Παρασκευή 15 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Λουκέτο ή ποινές σε 11 εταιρίες

Τις σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης

Την ανάκληση της άδειας λειτουργίας σε μία ασφαλιστική εταιρία και σε μία εταιρία οδικής βοήθειας, που λειτουργούσε υπό καθεστώς ασφαλιστικής, καθώς και την επιβολή προστίμων ύψους από 4.000 μέχρι 19.000 ECU σε άλλες επτά, ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα εμπορίου Μ. Χρυσοχοϊδης,ενώ στον εισαγγελέα παραπέμπονται τέσσερις ασφαλιστικές με την κατηγορία ότι καθυστερούν να καταβάλουν στους δικαιούχους τις αποζημιώσεις τους.

Συγκεκριμένα:

  • Ανακαλείται η άδεια λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρίας ΕΡΜΗΣ ΑΕΓΑ,επειδή δεν κάλυψε τα τεχνικά της αποθέματα, όπως προβλέπει η νομοθεσία και το περιθώριο φερεγγυότητας και μέχρι χτες, που συνεδρίασε η Επιτροπή Ιδιωτικής Ασφάλισης του υπουργείου Ανάπτυξης (τομέας εμπορίου), η εταιρία δεν είχε κάνει καμιά ενέργεια σ' αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, ανακαλείται η άδεια λειτουργίας της εταιρίας οδικής βοήθειας SOS SERVICE για μη κάλυψη αποθεμάτων και άρνηση αποστολής στοιχείων στο υπουργείο. Οπως ανακοίνωσε ο Μ. Χρυσοχοϊδης, έχει ήδη οριστεί επόπτης για τη διαδικασία εκκαθάρισης των παραπάνω εταιριών, ενώ η αρμόδια υπηρεσία προχώρησε στη σφράγιση των γραφείων τους και στη δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων. Οι δικαιούχοι αποζημιώσεων από τις δύο εταιρίες θα αποζημιωθούν από το επικουρικό κεφάλαιο των ασφαλιστικών εταιριών. Από το επικουρικό, θα καλύπτονται, επίσης, και για τριάντα μέρες, δηλαδή μέχρι τις 22 του Απρίλη, με την παρέλευση των οποίων οι ασφαλισμένοι σε αυτές θα πρέπει να έχουν ασφαλιστεί σε άλλη εταιρία.
  • Επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 19.000 ECU ήτοι 5,7 εκατ. δρχ. στις εταιρίες ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ και ΕΙΚΟΣΤΟΣ ΑΙΩΝ ΑΕΓΑ, γιατί μέχρι χτες δεν είχαν καλύψει τα τεχνικά αποθέματά τους, αλλά σύμφωνα με το υπουργείο βρίσκονται σε διαδικασία κάλυψης.
  • Σε ακόμα δύο εταιρίες, τη ΣΤΑΝΤΑΡ ΕΛΛΑΣ και HAMBURG MANHEIMER επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 4.000 ECU ήτοι 1,2 εκατ. δρχ., γιατί καλύπτουν μεν τα τεχνικά τους αποθέματα, αλλά με περιουσιακά στοιχεία που δεν είναι σύμφωνα με τους περιορισμούς του νόμου. Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, οι τέσσερις παραπάνω εταιρίες διαβεβαίωσαν ότι μέχρι τις 20 του Απρίλη θα έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την πλήρη κάλυψη των υποχρεώσεών τους.
  • Πρόστιμο ύψους 4.000 ECU επιβάλλεται στις εταιρίες ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΕ, ΙΝΤΕΡ ΕΛΛΑΣ και ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ Γ. ΣΙΔΕΡΗΣ ΑΕ, γιατί κάλυψαν εκπρόθεσμα τα τεχνικά τους αποθέματα.
  • Με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης παραπέμπονται στον εισαγγελέα οι εταιρίες ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΖΗΜΙΩΝ, ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΕ, ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΕΓΑ, ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΑΕΓΑ, γιατί καθυστερούν να καταβάλουν στους δικαιούχους τις αποζημιώσεις τους. Τέλος, έγιναν συστάσεις σε 15 εταιρίες να μην επαναλάβουν την εκπρόθεσμη κάλυψη των αποθεμάτων τους.

Επίσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε χτες ότι στις επόμενες μέρες θα είναι έτοιμο σχέδιο νόμου, με το οποίο θα προβλέπεται ο τρόπος κατάρτισης της ασφαλιστικής σύμβασης. Ο ίδιος, δε, κάλεσε τους ασφαλισμένους να καταγγέλλουν στην αρμόδια διεύθυνση ασφαλιστικών εταιριών του υπουργείου τις περιπτώσεις μη έγκαιρης αποζημίωσης από τις εταιρίες, προκειμένου να επιλαμβάνεται το υπουργείο, δηλώνοντας ότι από εδώ και στο εξής οι περιπτώσεις αυτές θα παραπέμπονται στον εισαγγελέα.

  • Το υπουργείο Ανάπτυξης (τομέας εμπορίου) για ελλιπή άσκηση των εποπτικών του αρμοδιοτήτων, καθώς και τους επιχειρηματίες των ασφαλιστικών εταιριών καταγγέλλει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδας για την ανάκληση της άδειας των δύο εταιριών. Επίσης, η Ομοσπονδία ζητά να προβλεφτεί με ειδική ρήτρα της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ώστε οι εργαζόμενοι των εταιριών που κλείνουν να απορροφώνται από τις άλλες εταιρίες.

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ