Παρασκευή 29 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μακροχρόνια κρίση στην Ακρόπολη

"Η καυχησιολογία, με την ευκαιρία των 20 ετών της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΕΣΜΑ), δε θα ταίριαζε στο χαρακτήρα της Επιτροπής, δεδομένου ότι το '95 δεν υπήρξε, από πλευράς απόδοσης, ένα από τα καλύτερα έτη από της συστάσεως της ΕΣΜΑ".

Μ' αυτή την επισήμανση, άρχισε, προχτές, την ομιλία του, στο Κέντρο Μελετών Ακρόπολης, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χαράλαμπος Μπούρας,προϊδεάζοντας το ακροατήριο για την πορεία των αναστηλωτικών - στερεωτικών έργων στα μνημεία του ιερού βράχου. Και συνέχισε: "Η Επιτροπή, το Τεχνικό Γραφείο και τα ίδια τα έργα βρίσκονται σε μια μακροχρόνια κρίση, κάτω από ένα σύστημα αρνητικών παραγόντων".

Ποιοι είναι; Κατ' αρχάς η αδυναμία πρόσληψης προσωπικού.Οπως ανέφερε ο ομιλητής, "οι συνταξιοδοτήσεις και οι αποχωρήσεις τεχνιτών έχουν περιορίσει τα συνεργεία" και τόνισε ότι "τουλάχιστον 40 νέες θέσεις μαρμαράδων θα πρέπει να μας δοθούν". Μίλησε για δυσκολία απορρόφησης των χρημάτων από την Ευρωπαϊκή Ενωση,με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των έργων. Δυσκολίες όμως υπάρχουν και στη διαδικασία έγκρισης κάθε δαπάνης από το ΤΑΠΑ, με αποτέλεσμα σοβαρές καθυστερήσεις.Για όλα αυτά η ΕΣΜΑ απευθύνθηκε τέσσερις φορές στον πρώην υπουργό Πολιτισμού, Θάνο Μικρούτσικο, προκειμένου να δεχτεί τα μέλη της, αλλά ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε η συνάντηση που ζητούσαν.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες προχωρούσαν οι εργασίες στην Ακρόπολη, τα αποτελέσματα των οποίων παρουσίασε, χτες, ο Χ. Μπούρας, επισημαίνοντας: "Συμπληρώσαμε 20 χρόνια δουλιάς, αλλά με αυτούς τους ρυθμούς χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα".

Στον Παρθενώνα οι εργασίες του '96 αφορούν στον οπισθόναο, τους μακρούς τοίχους του σηκού και στον πρόναο, αλλά η προγραμματισμένη για το '95 καταβίβαση των επιστυλίων της εσωτερικής πρόστασης δεν έγινε, λόγω έλλειψης εργατοτεχνικού προσωπικού.Προχώρησαν, όμως, οι στερεώσεις των κιόνων του οπισθόναου. Ωστόσο, είναι δραματική η επιδείνωση της κατάστασης στη βόρεια πλευρά,για την οποία ανατέθηκε μελέτη στους Κ. Ζάμπα και Μ. Κορρέ,ενώ έγινε δραματική έκκληση στο ΥΠΠΟ για την πρόσληψη προσωπικού.Στη δυτική ζωφόρο,αν και συμπληρώνεται τριετία από την καταβίβασή της, δεν άρχισαν ακόμα οι εργασίες καθαρισμού, αφού προωθείται η έρευνα ώστε να βρεθεί αβλαβής τρόπος επεμβάσεως.

Στο Ερέχθειο άρχισε η επιφανειακή συντήρηση και στα Προπύλαια απομακρύνθηκαν τα σιδηρά στοιχεία και συνταιριάστηκαν τα θραύσματα των φατνωματικών πλακών. Τέλος στο Ναό της Αθηνάς Νίκης οι εργασίες δεν προχώρησαν, πάλι λόγω έλλειψης προσωπικού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα «νέα» της Ακρόπολης(2006-10-21 00:00:00.0)
Ακτίνες λέιζερ... στην Ακρόπολη(2001-06-29 00:00:00.0)
Απεμπλοκές, αλλά και σοβαρά ερωτηματικά(1998-04-10 00:00:00.0)
Αποξηλώνεται η ζωφόρος του(1997-03-06 00:00:00.0)
"Διδάσκει" ο Παρθενώνας(1996-10-05 00:00:00.0)
Χρονικό μιας συντήρησης(1996-09-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ