταγκεστάν, όπου ο Ραντούγεφ προσπάθησε να περάσει με μια ένοπλη ομάδα αυτονομιστών. Απαίτησε από την ηγεσία του Νταγκεστάν και της Μόσχας να ζητήσουν συγνώμη, γιατί σταμάτησαν την ομάδα του. Εκτός απ' αυτό, εξακολουθεί να επαναλαμβάνει ότι ο Τζοχάρ Ντουντάγεφ είναι ζωντανός και ζητάει να ματαιωθούν οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τσετσενία, διότι με ζωντανό πρόεδρο δεν υπάρχει ανάγκη να εκλεγεί νέος. Από τη μεριά του, ο αντιπρόεδρος της τσετσενικής κυβέρνησης Μοβλάντι Ουντούγκοφ καταδίκασε αποφασιστικά τις ενέργειες του Ραντούγεφ και διαβεβαίωσε ότι οι όμηροι πολιτοφύλακες θα ελευθερωθούν. Εδωσε εντολή στον Ραντούγεφ να αφήσει ελεύθερους τους πολιτοφύλακες, αλλά αυτός δεν εκτελεί την εντολή.

Πτώση αεροπλάνου

Δεκαπέντε άτομα, μεταξύ των οποίων και ο στρατιωτικός διοικητής της περιοχής Λένινγκραντ, αντιστράτηγος Σεργκέι Σελεζνιόφ, σκοτώθηκαν χτες από την πτώση στρατιωτικού αεροσκάφους "Αντόνοφ - 12", ενώ απογειωνόταν από το αεροδρόμιο κοντά στην πόλη Πάκοβ. Μετέφερε 7 μέλη του πληρώματος και 10 επιβάτες. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για επιζώντες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ