Παρασκευή 15 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΥΠΡΑΙΟΥ, ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΗΣ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥ"
Στόχος η μαζική συμμετοχή

- Αρχίζουν σήμερα οι εκλογές στο Συνδικάτο Εργατών Μετάλλου Αθήνας, που θα διαρκέσουν μέχρι και την Τρίτη. Ποια είναι η εκτίμηση της "Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΔΑΣ) για τη σημασία αυτών των εκλογών;

- Πρώτα απ' όλα, τις αρχαιρεσίες τις βλέπουμε σαν μια συνέχεια της δράσης που αναπτύξαμε το προηγούμενο διάστημα. Τα μέλη και τα στελέχη της ΔΑΣ, με την παρουσία τους την αγωνιστική, απέναντι στα μικρά και μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους του κλάδου, βοήθησαν σε ένα βαθμό στο να υπάρξουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τη συλλογική σύμβαση, για να μη διαλυθεί το Ταμείο Μετάλλου, για να σταματήσει η αποβιομηχάνιση και η συρρίκνωση του κλάδου. Το πιο ουσιαστικό είναι πως με τη δράση μας βοηθήσαμε να συνειδητοποιήσουν οι συνάδελφοι πως τίποτα δεν κερδίζεται, παρά μόνο με τον αγώνα και τη συσπείρωση στο συνδικάτο. Από τη σκοπιά αυτή, για μας, αλλά και για τους μεταλλεργάτες, έχει μεγάλη σημασία να εκφραστεί και στις αρχαιρεσίες η θέληση για ένα πιο ισχυρό συνδικάτο, αντίβαρο στην αντεργατική επίθεση που δεχόμαστε από τους βιομήχανους, την κυβέρνηση, αλλά και όσους στηρίζουν τις αντεργατικές κατευθύνσεις των πολυεθνικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόκειται, λοιπόν, για κορυφαία στιγμή στην όλη δράση του συνδικάτου.

- Από το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει μια πλατιά καμπάνια για τη μαζικοποίηση του συνδικάτου. Ποια είναι η εμπειρία απ' αυτήν την πανεξόρμηση;

- Εδώ πρέπει να τονίσουμε πως το τελευταίο διάστημα δυνάμωσε η προσπάθειά μας να επικοινωνήσουμε με τους εργαζόμενους. Τα στελέχη του συνδικάτου, αλλά και πολλά μέλη, με πρωτοπόρους τους ΕΣΑΚίτες, πραγματοποιούμε καθημερινά περιοδείες σε εργοστάσια, ενημερώνουμε τους εργαζόμενους, τόσο για τα προβλήματα του κλάδου, όσο και για τις ευθύνες της κυβέρνησης. Σε ορισμένους εργασιακούς χώρους, όπως στη ΓΙΟΥΛΑ, στη ΜΕΒΑΚΟ, στη ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ και αλλού, διοργανώνουμε γενικές συνελεύσεις. Η εμπειρία απ' όλη αυτή την προσπάθεια είναι θετική. Υπήρξε παρέμβαση σε επιμέρους προβλήματα αυτών των χώρων και επίλυσή τους. Το κυριότερο συμπέρασμα είναι πως ολοένα και περισσότεροι συνάδελφοι πείθονται για την ανάγκη να δράσουν, να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους, να συσπειρωθούν γύρω από το συνδικάτο τους. Αυτό εκφράστηκε και με δεκάδες εγγραφές νέων μελών μόνο το τελευταίο διάστημα.

- Ποιοι είναι οι στόχοι της παράταξης, ενόψει και των εκλογών;

- Επιδιώκουμε να αυξηθεί η συμμετοχή των μεταλλεργατών στις εκλογές και, στη συνέχεια, στη δράση του συνδικάτου. Αυτό θα δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των αγώνων στον κλάδο, για την υπεράσπιση των κατακτήσεών μας. Καλούμε τους συναδέλφους να ενισχύσουν το συνδυασμό μας, να ενισχύσουν τη δική τους φωνή, να συμβάλουν και με την ψήφο τους στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Στόχοι της παράταξης είναι η αγωνιστική υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας στον κλάδο, η υπεράσπιση των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης για διάλυση του Ταμείου Μετάλλου. Η ΔΑΣ παλεύει για το δικαίωμα στην εργασία, την προώθηση κλαδικής πολιτικής για την ανάπτυξη του κλάδου, προς όφελος των εργαζομένων, για τον περιορισμό της ασύδοτης δράσης των βιομηχάνων.

Ντ. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ