Τετάρτη 7 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Διαδηλώσεις των Τσετσένων

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Βλ. ΜΑΣΙΝ). -

Μερικές εκατοντάδες Τσετσένοι (500-3.000), που έχουν έρθει από διάφορες περιοχές της Τσετσενίας, εξακολουθούν για τρίτη μέρα να διαδηλώνουν στο κέντρο του Γκρόζνι. Οι συγκεντρωμένοι απαιτούν την αποχώρηση των ρωσικών ομοσπονδιακών στρατευμάτων, τη μη αναγνώριση των προεδρικών εκλογών, που έγιναν το Δεκέμβρη στη Δημοκρατία (παραίτηση του νεοεκλεγμένου Προέδρου Ντοκού Ζαβγκάγεφ) και να αρχίσουν συνομιλίες ανάμεσα στον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν και τον Τζοχάρ Ντουντάγεφ. Πολλοί διαδηλωτές πέρασαν τη νύχτα στην πλατεία κοντά στο καταστραμμένο από τους βομβαρδισμούς Προεδρικό Μέγαρο, ανάβοντας φωτιές για να μην παγώσουν. Η πλατεία φρουρείται από ομοσπονδιακές δυνάμεις με τεθωρακισμένα και από την τοπική αστυνομία. Στις 6 Φλεβάρη από ελικόπτερο σκορπίστηκαν στην πλατεία χιλιάδες προκηρύξεις, με τις οποίες ο διοικητής των ρωσικών στρατευμάτων στην Τσετσενία, στρατηγός Βιατσεσλάβ Τιχομίροφ, καλεί να μην επιτραπεί η διατάραξη της δημόσιας τάξης. Επίσης, ο Τιχομίροφ δήλωσε ότι δόθηκε εντολή στα στρατεύματα να μην παρεμβαίνουν, αλλά προειδοποίησε ότι αν προκληθούν αναταραχές κι αν οι συγκεντρώσεις αυτές των υποστηρικτών του Ντουντάγεφ χρησιμοποιηθούν ως πρόφαση για ένοπλες επιθέσεις, οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν εντολή να πυροβολούν στο ψαχνό. Ο στρατηγός επισήμανε ότι ένοπλοι Τσετσένοι αυτονομιστές προσπαθούν να παρεισφρήσουν στις μαζικές διαδηλώσεις για να διενεργούν επιθέσεις.

Στη Μόσχα, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) ο Ντοκού Ζαβγκάγεφ δήλωσε ότι η αποχώρηση των στρατευμάτων μπορεί να γίνει σταδιακά, στο βαθμό που θα ενισχύονται τα τοπικά όργανα τήρησης της έννομης τάξης. Σε πολλές περιοχές της Ρωσίας, με πρωτοβουλία του κυβερνήτη του Νίζνι - Νόβγκοροντ Μπορίς Νεμτσόφ, συγκεντρώνονται υπογραφές για τον τερματισμό του πολέμου στην Τσετσενία. Οι "δημοκρατικές δυνάμεις" του Γεγκόρ Γκαϊντάρ, που διοργανώνουν αυτή την καμπάνια, συναρτούν την υποστήριξη προς τον Γιέλτσιν με το σταμάτημα του πολέμου. Κρίνοντας από το γεγονός ότι η πλήρως ελεγχόμενη από τις κυβερνητικές αρχές τηλεόραση προπαγανδίζει αυτή την ενέργεια, μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτή ενθαρρύνεται από το Κρεμλίνο, ή, τουλάχιστον, από ορισμένες ηγετικές δυνάμεις της χώρας.

Στο μεταξύ, ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας Γιούρι Σκουράτοφ, σε συνέντευξη Τύπου, μετά την επιστροφή του από το Γκρόζνι, επιβεβαίωσε ότι η υπηρεσία του διαθέτει στοιχεία για την κλοπή των χρημάτων που προορίζονταν για την ανόρθωση της οικονομίας της Τσετσενίας, αλλά αρνήθηκε να τα δημοσιοποιήσει. Μιλώντας για τη δυνατότητα σύλληψης του Ντουντάγεφ και των ενόπλων οπαδών του, τόνισε ότι για το σκοπό αυτό πρέπει να αναπτυχθεί στην Τσετσενία ένα δίκτυο ειδικών υπηρεσιών. Αλλά, όπως είπε, οι υπηρεσίες αυτές έχουν σοβαρά εξασθενήσει, λόγω των πολλαπλών τα τελευταία χρόνια αναδιοργανώσεών τους, οι οποίες υπονόμευσαν την ικανότητά τους για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων.

Από την άλλη μεριά, ο Τζοχάρ Ντουντάγεφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο χωριό Ουρούς - Μαρτάν, κατηγόρησε χώρες της Δυτικής Ευρώπης ότι ευθύνεται για την τραγωδία στην Τσετσενία και απείλησε ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες των οπαδών του μπορεί να φτάσουν και ως εκεί. "Η Γαλλία, η Βρετανία και το Βέλγιο θέλουν έναν πόλεμο που θα καταστρέψει τη Ρωσία... όσο για τις τρομοκρατικές πράξεις θα δούμε... αν χρειαστεί και δοθεί η ευκαιρία, θα φτάσουμε όχι μόνο στη Μόσχα, αλλά και στη Δυτική Ευρώπη", τόνισε ο Ντουντάγεφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ