Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Να απομακρυνθεί ο Νετανιάχου, ζητά η αντιπολίτευση

Την απομάκρυνση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου από την εξουσία ζητά η ισραηλινή αντιπολίτευση μέσω ενός νέου νομοσχεδίου που κατέθεσε στην Κνεσσέτ. Αφορμή της όξυνσης στην πολιτική σκηνή του Ισραήλ η τακτική του Ισραηλινού πρωθυπουργού σχετικά με την "ειρηνευτική διαδικασία" και τους Παλαιστινίους. Ιδιαίτερο θόρυβο έχει προκαλέσει η ανοιχτή αντιπαράθεση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών Αμί Αγιαλόν για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λήφθηκε η απόφαση για τη διάνοιξη της σήραγγας κάτω από το μουσουλμανικό τέμενος Αλ Ακσά στην Ιερουσαλήμ, στα τέλη Σεπτέμβρη, που προκάλεσε αιματηρά επεισόδια ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους.

Ανικανότητα να κυβερνήσει καταλογίζουν στον Ισραηλινό πρωθυπουργό 40 βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι και προχώρησαν, χτες, στην κατάθεση επιστολής στην Κνεσσέτ, με την οποία ζητούν από το σώμα να απομακρύνει από τα καθήκοντά του τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Οι 40 βουλευτές, στηριζόμενοι σε ένα σημείο της ισραηλινής νομοθεσίας που επιτρέπει την απομάκρυνση του πρωθυπουργού από τη θέση του στην περίπτωση που κριθεί ανίκανος και επικίνδυνος για τη χώρα, καλούν τους Ισραηλινούς βουλευτές να προχωρήσουν στην αντικατάσταση του Νετανιάχου. Η επίμαχη συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες τριάντα μέρες και αξίζει να σημειωθεί ότι δε συνεπάγεται αλλαγή της υπάρχουσας κοινοβουλευτικής σύνθεσης.

Η πρόταση της αντιπολίτευσης όξυνε, και πάλι, τα πνεύματα στο εσωτερικό του Ισραήλ, όπου πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που θεωρούν ότι η τακτική του Νετανιάχου απέναντι στους Παλαιστινίους είναι η πλέον απρόσφορη, δείγμα, όπως λένε, της απειρίας του, αλλά και της σθεναρής άρνησής του να συνεργαστεί. Λάδι στη φωτιά έριξαν οι πρόσφατες δηλώσεις του αρχηγού των εσωτερικών μυστικών υπηρεσιών Σιν Μπετ, του Αμί Αγιαλόν, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Νετανιάχου δε συμβουλεύεται την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων ούτε και των μυστικών υπηρεσιών και δε λαμβάνει υπόψη του τις παρατηρήσεις τους, με αποτέλεσμα να δημιουργεί διαρκώς ολοένα και περισσότερα προβλήματα.

Ο Αμί Αγιαλόν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην απόφαση για διάνοιξη της σήραγγας κάτω από το τέμενος Αλ Ακσα της Ιερουσαλήμ, το οποίο πυροδότησε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 60 ανθρώπους και έφερε σε δυσκολότατη θέση τις ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις. Ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών τόνισε ότι όχι μόνο δεν είχε λάβει γνώση των προθέσεων του πρωθυπουργού, αλλά ακόμα και όταν το πληροφορήθηκε, την ύστατη στιγμή, τον προειδοποίησε για τις σοβαρότατες συνέπειες της πράξης του τόσο γενικότερα όσο και στον τομέα της ασφάλειας του Ισραήλ.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιμένει ότι ο ίδιος διαφωνούσε με τη διάνοιξη της σήραγγας και ότι του άσκησαν σοβαρότατες πιέσεις οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών και των ενόπλων δυνάμεων.

Ενταση στη Χεβρώνα

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις στη Χεβρώνα, κατά τις οποίες οι Παλαιστίνιοι φοιτητές ζητούν την άμεση επαναλειτουργία του Ισλαμικού Πανεπιστημίου, που έχει σφραγιστεί εδώ και αρκετούς μήνες από τον ισραηλινό στρατό. Χθες, εκατοντάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν μπροστά στην κεντρική πύλη του Πανεπιστημίου και έκαναν στο δρόμο μάθημα, δηλώνοντας ότι θα επαναλαμβάνουν αυτή την κίνηση καθημερινά μέχρις ότου μπορέσουν να μπουν στις αίθουσες διδασκαλίας.

Η χτεσινή διαμαρτυρία κύλησε ήρεμα με εξαίρεση τη στιγμή που οι Ισραηλινοί στρατιώτες, οι οποίοι "παρακολούθησαν" ένοπλοι ολόκληρη τη διδακτική ώρα, άρχισαν να σπρώχνουν με τα όπλα τους τους φοιτητές να απομακρυνθούν. Παρά τη στιγμιαία ένταση, δε σημειώθηκαν επεισόδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ