Πέμπτη 28 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Προς αμερικανική διαμεσολάβηση

Το "ελληνοτουρκικό πρόβλημα" απασχολεί, όπως είναι γνωστό, τηνΟυάσιγκτον και η αμερικανική διπλωματία προετοιμάζεται να αναλάβειδιαμεσολαβητικό ρόλο, προκειμένου να επιβάλει "λύσεις", οι οποίες θαεξασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Χτες ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τ. Νάιλς ζήτησε να συναντηθεί -και φυσικά συναντήθηκε - με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Η συνάντησηπραγματοποιήθηκε υπό το πρίσμα που δημιουργεί η εμπλοκή στην εκροή τωνκοινοτικών κονδυλίων προς την Τουρκία και η επίθεση φιλίας του Τούρκουπρωθυπουργού Μ. Γιλμάζ, την οποία αντιμετώπισε επιφυλακτικά η ελληνικήκυβέρνηση. Αντίθετα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε ναχαρακτηρίσει την κίνηση της Αγκυρας θετική, ωθώντας την ελληνική κυβέρνησημε τον τρόπο αυτό στο τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Επίσημα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα, κατά τησυνάντηση Σημίτη - Νάιλς συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην επίσκεψη τουπρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, στην επίσκεψη της συζύγου του ΑμερικανούΠροέδρου στην Αθήνα, καθώς και στην οδηγία της αμερικανικής κυβέρνησης γιατην ασφάλεια των ελληνικών αεροδρομίων.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση ο ίδιος οπρωθυπουργός έθιξε το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υποστηρίζοντας ότιη τουρκική κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που είχε ναμετακινηθεί προς διαλλακτικότερες θέσεις, υιοθετώντας την κοινή θέση των"15" της ΕΕ. Οπως παρατηρούν διπλωματικές πηγές, με τον τρόπο αυτό οΕλληνας πρωθυπουργός επιχείρησε να δικαιολογήσει την άρνησή του νααποδεχτεί την πρόσκληση του Μ. Γιλμάζ για επίσκεψη στην Αγκυρα.

Οπως υποστηρίζουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, μετά την"εμπλοκή" που παρουσίασε η εξέλιξη των τουρκοκοινοτικών σχέσεων, ηΟυάσιγκτον "νομιμοποιεί" το διαμεσολαβητικό της ρόλο μεταξύ Αθήνας καιΑγκυρας. Το ρόλο αυτό της Ουάσιγκτον ευχαρίστως έσπευσε να αποδεχτεί, πρώτααπ' όλα ο επίτροπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις της Κοινότητας Βαν ντενΜπρουκ, ο οποίος μέσω του εκπροσώπου του χαρακτήρισε "την αμερικανικήδιαμεσολάβηση, ευπρόσδεκτη". Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανικήδιπλωματία έχει ήδη ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την Αγκυρα και ηελληνική κυβέρνηση εκτιμά πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ οπρωθυπουργός θα βρεθεί ενώπιον συγκεκριμένων ιδεών της αμερικανικήςδιπλωματίας, για αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης στις ελληνοτουρκικέςσχέσεις.

Ο Κ. Μητσοτάκης και ο Γερ. Αρσένης

Τις επιλογές της κυβέρνησης, μετά την κρίση της Ιμιας, θεωρεί απολύτωςσωστές ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος σε δηλώσεις τουχτες, αναχωρώντας για την Ουάσιγκτον, υποστήριξε πως "η θέση της Ελλάδαςείναι πάρα πολύ ισχυρή, όπως διαμορφώθηκε τελικά μετά την κρίση της Ιμιας".Αντίθετη άποψη φαίνεται πως έχει ο υπουργός Αμυνας Γερ. Αρσένης, ο οποίοςπροχτές σε ομιλία του είχε υποστηρίξει πως η Ελλάδα χρειάζεται να ενισχύσειτην αποτρεπτική της δύναμη και να προχωρήσει σε νέες συμμαχίες με χώρες τουπερίγυρου της Τουρκίας. Τη θέση αυτή του Γερ. Αρσένη αποδέχονται και πολλάάλλα κομματικά στελέχη στο ΠΑΣΟΚ, περιορίζοντας τις δυνατότητες κινήσεωντης κυβέρνησης. Τις θέσεις του υπουργού Αμυνας σχολίασε ο υπουργός Τύπου Δ.Ρέππας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, λέγοντας πως οι απόψεις αυτέςείναι δυνατό να συζητηθούν στα πλαίσια του Υπουργικού Συμβουλίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ