Κυριακή 17 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η "εικόνα" της παρανομίας

Πάνω από μισός χρόνος πέρασε, από την ψήφιση του νόμου του Ευάγγελου Βενιζέλου για τα ΜΜΕ. Ενας νόμος, που παρά τις αντιδράσεις αρμόδιων φορέων και του ΚΚΕ, τελικά ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι από το θερινό Τμήμα της Βουλής. Ακόμα όμως και αυτός ο νόμος, που ουσιαστικά διατηρεί την υπάρχουσα κατάσταση, με ευθύνη της κυβέρνησης δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις των αρμόδιων υπουργών, εξακολουθεί να διατηρεί το άναρχο καθεστώς στο χώρο των συχνοτήτων, δίνοντας την ευκαιρία στους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών να "χρησιμοποιούν" όπως αυτοί θέλουν μια δημόσια περιουσία, όπως είναι οι "ζώνες" των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών συχνοτήτων.

Η κυβερνητική αδιαφορία, απέναντι και στις επανειλημμένες εκκλήσεις και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για να δοθεί επιτέλους ο χάρτης των διαθέσιμων συχνοτήτων, αλλά και η προκλητική τελικά αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντι στο νόμο που η ίδια ψήφισε, γεννούν μεγάλα και σοβαρά ερωτηματικά για το πόσο και αν η κυβέρνηση επιθυμεί την "έννομη" πορεία του ραδιοτηλεοπτικού χώρου. Ο χρόνος που μεγάλα ζητήματα του τηλεοπτικού τοπίου παραμένουν σε εκκρεμότητα είναι... μακρύς, ξεπερνώντας κάθε "νόμιμο" όριο. Και μακραίνει ακόμη περισσότερο, αφού η κυβέρνηση, αντί να κάνει βήματα προς τα εμπρός, "οπισθοχωρεί" όλο και περισσότερο μπροστά στις "πιέσεις" και στα "συμφέροντα". Στα πλαίσια αυτά, εντάσσεται η... παράταση για την ονομαστικοποίηση των εργοληπτών δημοσίων έργων. Μια... παράταση, που φυσικά δεν είναι άσχετη με τη "ρύθμιση" των κονδυλίων του δεύτερου πακέτου Ντελόρ. Σε εκκρεμότητα παραμένει, όμως και το μείζον θέμα του αγγελιόσημου που αφορά στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων στον Τύπο, τα οποία με τις "κυβερνητικές ρυθμίσεις" απειλούνται με κατάρρευση.

Αποκαλυπτική για τη σημερινή απαράδεκτη τηλεοπτική κατάσταση, αλλά και για τις προθέσεις τις κυβέρνησης ήταν η έκθεση του μέλους του ΕΣΡ Μιχάλη Δημητρίου, που θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της μεθαυριανής Τρίτης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μιχάλη Δημητρίου, δεν έχει εκδοθεί κανένα Προεδρικό Διάταγμα, από αυτά που ορίζονται στο νόμο για τα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα ο νόμος να είναι ανεφάρμοστος. Πόσο μάλλον όταν τα ΠΔ υπάρχουν με σκοπό να μπει "τάξη" στο χώρο των ΜΜΕ. Μεταξύ των ΠΔ είναι και αυτά που αφορούν στους κώδικες δεοντολογίας και στην καλωδιακή τηλεόραση. Αποκαλυπτικά, όμως για το "καθεστώς της ανομίας" είναι και τα στοιχεία που περιλαμβάνει η έκθεση σχετικά με τη συσσώρευση των χρεών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μ. Δημητρίου, το ποσό που οφείλουν προς το δημόσιο οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί ξεπερνά τα 60 δισ. Ο Μ. Δημητρίου κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και για το μέλλον, μιλά για "καθεστώς ζούγκλας και πλήρους παρανομίας" και επισημαίνει το μεγάλο κίνδυνο για τη δημιουργία προβληματικών επιχειρήσεων στο χώρο των ΜΜΕ. Αξίζει ίσως να σημειώσουμε, ότι το ΕΣΡ το τελευταίο ιδιαίτερα διάστημα, παρά τις "αντίξοες συνθήκες" στις οποίες με κυβερνητική ευθύνη "ζει", προσπαθεί έστω και στα "μαλακά" να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο. Αλλωστε τη σημερινή εικόνα των ΜΜΕ την περιέγραψε δίνοντας τις πραγματικές της διαστάσεις και ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Θεμιστοκλής Κουρουσόπουλος, μιλώντας για "εικόνα πλήρους διάλυσης" και για μία κατάσταση η οποία "δεν μπορεί να συνεχιστεί".

Κούλα ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγονος ενδέχεται να κηρυχτεί ο διαγωνισμός (2004-05-12 00:00:00.0)
Καινούρια χρονιά με... ακροάσεις (2003-01-08 00:00:00.0)
Από το "μηδέν"... το ΕΣΡ (1997-12-05 00:00:00.0)
Νονοί και "μαφία" στα ΜΜΕ (1997-03-06 00:00:00.0)
Απαράδεκτη η κατάσταση στα ΜΜΕ (1996-03-20 00:00:00.0)
Συχνότητα... "διάλυσης" (1996-03-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ