Παρασκευή 29 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολιτιστική Ελληνο-Κουβανική Φιλία

Εκδήλωση της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών για τον πολιτισμό της αγωνιζόμενης Κούβας

Ο καλλιτέχνης οφείλει να μην κλειστεί σε "πύργο" και να αδιαφορεί για όσα συμβαίνουν γύρω του και μέσα στην κοινωνία. Αντίθετα οφείλει να εκφράζει την κοινωνική πραγματικότητα, να προσφέρει ποιοτική και κατανοητή δουλιά για τις λαϊκές μάζες και όχι μόνο να μην προδίδει τις ιδεολογικές αρχές του, αλλά να παλεύει ανοιχτά γι' αυτές, να βρίσκεται κοντά στις εργαζόμενες μάζες και να τις ενημερώνει. Αυτή είναι η πλατιά διαδεδομένη άποψη των Κουβανών καλλιτεχνών,όπως επισημάνθηκε στην προχτεσινή εκδήλωση για τον πολιτισμό της Κούβας, που διοργάνωσε η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών σε συνεργασία με τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας.Την εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκαν ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης και ο βουλευτής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ Ορέστης Κολοζώφ,χαιρέτισε η πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Κούβας,Αννα - Μαρία Γκονζάλες.Η πρέσβειρα αναφέρθηκε στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται αυτή την εποχή στην Κούβα, επισημαίνοντας το "δραστήριο πολιτιστικό κλίμα και τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών σ' αυτές, το οποίο είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών της χώρας για την ανάπτυξη όλων των μορφών τέχνης".

"Η σημερινή λογοτεχνία της Κούβας - είπε ο πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών, Βάσος Γεωργίου - έχει στο κέντρο της προσοχής της τον άνθρωπο, τον εργαζόμενο, που έχει κατακτήσει την πλήρη ισοτιμία, όχι στη θεωρία, με νόμους και διατάγματα, αλλά στην πράξη. Ιδιαίτερη φροντίδα εκδηλώνεται για τα παιδιά και τους νέους, για τη λογοτεχνία τους και την καλύτερη διαπαιδαγώγησή τους. Το ελληνικό κοινό έχει τη δυνατότητα να διαβάσει σε ολοένα μεγαλύτερο αριθμό σημαντικά βιβλία της σύγχρονης κουβανέζικης λογοτεχνίας, χάρη στις προσπάθειες της "Σύγχρονης Εποχής"". "Ο ρόλος του καλλιτέχνη, κοινωνικός και πολιτικός" - είπε ο Θανάσης Σπηλιόπουλος - "είναι πολύ διαφορετικός στην Κούβα από ό,τι στον καπιταλιστικό κόσμο. Η σχέση του καλλιτέχνη με το κράτος και τον κοινωνικό περίγυρο αποτελεί έναν αποφασιστικό παράγοντα για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο ίδιος την τέχνη του και την πραγματικότητα".

Με στόχο να ξεκινήσει η αμοιβαία συνεργασία ανάμεσα στους Ελληνες και τους Κουβανούς λογοτέχνες, παρατείνεται, για δύο ακόμη χρόνια, η Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού Συνδέσμου Συγγραφέων της Εθνικής Ενωσης Συγγραφέων και Καλλιτεχνών της Κούβας και της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Σε ψήφισμά της, τέλος, η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών: 1) Διαμαρτύρεται έντονα για τις τελευταίες προκλήσεις του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και τις απαράδεκτες τρομοκρατικές κυρώσεις οικονομικού αποκλεισμού. 2) Ζητά την άμεση άρση τους από τον ΟΗΕ και 3) Εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στο γενναίο λαό της Κούβας, που αποτελεί παράδειγμα αντίστασης και για άλλους λαούς στα βάρβαρα και ληστρικά μέτρα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και των συμμάχων του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ