Τετάρτη 7 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δυσκολίες με το... καταστατικό

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ .-

Δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν τα μέλη της Εθνικής Παλαιστινιακής Επιτροπής για το θέμα της διαγραφής των, αμφισβητούμενων από το Ισραήλ, άρθρων του καταστατικού της ΟΑΠ. Η νέα συνεδρίαση ορίστηκε για τα τέλη Φλεβάρη, ενώ πληθαίνουν οι συζητήσεις που μιλούν για πλήρη αλλαγή του καταστατικού. Στη Δαμασκό βρέθηκε, χτες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ουόρεν Κρίστοφερ, με στόχο να διασφαλίσει τη συνέχεια των ειρηνευτικών συνομιλιών με το Ισραήλ. Για το τέλος της θρησκευτικής γιορτής του Ραμαζανιού, μετατέθηκε η νέα συνεδρίαση της Εθνικής Παλαιστινιακής Επιτροπής, που θα επεξεργαστεί τις τροποποιήσεις των άρθρων της Χάρτας της ΟΑΠ, που, κατά το Ισραήλ, μιλούν για καταστροφή του εβραϊκού κράτους. Τα 10 από τα 16 μέλη της Επιτροπής, που συναντήθηκαν χτες στο Κάιρο και εκπροσωπούν το εξόριστο Παλαιστινιακό Συμβούλιο, επεξεργάστηκαν τρεις διαφορετικές προοπτικές: Απλή κατάργηση των αμφισβητούμενων άρθρων (κάτι που μοιάζει να προωθεί η "μερίδα Αραφάτ"), σύνταξη νέας Χάρτας ή αντικατάστασή της με ένα Σύνταγμα για το μελλοντικό ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Φαίνεται ότι επικράτησε η άποψη της επεξεργασίας μιας νέας Χάρτας, που θα βασίζεται στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, στην αποχώρηση του Ισραήλ από όλα τα κατεχόμενα εδάφη, τη διάλυση των εβραϊκών οικισμών και τον ακριβή προσδιορισμό των συνόρων του Ισραήλ με το παλαιστινιακό κράτος. Τουλάχιστον, αυτό άφησαν να εννοηθεί τα μέλη της Επιτροπής που έκαναν κάποιες δηλώσεις, όπως ο Σουλεϊμάν Ναζάμπ, που τόνισε ότι η συνολική ηγεσία της ΟΑΠ αρνείται να υποταχθεί στους ισραηλινούς εκβιασμούς. Η χτεσινή συνεδρίαση έδωσε μια πρώτη ιδέα για το έντονο κλίμα και τις σοβαρότατες αντιπαραθέσεις, που αναμένεται να προκύψουν στην Εθνική Παλαιστινιακή Επιτροπή για το επίμαχο θέμα.

Καμία σημαντική εξέλιξη δε σημειώθηκε και κατά τη συνάντηση του Ουόρεν Κρίστοφερ με τον Σύρο Πρόεδρο Χαφέζ αλ Ασαντ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της τρίωρης και πλέον συζήτησής τους, προσπάθησε να διαβεβαιώσει τον Ασαντ για τη συνέχιση των ισραηλινο- συριακών διαπραγματεύσεων παρά τη διεξαγωγή των ισραηλινών εκλογών και να του αποσπάσει μια ανάλογη δέσμευση. Καμία δήλωση δεν έγινε μετά το τέλος της συνάντησης.

Την ίδια στιγμή, έφθανε στο Τελ Αβίβ ο γγ της Διεθνούς Αμνηστίας Πιέρ Σέιν. Στις, ήδη, γνωστές καταγγελίες της οργάνωσης περί παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ισραηλινές αρχές και στα αυτόνομα εδάφη, προστέθηκε και η αδικαιολόγητη και απροκάλυπτη σύλληψη του Τσουανέ Ρατέμπ, Παλαιστινίου αγωνιστή για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέλους της ανθρωπιστικής οργάνωσης "Αλ Χακ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ