Πέμπτη 28 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Προσδιορίζουν αυθαίρετα τις αγοραίες αξίες

Καταγγελίες φορολογουμένων ότι στις περιοχές που δεν ισχύει το αντικειμενικό σύστημα, οι φορολογικές αρχές διπλασιάζουν ή ακόμα και τριπλασιάζουν τις αξίες των μεταβιβαζόμενων ακινήτων, σε σχέση με τις περιοχές στις οποίες αυτό εφαρμόζεται

Φορολογικές αυθαιρεσίες στον προσδιορισμό της αγοραίας αξίας των μεταβιβαζόμενων - εκτός αντικειμενικού συστήματος - ακινήτων και ως εκ τούτου του προσδιοριζόμενου φόρου, εντοπίζει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, η οποία κοινοποιήθηκε προς τους επιθεωρητές των ΔΟΥ.

Συγκεκριμένα η εγκύκλιος της διεύθυνσης Φορολογίας Κεφαλαίου αναφέρει ότι οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου, γίνονται δέκτες παραπόνων φορολογουμένων για τις υψηλές αγοραίες αξίες των μεταβιβαζόμενων ακινήτων τις οποίες προσδιορίζουν οι ελεγκτές των κατά τόπους ΔΟΥ. Αναφέρεται ειδικότερα ότι ελεγκτικά όργανα των ΔΟΥ επιδεικνύουν αυστηρότητα κατά την εκτίμηση των ακινήτων, προσδιορίζοντας την ετήσια αύξηση σε ποσοστό που κυμαίνεται στο 15 - 20%. Τούτο - συνεχίζει η εγκύκλιος - έχει σαν αποτέλεσμα η αγοραία αξία των εκτός αντικειμενικού συστήματος ακινήτων να διαμορφώνεται διπλάσια ή και τριπλάσια της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων των περιοχών που ισχύει το αντικειμενικό σύστημα, πράγμα που δημιουργεί άνιση φορολογική μεταχείριση και αιτιάσεις των φορολογούμενων προς τη διεύθυνση του υπουργείου, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οδηγούνται υποθέσεις για το θέμα αυτό στα δικαστήρια.

Κατόπιν τούτων γίνεται σύσταση ώστε να εκλείψει το φαινόμενο της επιβολής ενιαίου ποσοστού αύξησης 15-20% για κάθε είδος ακινήτου που κατά κόρον επιβάλλεται από τις αρμόδιες ΔΟΥ. Προτρέπονται επίσης οι τελευταίες να διευκολύνουν τους φορολογούμενους και να τους παρέχουν θεωρημένες φωτοτυπίες συγκριτικών στοιχείων (παρεμφερείς περιπτώσεις μεταβιβάσεων ακινήτων), για την προσκόμιση στα Διοικητικά Δικαστήρια, σε περίπτωση που επιχειρείται η επίλυση των διαφορών με τον τρόπο αυτό.

Το πρόβλημα των αυθαιρεσιών στον προσδιορισμό των αγοραίων αξιών των ακινήτων, για τη μεταβίβαση των τελευταίων (αγοραπωλησίες, γονική παροχή, δωρεά κλπ) ήταν πολύ περισσότερο έντονο πριν από τη θέσπιση του αντικειμενικού συστήματος. Παρά τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στη διαμόρφωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, που κατά καιρούς εντοπίστηκαν, η εφαρμογή του συστήματος αυτού - όπου εφαρμόζεται - απάλλαξε τους φορολογούμενους από τις αυθαιρεσίες - και πολλές φορές - τους εκβιασμούς των φορολογικών αρχών. Στις περιοχές όμως που το αντικειμενικό σύστημα, δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί, οι φορολογικές αυθαιρεσίες και ο υποκειμενισμός των αρχών στον προσδιορισμό της αξίας των μεταβιβαζόμενων ακινήτων, φαίνεται ότι αποτελούν τον κανόνα των περιπτώσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο στόχαστρο οι «εκκρεμείς υποθέσεις» (2005-05-20 00:00:00.0)
Τα νέα αφορολόγητα όρια για πρώτη κατοικία - γεωργούς (2001-04-20 00:00:00.0)
Παρατείνεται ο χρόνος παραγραφής των υποθέσεων (1999-12-22 00:00:00.0)
Επεκτείνονται σε ολόκληρη τη χώρα (1996-12-17 00:00:00.0)
Οριακές αλλαγές - εμπαιγμός σε βάρος των ΕΒΕ (1996-12-05 00:00:00.0)
Σημαδιακός ο Μάρτης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (1995-03-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ