Σάββατο 17 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ

Θεωρητικό εργαλείο για

αποτελεσματικότερη δράση

Το πρώτο τεύχος του 1996 της "Κομμουνιστικής Επιθεώρησης", έκανε την εμφάνισή του στην τακτική ημερομηνία. Αυτό βέβαια από μόνο του, καθόλου δεν αποτελεί δημοσιογραφική είδηση. Ενα ακόμη τεύχος, θα έλεγε κανείς.

Να, όμως, που δεν είναι έτσι. Γιατί κάθε τεύχος έρχεται να προσθέσει κάποια καινούρια πλευρά, να φωτίσει και να εμβαθύνει σε νέα θέματα ή να επανέλθει σε άλλα πολύ καυτά προκειμένου να δώσει στους αναγνώστες της τη δυνατότητα να αναλύσουν σε περισσότερο βάθος τα σύγχρονα προβλήματα της ταξικής πάλης.

Για το λόγο αυτό, το τελευταίο τεύχος της ΚΟΜΕΠ δε θα μπορούσε παρά να περιλαμβάνει κατ' αρχήν το Σχέδιο Προγράμματος και το Σχέδιο Καταστατικού της ΚΕ του ΚΚΕ, στην πορεία για το προγραμματικό 15ο Συνέδριο, ενώ προετοιμάζεται να ανοίξει τις σελίδες της στο δημόσιο διάλογο.

Τα προβλήματα ανάπτυξης του Κόμματος βρίσκονταν πάντοτε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ΚΟΜΕΠ. Ετσι, το τεύχος αυτό φιλοξενεί συνέντευξη στελεχών της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας. Στόχος της συζήτησης αυτής ήταν η γενίκευση της εμπειρίας των οργανώσεων της Αθήνας σε κρίσιμα ζητήματα όπως η ένταξη στο Κόμμα νέων μελών από την εργατική τάξη και τη νεολαία. Και βέβαια, η θεωρητική αποκρυστάλλωση της εμπειρίας μπορεί να οδηγήσει στην καλύτερη κατανόηση των αιτίων κάθε επιτυχίας ή δυσκολίας και να γίνει, έτσι, μοχλός για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην κομματική οικοδόμηση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το δεύτερο μέρος του άρθρου μαρξιστή από την πρώην Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία με θέμα "προλεταριακή και αντιαποικιοκρατική επανάσταση". Το μέρος αυτό αναφέρεται στην επίδραση που άσκησε η Οχτωβριανή Επανάσταση στην εμφάνιση και ανάπτυξη επαναστατικών κινημάτων στην Ασία καθώς και στη συζήτηση στην Κομμουνιστική Διεθνή την περίοδο 1919 - 1920 για τη σχέση προλεταριακής και αντιαποικιοκρατικής επανάστασης.

Πολύ σημαντικό είναι, επίσης, το κείμενο της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ που αναλύει τις θεμελιώδεις έννοιες της τάξης και της ταξικής πάλης ενώ αντικρούει αστικές και μικροαστικές θεωρίες για τις τάξεις και τα κοινωνικά όρια της εργατικής τάξης.

Στο τεύχος αυτό, η ΚΟΜΕΠ προσπαθεί και πάλι να ανοίξει τους ορίζοντές της σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη φιλοσοφική βάση της κοσμοθεωρίας μας. Ετσι, φιλοξενεί κείμενο διάλεξης το οποίο αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο ο μαρξισμός προσεγγίζει την προβληματική της αξιοποίησης της γνώσης από την κοινωνία.

Η λεγόμενη "κοινωνία των πληροφοριών", όπως και η ανάλυση της ταξικής ουσίας του "κοινωνικού αποκλεισμού", είναι σύγχρονα θέματα που αποτελούν αντικείμενο θεωρητικής και πολιτικής συζήτησης και, γι' αυτό, δε θα μπορούσε να μην υπάρχουν στην ΚΟΜΕΠ αντίστοιχα άρθρα.

Τέλος, εξίσου επίκαιρο είναι το άρθρο για τον ισλαμικό φουνταμενταλισμό στο οποίο αναδεικνύεται η ταξική ουσία του πολιτικού και ιδεολογικού αυτού ρεύματος. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο που αποκτά επικαιρότητα και με την αναμενόμενη συμμετοχή του ισλαμικού κόμματος του Ερμπακάν στην κυβέρνηση της γειτονικής Τουρκίας.

Είναι σίγουρο ότι παρά τις υπαρκτές αδυναμίες, η θεωρητική προσέγγιση των θεμάτων αυτών, ή άλλων που περιέχονταν σε παλιότερα τεύχη της ΚΟΜΕΠ ή που θα δημοσιευθούν στις σελίδες της στο μέλλον, μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των σύγχρονων λαϊκών προβλημάτων. Αλλωστε, τα ιδεολογικά ζητήματα δεν είναι και δεν πρέπει να είναι αντικείμενο ενασχόλησης μόνο των ειδικών. Κάθε κομμουνιστής, κάθε προοδευτικός άνθρωπος, νιώθει την ανάγκη της βαθύτερης και ουσιαστικότερης γνώσης γιατί η σύνδεση της εμπειρίας από την ταξική πάλη με τη θεωρητική γενίκευση, αποτελεί τον αλάνθαστο οδηγό για αποτελεσματικότερη παρέμβαση του καθενός στις πολιτικές εξελίξεις, για την αντίσταση στις επιλογές της ολιγαρχίας, για το σοσιαλιστικό αύριο.

Παράλληλα, η μελέτη της ΚΟΜΕΠ και η καλύτερη αξιοποίησή της (από τις κομματικές οργανώσεις πρώτα απ' όλα) θα δώσει τη δυνατότητα στο περιοδικό να συγκεντρώσει και να λάβει υπόψη περισσότερες γνώμες για τη βελτίωσή του. Το τελευταίο αποτελεί σύνθετη διαδικασία ενώ δε λείπουν και σοβαρά λάθη όπως συνέβη στο τεύχος αυτό όπου κατά τη διαδικασία της στοιχειοθεσίας παραλείφθηκε ολόκληρη σελίδα. Το λάθος επανορθώθηκε με την τοποθέτηση ένθετης, της σελίδας που έλειπε και την ειλικρινή συγνώμη προς τους αναγνώστες που ζήτησε η Συντακτική Επιτροπή και η Διεύθυνση της "Τυποεκδοτικής".

Πάντως, η προσπάθεια για τη βελτίωση της ΚΟΜΕΠ θα δίνει καρπούς στο βαθμό που όλο και περισσότεροι αναγνώστες θα αγκαλιάζουν το περιοδικό. Το πρώτο προς επίλυση πρόβλημα είναι, όπως συνήθως, το οικονομικό, μιας και η ΚΟΜΕΠ είναι όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ και δε στηρίζεται στην άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση του μεγάλου κεφαλαίου. Σαν ένα βήμα για τη βελτίωση των οικονομικών της, αποφασίστηκε η τιμή, από το τεύχος αυτό, να διαμορφωθεί σε 800 δρχ. ενώ η συνδρομή εσωτερικού ανέρχεται τώρα στις 4.500 και του εξωτερικού στις 7.500. Πρόκειται, στην πραγματικότητα, ακόμη και μετά την αύξηση αυτή, για τη χαμηλότερη τιμή περιοδικού που κυκλοφορεί.

Η ουσιαστικότερη πλευρά είναι, όμως, εκείνη που επισημαίνεται στην Εκθεση Δράσης της ΚΕ προς το 15ο Συνέδριο: η πλατύτερη κυκλοφορία της ΚΟΜΕΠ θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη εκλαϊκευση των θέσεων και των αποφάσεων του Κόμματος, των θεμάτων που απασχολούν το κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα. Πρόκειται για μια προσπάθεια που αφορά όλους μας.

Δ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ