Τετάρτη 7 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Μετά τον Εγκέλαδο, το κρύο σκοτώνει δεκάδες

ΠΕΚΙΝΟ.-

Η ισχυρότερη από τις 800 (!) μετασεισμικές δονήσεις που ακολούθησαν το καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου στην Κίνα, το περασμένο Σάββατο, σημειώθηκε χτες. Ο μετασεισμός των 5,6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ συντάραξε χτες την επαρχία Γιουνάν, στη νοτιοδυτική Κίνα.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Νέα Κίνα", μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές. Ο αριθμός των καταγεγραμμένων νεκρών και τραυματιών, πάντως, διαρκώς αυξάνεται. Τα θύματα έχουν φθάσει τα 246 άτομα, ενώ οι τραυματίες αριθμούν 15 χιλιάδες.

Σαν να μην έφθανε ο πανικός που έχουν σκορπίσει οι μετασεισμικές δονήσεις, οι κάτοικοι της περιοχής έχουν να αντιμετωπίσουν και το δριμύτατο ψύχος. Η θερμοκρασία έχει φθάσει τους - 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ από τις τρομακτικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες έχουν χάσει τη ζωή τους 44 άνθρωποι και έχουν υποστεί κρυοπαγήματα άλλοι 40.000.

Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν χτες σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, δίνοντας ταυτόχρονα την έγκρισή τους για την εισαγωγή βοήθειας από το εξωτερικό.

Η κυβέρνηση της Κίνας διέθεσε άμεσα ποσό 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων και 5.000 τόνους πετρελαίου θέρμανσης, ενώ ο στρατός διέθεσε χιλιάδες κουβέρτες και σκηνές.

Προ της ανάγκης να αντιμετωπιστούν τα οξεία προβλήματα του πληθυσμού στη νοτιοδυτική Κίνα, οι διαφορές με την Ταϊβάν δείχνουν να περνούν σε δεύτερη μοίρα. Ο πρόεδρος της Ταϊβάν, Λι Τενγκ Χούι, εξέφρασε τη θέλησή του να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια στην Κίνα, παρά τις πολιτικές διαφορές που υφίστανται. "Είμαστε όλοι Κινέζοι... οι πολιτικές διαφορές δεν πρέπει να αφεθούν να επηρεάσουν τις σχέσεις μας με τους συμπατριώτες μας", είπε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ