Πέμπτη 29 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πόρισμα μετά κρίσεων
  • Καθυστερεί το πόρισμα για τη βαρβαρότητα των ΕΚΑΜ σε βάρος των Τσιγγάνων ενόψει των κρίσεων
  • Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρης

Τρενάρεται, καθώς φαίνεται, η έκδοση του πορίσματος της ΕΔΕ για τη βάρβαρη επιδρομή των ειδικών δυνάμεων στον καταυλισμό των Τσιγγάνων, στον Ασπρόπυργο, καθώς αναμένεται να συνεδριάσουν τα συμβούλια κρίσεων την επόμενη βδομάδα, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθεί και η ΕΔΕ.

Η αστυνομική επιχείρηση απασχόλησε χτες και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, που συναντήθηκε επί μία ώρα με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Κ. Γείτονα. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το ταξίδι του υπουργού στη Σόφια, αλλά το θέμα που κυριάρχησε ήταν οι δυσμενείς εντυπώσεις που προκλήθηκαν από την αστυνομική επιχείρηση και οι επικείμενες κρίσεις στην Αστυνομία. Μέχρι χτες το βράδυ οι πληροφορίες για τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ σχετικά με την αντικατάσταση ή μη του αρχηγού της Αστυνομίας ήταν συγκεχυμένες.

Σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση έκδοσης του πορίσματος, πηγή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης είπε ότι οφείλεται σε δικονομικής φύσεως προβλήματα, αν και οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχει "κόντρα" μεταξύ των πρωταγωνιστών της επιχείρησης, για το ποιος ευθύνεται περισσότερο και ποιος λιγότερο. Η ηγεσία του υπουργείου φαίνεται ότι τελικά καλύπτει την ηγεσία της Αστυνομίας για τη χρησιμοποίηση των ΕΚΑΜ, γεγονός που φάνηκε και από προχτεσινή τηλεοπτική τοποθέτηση του Κ. Γείτονα. Ο υπουργός εντόπισε τις ευθύνες στις υπερβάσεις των κατώτερων αστυνομικών και άφησε να εννοηθεί ότι θα ελεγχθούν και κάποιοι επικεφαλής των μάχιμων δυνάμεων, οι οποίοι δεν τους απέτρεψαν, καίτοι ήταν παρόντες και τους έβλεπαν.

  • Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Μ. Χουρδάκης,το "έσκασε" χτες από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων προκειμένου να αποφύγει τους δημοσιογράφους. Αμέσως μετά την κατάθεσή του στον αντεισαγγελέα Γ. Γεράκη, για την επίθεση στον καταυλισμό, έφυγε από την εσωτερική πόρτα, που οδηγούσε σε άλλα γραφεία και από εκεί σε μια έρημη σκάλα. Ο Μ. Χουρδάκης είναι ο πρώτος μάρτυρας που κλήθηκε να καταθέσει, στο πλαίσιο της ποινικής προκαταρκτικής έρευνας.
Δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρης κατέθεσε χτες επίκαιρη ερώτηση για τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Κ. Γείτονα με θέμα τη βάρβαρη επίθεση εναντίον των Τσιγγάνων.

"Οι κατασταλτικοί μηχανισμοί φανέρωσαν με πρωτοφανή αγριότητα το αποκρουστικό τους πρόσωπο στη διάρκεια της επέλασης των δυνάμεων των ΕΚΑΜ" επισημαίνει ο βουλευτής του ΚΚΕ και προσθέτει: "Με πρόσχημα την αστυνομική έρευνα μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες κουκουλοφόροι αστυνομικοί κακοποίησαν με βάρβαρο τρόπο και συνέλαβαν όλους τους άντρες που συναντούσαν μπροστά τους με βασικό στοιχείο "ενοχής" το γεγονός ότι ήταν... Τσιγγάνοι! Η απροσχημάτιστη και τυφλή βία των αστυνομικών που εκδηλώθηκε μπροστά στα έντρομα μάτια των γυναικών και των μικρών παιδιών στράφηκε και εναντίον των παραγκών και των τσαντιριών. Οι ευθύνες συνολικά της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Η εικόνα των "ράμπο" - αστυνομικών να επιτίθενται εναντίον του εχθρού - λαού συνιστά μια αποτρόπαια πράξη η οποία δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί".

Ο Δ. Κουμπούρης ερωτά τον υπουργό Δημόσιας Τάξης:

  • Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να καταλογιστούν ευθύνες για τα γεγονότα και να τιμωρηθούν όσοι έδωσαν τις σχετικές εντολές.
  • Ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκάλεσαν οι κουκουλοφόροι αστυνομικοί, οι οποίοι ρήμαξαν τον τσιγγάνικο καταυλισμό.
  • Ποιοι ειδοποίησαν τα τηλεοπτικά συνεργεία και ποια ήταν η σκοπιμότητα αυτής της ενέργειας; Εκτιμήθηκε ότι η εικόνα των μαινόμενων κουκουλοφόρων να επελαύνουν στον τσιγγάνικο καταυλισμό έπρεπε να μεταδοθεί για διδακτικούς, διαπαιδαγωγητικούς ή άλλους λόγους και ποιους;

Τέλος, ο Δ. Κουμπούρης ερωτά τον υπουργό για τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στον συγκεκριμένο καταυλισμό και γενικότερα για τη βελτίωση της θέσης των Τσιγγάνων στην ελληνική κοινωνία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λεζάντα 1ου (1998-06-14 00:00:00.0)
Χωρίς κουκούλες τα ΕΚΑΜ (1996-03-14 00:00:00.0)
Κρίσεις στη σκιά της ΕΔΕ (1996-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ