Παρασκευή 29 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Παράσταση" για ένα ρόλο

Σε οχτώ μήνες θα λειτουργήσει η "Βιβλιοθήκη των Μουσών" του Χρ. Λαμπράκη

Τα χειροκροτήματα, που ηχούσαν χτες το μεσημέρι στην αίθουσα "Δημήτρη Μητρόπουλου" του Μεγάρου Μουσικής,δεν ήταν για να επιβραβεύσουν τους συντελεστές κάποιας συνηθισμένης μουσικής παράστασης. Η "παράσταση", που έλαβε χώρα στη μικρή αίθουσα του ΜΜ, είχε "κορυφαίο" τον ίδιο τον πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής και μεγαλοεκδότη Χρ. Λαμπράκη και θέμα την αναγγελία της έναρξης της λειτουργίας της "Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας - Λίλιαν Βουδούρη".Πολιτικοί "γαλαζοπράσινων" αποχρώσεων (παρόντες μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ και ο υπουργός Παιδείας Γ. Παπανδρέου) είχαν σπεύσει να χειροκροτήσουν τον "κορυφαίο", δηλώνοντας με την παρουσία τους την αμέριστη στήριξή τους σ' ένα ακόμη "μεγαλόπνοο εκπολιτιστικό έργο" του.

Η δεύτερη πράξη (η πρώτη ήταν πριν ένα χρόνο με την παρουσίαση του σχεδιασμού του έργου) μίας ακόμη εκχώρησης είχε συντελεστεί. Αφήνοντας στα "ευεργετικά" χέρια του Χρ. Λαμπράκη, και φυσικά στις όποιες διαθέσεις του, ένα ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας έργο, το οποίο η ίδια η κυβέρνηση θα έπρεπε να αναλάβει.

Εντάσσοντας τη βιβλιοθήκη στο γνωστό σχέδιο "ανάπλασης και σωτηρίας του Πάρκου Ελευθερίας" (!), ο Χρ. Λαμπράκης επανέλαβε ότι "θα στεγαστεί σε τρεις υπόγειους ορόφους, που δε θα θίξουν καθόλου το Πάρκο". Σε αυτές τις "νέες της εγκαταστάσεις" θα στεγαστεί μετά το Δεκέμβρη του 1998, αν και η έναρξη της λειτουργίας της ορίστηκε για τον ερχόμενο Οκτώβρη.

Η βιβλιοθήκη, πάντως, δε θα περιοριστεί στη μουσική, καθώς θα είναι "Βιβλιοθήκη των Μουσών" με "ευρύτερο πολιτιστικό αντικείμενο". Ετσι, ήδη έχει ξεκινήσει η επεξεργασία υλικού για "Βιβλιοθήκη Αρχαίας Τέχνης" και "Βιβλιοθήκη Θεάτρου".Προβλέπεται να ξεπεράσει τους 20.000 τίτλους βιβλίων, παρτιτούρων, μικροφίλμ, CD - Roms, δίσκων, βίντεο κ. ά. Θα διαθέτει εργογραφία επιλεγμένων συνθετών, με προοπτική οι πληροφορίες να παρέχονται μέσω του "Ιντερνέτ". Σημειώνοντας ότι "θα μπορεί να συνδεθεί με σχολεία, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα", ο Χρ. Λαμπράκης δεν παρέλειψε να δώσει τις σχετικές κατευθύνσεις: "Θα ήταν χρήσιμο εάν από τώρα τα υπουργεία Παιδείας, Πολιτισμού και οι ενδιαφερόμενοι δήμοι εφοδιάσουν εγκαίρως σχολές και ερευνητικά κέντρα με τις όχι δαπανηρές, αλλά απαραίτητες συσκευές, που θα επιτρέψουν την άμεση σύνδεση με τη βιβλιοθήκη".

"Αν στον τομέα της διεθνούς μουσικολογίας", είπε, "η Βιβλιοθήκη μας είναι ήδη μοναδική στην Ελλάδα, στον τομέα της ελληνικής μουσικής θα είναι σύντομα η μοναδική στον κόσμο".

Ο "από μηχανής Θεός" έδωσε τη λύση. Τι κι αν χρόνια τώρα μουσικοί ερευνητές πασχίζουν να καταγράψουν και να διασώσουν κομμάτια του μουσικού μας πλούτου; Τι κι αν το μεράκι, η αγάπη τους προσκρούει συνεχώς στη μίζερη αντιμετώπιση της πολιτείας, που δεν τους παρέχει το ελάχιστο για το έργο τους; Η δημιουργία ενός έγκυρου εθνικού αρχείου παραδοσιακής μουσικής παραδίδεται και αυτή στον Χρ. Λαμπράκη. Η κυβερνητική στήριξη, αναμφισβήτητα, δεδομένη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ