Τετάρτη 7 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αδηλες οι προθέσεις Γιλμάζ

Χωρίς αποτέλεσμα οι συναντήσεις με Μπαϊκάλ και Ετσεβίτ. Ρήγματα στο κόμμα της Τσιλέρ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ακαρπες, κατά τα αναμενόμενα, υπήρξαν οι συναντήσεις του εντολοδόχου πρωθυπουργού και αρχηγού του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, Μεσούτ Γιλμάζ, με τους ηγέτες των δύο μικρότερων κομμάτων της νέας τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, που επιχειρούν να παίξουν το ρόλο του ρυθμιστή της πολιτικής ισορροπίας.

Ο ηγέτης του Ρεμπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ντενίζ Μπαϊκάλ και αντίστοιχα ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς, Μπουλέντ Ετσεβίτ, κάλεσαν αμφότεροι τον Γιλμάζ μετά τις χτεσινές τους επαφές μαζί του, να αφήσει κατά μέρος τις διαφορές του με την Τανσού Τσιλέρ και να συμπράξει με την τελευταία για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Γιλμάζ δεν έκανε δηλώσεις μετά τις χτεσινές του επαφές, αλλά είναι πολύ μακρινό το ενδεχόμενο να συμμαχήσει με το Κόμμα του Ορθού Δρόμου με την Τσιλέρ προεξάρχουσα. Πολύ πιο πιθανό φαντάζει το να στραφεί στον Νετσμεντίν Ερμπακάν.

Πάντως, στο κόμμα της Τσιλέρ έχουν αρχίσει να ακούγονται ορισμένοι τριγμοί: Ανωνύμως, βουλευτές του Ορθού Δρόμου δηλώνουν ότι θα πρόκριναν την απομάκρυνση της Τσιλέρ από την ηγεσία του και, ακολούθως, τη συμμαχία με το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας.

Την ίδια ώρα, "υψηλό κίνδυνο αποσταθεροποίησης" βλέπει στην Τουρκία η αμερικανική CIA, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεσή της που δημοσίευσε ο ευρωπαϊκός Τύπος. Ως εστίες που προκαλούν κρίση στην Τουρκία, οι Αμερικανοί της CIA καταγράφουν την αλματώδη άνοδο του πληθωρισμού, το υψηλό ποσοστό ανεργίας, τη φτώχεια και το υψηλό ποσοστό... παιδικής θνησιμότητας.

  • Εξήντα έξι άνθρωποι "εξαφανίστηκαν" το έτος 1995, σύμφωνα με τουρκική Οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο DEM. Ο αριθμός των "εξαφανισθέντων" προσώπων υπό αστυνομική κράτηση τα τελευταία πέντε χρόνια, αναφέρει η ίδια πηγή, ανέρχεται σε 209.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ