Τετάρτη 7 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Απεργία ανθρακωρύχων

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-

Σε 24ωρη απεργία κατέβηκαν χτες οι ανθρακωρύχοι της Ρουμανίας, διαμαρτυρόμενοι για τις άσχημες συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς. Οι περισσότεροι από τους 160.000 ανθρακωρύχους δουλεύουν στη Δυτική Ρουμανία και έχουν επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί από το 1989, όταν διαλύθηκε το σοσιαλιστικό καθεστώς και η χώρα πήρε το δρόμο για την οικονομία της αγοράς.

"Απαιτούμε από την κυβέρνηση να μας εγγυηθεί στον καθένα μια θέση εργασίας και να εξασφαλίσει το μέλλον των ανθρακωρυχείων της χώρας", δήλωσε ο Καλίν Στεφάν, συνδικαλιστικός ηγέτης των ανθρακωρύχων.

Την ίδια στιγμή που διεξαγόταν η απεργία, εκπρόσωποι των ανθρακωρύχων και της κυβέρνησης είχαν συνομιλίες στην πρωτεύουσα της χώρας σχετικά με τη μείωση των φόρων των ανθρακωρύχων. Οι ανθρακωρύχοι λαμβάνουν κατά μέσο όρο 350.000 λέι (περίπου 130 δολάρια) και πληρώνουν 40% σε φόρους, ποσό που επιμένουν πως πρέπει να μειωθεί. Επίσης, απαιτούν να μειωθεί η ηλικία συνταξιοδότησης, που σήμερα είναι 60 χρόνια για τους άνδρες και 55 χρόνια για τις γυναίκες, που δουλεύουν στις επιφάνειες των ανθρακωρυχείων. Η πρόταση των συνδικαλιστών είναι να μειωθεί σε 50 χρόνια για τους άνδρες και 45 χρόνια για τις γυναίκες.

Οι ηγέτες των συνδικάτων έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση πως σε περίπτωση που δεν εκπληρωθούν οι απαιτήσεις τους, θα κατέβουν σε γενική απεργία την ερχόμενη Δευτέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ