Τετάρτη 21 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ωμός εμπαιγμός των μικρομεσαίων

Τις γνωστές θέσεις της κυβέρνησης επανέλαβε η Β. Παπανδρέου, κατά τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή επερώτησης του ΚΚΕ

Ωμή και ξεκάθαρη ήταν, για άλλη μια φορά, η τοποθέτηση της υπουργού Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου στα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας, με αφορμή σχετική επερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, η οποία συζητήθηκε χτες."Στόχος της κυβέρνησης", είπε η υπουργός, είναι πιο αποτελεσματικές, ανταγωνιστικές επιχειρήσεις και όχι η διατήρηση μικρών, χωρίς μέλλον επιχειρήσεων".

Ειδικότερα, η υπουργός επανέλαβε τη γνωστή θέση της κυβέρνησης ότι "στα δεδομένα της νέας εποχής θέση έχουν μόνο οι ανταγωνιστικές επιχειρήσεις", παραλείποντας την ευκόλως εννοούμενη θέση "αρχής" της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν θέση σ' αυτά τα δεδομένα. Εκανε λόγο για μια σειρά από γνωστά κοινοτικά "επιχειρησιακά προγράμματα" και οικονομικές ενισχύσεις, τις οποίες είναι γνωστό ποιοι ξεκοκαλίζουν και όλα αυτά, τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν μπει στη διαδικασία της αντίστροφης μέτρησης και η αγορά στενάζει, κάτω από το βάρος των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών και των πτωχεύσεων, εξαιτίας αυτής ακριβώς της πολιτικής και του ΠΑΣΟΚ.

Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θ. Αναγνωστόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη μέτρων στα πλαίσια της ΕΕ για την ταχύτερη"προσαρμογή" στα νέα οικονομικά δεδομένα....

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Σπ. Στριφτάρης, κατήγγειλε ανοιχτά τη συνειδητή εφαρμογή ενός σχεδίου βίαιου αφανισμού των ελληνικών ΜΜΕ κάτω από την καθοδήγηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και τον εμπαιγμό σε βάρος τους με τον "ευρωπαϊκών" δεδομένων ορισμό για το ποιες επιχειρήσεις θεωρούνται μικρομεσαίες και "δικαιούνται" συμμετοχής στα ευρωπαϊκά "επιχειρησιακά" προγράμματα. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Β. Παπανδρέου δεν έκανε τίποτε άλλο, παρά να επιβεβαιώσει αυτούς ακριβώς τους φόβους για ανησυχίες σχετικά με το μέλλον των ΜΜΕ, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής. Κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση των "αντικειμενικών κριτηρίων", του 35%, που τσακίζει οποιαδήποτε συνεταιριστική δράση, στη μείωση των επιτοκίων δανεισμού από τις κρατικές τράπεζες, να καθιερώσει ενιαίο και ανθρώπινο ωράριο λειτουργίας για όλες τις επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες. Τόνισε, όμως, ότι οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι δε θα πρέπει να έχουν αυταπάτες στα πλαίσια μιας πολιτικής πειθήνιας υποταγής στις επιθυμίες και εντολές των ντόπιων και ξένων μονοπωλιακών κέντρων. Στα πλαίσια μιας τέτοιας πολιτικής, κατήγγειλε, οι ΕΒΕ δεν μπορούν παρά να περιμένουν να γίνουν θυσία στο βωμό των μεγάλων επιχειρήσεων και δικλείδα ασφαλείας στα χέρια των βιομηχάνων.

Ο Γ. Κατσαρός αναφέρθηκε στη δραματική πτώση του τζίρου των ΜΜΕ, εξαιτίας της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας και της συρρίκνωσης των λαϊκών εισοδημάτων και κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει ουσιαστικά κίνητρα ανάπτυξης της συνεταιριστικής δράσης των ΜΜΕ, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στον πόλεμο των μεγάλων επιχειρήσεων. Ο Στρ. Κόρακας κατήγγειλε την ερήμωση ολόκληρων ακριτικών περιοχών και νησιών, σαν αποτέλεσμα της βίαιης συρρίκνωσης των ΜΜΕ και επισήμανε τους εθνικούς κινδύνους που συνεπάγεται αυτή, ενώ ο Αντ. Σκυλλάκος κατήγγειλε ότι η πολιτική που εφαρμόζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι επίδειξη καλής διαγωγής απέναντι στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και την Ευρωπαϊκή Ενωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ