Κυριακή 17 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΛΑΠΛΑ πλήγματα στο καθεστώς λειτουργίας της ΔΕΗ και, κατά συνέπεια, στις τσέπες των καταναλωτών, θα προκαλέσουν οι αποφάσεις που σχεδιάζει να προωθήσει η κυβέρνηση μέχρι τον Οκτώβρη του 1997, στα πλαίσια υλοποίησης σχετικών οδηγιών από τις Βρυξέλλες, για την "προσαρμογή του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας" στα όσα επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Συνθήκη του Μάαστριχτ για την "εσωτερική αγορά ενέργειας". Αυτό προκύπτει από σχετική μελέτη "ομάδας εργασίας της ΔΕΗ", με τον τίτλο "Απαιτούμενες ενέργειες για την προσαρμογή του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, ενόψει της υιοθέτησης από την ΕΕ της οδηγίας για την εσωτερική αγορά ενέργειας", που αποκαλύπτει στο σημερινό του τρισέλιδο αφιέρωμα για τη ΔΕΗ ο "Ρ" (σελίδες 14 - 16).

ΕΝΑΝ "αγώνα για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη", έδωσαν χιλιάδες αντιστασιακοί αγωνιστές. Ενας από αυτούς, ο Γ. Αράζος,από τους ελάχιστους επιζώντες των γερμανικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, μιλά για τη ζωή του και δηλώνει έτοιμος να ξαναδώσει όλες του τις δυνάμεις για τον αγώνα, αν χρειαστεί. Από τη μνήμη ανασύρονται τα "ντου" και η φυσαρμόνικα, ο εφιάλτης του γερμανοτσολιά, η κόλαση του Νταχάου... (σελίδες 24 - 25).

ΣΤΑ 20χρονα του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών, είναι αφιερωμένο το βιβλίο "Οι αλλαγές στην οικονομία και στην ταξική διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας", που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις "Σύγχρονη Εποχή". Μια έκδοση, που συμπίπτει και με τη διαδικασία προετοιμασίας του 15ου Συνεδρίου και συμπληρώνει ένα κενό στη μαρξιστική βιβλιογραφία της χώρας μας (σελίδα 12).

"ΤΕΤ Α ΤΕΤ" με την κερδοσκοπία και την αποχαύνωση προσφέρουν οι υπηρεσίες τηλε-ηχοπληροφόρησης. Οι μεγαλοεκδότες γεμίζουν τις τσέπες τους με δισεκατομμύρια δραχμές, εκμαυλίζοντας συνειδήσεις και εκχυδαϊζοντας τις ανθρώπινες σχέσεις. Μια απάτη ολκής, που γίνεται με τη συνδρομή του ΟΤΕ. Κι ενώ η"ροζ διαφήμιση"έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο κλείνει τα μάτια μπροστά της. Μια υπόθεση, με σεξ, τζόγο και προβλέψεις άστρων (σελίδες 36 - 38).

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ μάστιγα η ανεργία. Κατά 172% αυξήθηκαν οι άνεργοι μεταξύ του 1981 και του 1994. Επιδείνωση αναμένεται τα επόμενα χρόνια. Οι νέες ηλικίες, οι γυναίκες και οι πτυχιούχοι, τα πρώτα θύματά της. Σημαντικές αλλαγές στη σχέση απασχόλησης και επιπέδου εκπαίδευσης (σελίδα 33).

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙτα κονδύλια για τους εργοδότες, καθώς ο ΟΑΕΔ απομακρύνεται όλο και πιο σταθερά από το ρόλο του ως οργανισμού στήριξης των ανέργων. Μόλις το 48% του βασικού μεροκάματου αποτελεί το ημερήσιο επίδομα ανεργίας, ενώ στον προϋπολογισμό του 1996 αναφέρεται μόνο σαν "πιθανότητα" η αύξησή του, παρά τις αντίθετες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις. Τα χρήματα που προϋπολογίζει να διαχειριστεί το 1996 ο ΟΑΕΔ υπολογίζονται σε 350 δισ. δρχ. και οι εργοδότες ετοιμάζονται (σελίδα 34).

ΜΕ ΤΗ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ δε θεραπεύεται η φτώχεια, της οποίας το τεράστιο μέγεθος εμφανίστηκε σε πρόσφατη εκδήλωση, που οργάνωσε το Κέντρο Πληροφοριών του ΟΗΕ και ο Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, με την ευκαιρία της 8ης Μάρτη (σελίδα 23).

ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΕΣ συνθήκες η τέχνη έχει νόημα, όπως σημειώνει ο Κύπριος ηθοποιός και σκηνοθέτης Νίκος Χαραλάμπους, σε μια συζήτηση στην οποία καταθέτει τη διπλή εμπειρία του, από το 1954 που πρωτοήρθε στην Ελλάδα(σελίδα 19).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ