Σάββατο 30 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ

Σε λίγο θα τους ζητήσουμε και συγνώμη

Δεν αμφισβήτησε τις "καλές προθέσεις" των Αμερικανών, ο υπουργός μεταφορών Χ. Καστανίδης, απαντώντας χτες στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Ορ. Κολοζώφ

Την αμερικανική κυβέρνηση προσπάθησε να αθωώσει χτες στη Βουλή ο υπουργός Μεταφορών Χ. Καστανίδης,απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ,για τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Μεταφορών σχετικά με την ασφάλεια του αεροδρομίου του Ελληνικού.

Ο Ορέστης Κολοζώφ υπογράμμισε ότι η ενέργεια των Αμερικανών στόχευε τόσο στο να προωθήσουν τα συμφέροντα αμερικανικών εταιριών κατασκευής μηχανημάτων ελέγχου στα αεροδρόμια, όσο και στο να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση να συζητήσει απ' ευθείας με την τουρκική, το καθεστώς στο Αιγαίο. Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι ανάλογη οδηγία με σκοπό την προώθηση της πώλησης των αμερικανικών μηχανημάτων ελέγχου στα αεροδρόμια, οι Αμερικανοί έχουν εκδώσει και για αεροδρόμια άλλων χωρών μεταξύ των οποίων και της Γαλλίας. Μετά όμως την αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης, υποχρεώθηκαν να την ανακαλέσουν, τουλάχιστον για τη Γαλλία. Αντίθετα η ελληνική κυβέρνηση που ακολουθεί πολιτική υποτέλειας, αντί να αντισταθεί προσπαθεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των Αμερικανών, παρόλο που το ελληνικό αεροδρόμιο είναι ένα από τα ασφαλέστερα του κόσμου, όπως σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ακολούθως ο Ορ. Κολοζώφ εξέφρασε την αγανάκτησή του για την εικόνα που παρουσίαζε προχτές το αεροδρόμιο του Ελληνικού εν αναμονή της άφιξης της συζύγου και της κόρης, του Αμερικανού Προέδρου Μπ. Κλίντον. Αμερικανοί πράκτορες έφτασαν στο σημείο να κάνουν σωματικό έλεγχο ακόμα και σε Ελληνες αστυνομικούς. "Καταργήθηκε πλήρως η εθνική μας αξιοπρέπεια στον ίδιο μας τον τόπο", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογραμμίζοντας ότι οι Αμερικανοί δεν μπορούν να παίζουν με την εθνική μας αξιοπρέπεια. "Θα περιμέναμε από την ελληνική κυβέρνηση μία απάντηση που να λέει ότι δεν είμαστε υποτελείς στον τόπο μας", κατέληξε ο Ορ. Κολοζώφ.

Ο Χ. Καστανίδης αν και χαρακτήρισε άδικη, ακατανόητη, αδικαιολόγητη και εχθρική προς τη χώρα μας την ενέργεια του Αμερικανού ομολόγου του, προσπάθησε να δώσει άλλοθι στην αμερικανική κυβέρνηση λέγοντας μάλιστα ότι δεν αμφισβητεί τις καλές της προθέσεις. "Μπορεί κάποιος να αναζητήσει σκοπιμότητες στην αμερικανική ενέργεια", παραδέχθηκε, διευκρινίζονταςότι αυτές δεν πρέπει να εντοπισθούν στην ηγεσία του αμερικάνικου υπουργείου Μεταφορών, αλλά σε ορισμένους υπαλλήλους του. Αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι κάποιοι υπάλληλοι ενήργησαν με σκοπό την προώθηση των συμφερόντων αμερικανικών εταιριών κατασκευής μηχανημάτων ελέγχου για τα αεροδρόμια. Ο Χ. Καστανίδης άφησε αναπάντητες όμως τις παρατηρήσεις του βουλευτή του ΚΚΕ για το πολιτικό σκέλος της αμερικανικής οδηγίας, αλλά και για το απαράδεκτο καθεστώς που επικρατούσε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού κατά την άφιξη της Χίλαρι Κλίντον.

  • Στο μεταξύ οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφαλείας, που βρίσκονται ξανά στην Ελλάδα, είχαν χτες διαδοχικές συναντήσεις με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών και τη διοίκηση της ΥΠΑ. Επισήμως έγινε γνωστό, ότι ήρθαν στη χώρα μας ύστερα από πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης, για να συνεργαστούν με τους αρμόδιους της ΥΠΑ στην εκπαίδευση του προσωπικού ασφαλείας των αεροδρομίων και όχι για να διενεργήσουν νέους ελέγχους στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Θα υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις για τη λειτουργία της σχολής εκπαίδευσης του προσωπικού ασφαλείας και τα εκπαιδευτικά προγράμματα και θα αναχωρήσουν την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ο ωμός αμερικανικός εκβιασμός, με πρόσχημα την ασφάλεια στα ελληνικά αεροδρόμια, συνδέεται με το απόρρητο έγγραφο που απέστειλε στις αρχές Μάρτη 1996 η αμερικανική πρεσβεία στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο περιέχει το σχέδιο της Ουάσιγκτον για τις ελληνικές αερομεταφορές! Με το σχέδιο αυτό, υπό τον τίτλο "Ανοιχτοί Ουρανοί", οι Αμερικανοί πιέζουν για τη σύναψη συμφωνίας πλήρους απελευθέρωσης των αερομεταφορών ΗΠΑ - Ελλάδας. Είναι αξιοσημείωτο ότι το σχέδιο αυτό ήρθε χτες για δεύτερη φορά τον τελευταίο καιρό στη δημοσιότητα, χωρίς να πάρει θέση η κυβέρνηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Με το εμπιστευτικό αυτό έγγραφο, οι Αμερικανοί ούτε λίγο ούτε πολύ, αξιώνουν να έχουν τον πλήρη έλεγχο στις ελληνικές αερομεταφορές - και στα θέματα ασφαλείας - με τις αμερικανικές εταιρίες - κολοσσούς να "αλωνίζουν" στους ελληνικούς αιθέρες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ