Τετάρτη 28 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Στρώνουν το έδαφος για συμφωνία λιτότητας

Σήμερα συνάντηση ΓΣΕΕ - Σημίτη. Την ερχόμενη Δευτέρα πιθανόν η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Τα θέματα της εισοδηματικής πολιτικής, των συντάξεων, της ανεργίας, των αλλοδαπών εργαζομένων στη χώρα μας, καθώς και αυτό της δημοκρατικής φορολογικής μεταρρύθμισης, θα θέσει το προεδρείο της ΓΣΕΕ κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Η συνάντηση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, ενώ στις 9.30 πμ θα συνέλθει το προεδρείο της Συνομοσπονδίας, για να καθορίσει το ακριβές πλαίσιο των αιτημάτων που θα θέσει στον Κ. Σημίτη. Στο μεταξύ, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) τοποθετείται στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας, ίσως και τη Δευτέρα, και με σκοπό - τουλάχιστον από τη μεριά των βιομηχάνων - να έχει απομακρυνθεί ο θετικός απόηχος της επιτυχημένης πανεργατικής, πανελλαδικής κινητοποίησης της περασμένης Πέμπτης. Ταυτόχρονα, ενόψει της συνάντησης, από πολλές πλευρές προετοιμάζεται το έδαφος, ώστε να εμφανιστεί σαν "σωτήρια" λύση η... μετακίνηση των εργοδοτών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα από την τελευταία τους πρόταση και, μάλιστα, υπό την προϋπόθεση σύναψης διετούς σύμβασης!

Ηδη, από τη μεριά της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και από υπαγορευμένα εν πολλοίς δημοσιεύματα, μια αύξηση 7,5% σε δυο δόσεις για το 1996 εμφανίζεται σαν "ο μαγικός αριθμός" (!), ενώ φαίνεται να αποκρούεται η μόνη ρεαλιστική και αποτελεσματική προοπτική για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων και την υπογραφή μιας ικανοποιητικής ΕΓΣΣΕ. Η οργάνωση, δηλαδή, ενός αγωνιστικού πλαισίου δράσης των εργαζομένων, που θα κλιμακώνεται ταυτόχρονα με την έναρξη του νέου κύκλου των διαπραγματεύσεων και ανάλογα μα τα αποτελέσματά του.

Ούτε στη συνάντηση!

Η καθυστέρηση της ΕΓΣΣΕ και η υποχωρητική στάση των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών, σε πολλές ομοσπονδίες, ενθαρρύνει την αδιαλλαξία των εργοδοτών και στις διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει για αρκετές κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ξενοδόχοι δεν εμφανίστηκαν καν χτες στην προγραμματισμένη συνάντηση με την Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Τουριστικά Επαγγέλματα για τη συλλογική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων!

Η ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει το γεγονός και καλεί τους εργαζόμενους "σε συνεργασία με την ομοσπονδία και τη ΓΣΕΕ να προχωρήσουν σε κάθε είδους κινητοποιήσεις για την υπογραφή των σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων". Ωστόσο, δεν ανακοινώνει καμιά μορφή αντίδρασης και κινητοποίησης των εργαζομένων... Καλεί, τέλος, την υπουργό Ανάπτυξης "να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων στον τουρισμό"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ