Πέμπτη 11 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Ο,τι διατάσσουν οι "μεγάλοι"!

Καμιά πρωτοβουλία δεν αναλαμβάνει η κυβέρνηση για στοιχειώδεις έστω περιορισμούς στο ωράριο των καταστημάτων, όπως δήλωσε χτες ο Ε. Γιαννόπουλος!

Μόλις "μίλησαν" οι μεγάλοι του εμπορίου, τελείωσε η "επανάσταση" του υπουργού Εργασίας σχετικά με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων! "Αυτό το θέμα δεν το πιάνω στα χέρια μου" (!), δήλωσε χτες, ένα μόλις 24ωρο μετά την προειδοποιητική δήλωση του ΣΕΛΠΕ (πολυκαταστήματα) και του ΚΟΝΤΙΝΕΤ ότι "το ωράριο είναι θέμα οριστικά λυμένο"!Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας, προκειμένου να δικαιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησής του να αφήσει στο απυρόβλητο το ισχύον πλήρως απελευθερωμένο ωράριο, επιστράτευσε σαν άλλοθι το γεγονός ότι οι φορείς του εμπορίου δε συμφωνούν μεταξύ τους σε κοινή πρόταση! Λες και όταν ανακινήθηκε το θέμα δεν ήταν αυτό αναμενόμενο! Λες και η ίδια η απελευθέρωση του ωραρίου δεν επιβλήθηκε παρά και ενάντια στις σφοδρές αντιδράσεις των εργαζομένων στο εμπόριο και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Λες και αυτό το ωράριο δεν είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των πολυκαταστημάτων, των "αλυσίδων" και των πολυεθνικών, με στόχο την εξόντωση των μικρομεσαίων και την πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.

Ετσι, μετά από έναν κύκλο συζητήσεων, ο Ε. Γιαννόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να αναλάβει καμιά πρωτοβουλία για νομοθετική παρέμβαση και δε θα προχωρήσει σε περιορισμό της απελευθέρωσης.Μάλιστα επέρριψε ευθύνες στη ΓΣΕΒΕΕ και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων,επειδή - όπως ισχυρίστηκε - στις συναντήσεις με τους υπόλοιπους φορείς, την ΕΣΕΕ,τον ΣΕΣΜΕ και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, έκαναν προτάσεις διαφορετικές από τις αρχικές που είχαν συμφωνηθεί!

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, θα προχωρήσει σε ρύθμιση μόνο αν υπάρξει κοινή πρόταση αυτών των φορέων, με την έννοια ότι "αν δε σου ζητάνε κάτι δεν μπορείς να το δώσεις"..!

Σημειώνουμε ότι το σωματείο Εμποροϋπαλλήλων από την πλευρά του ζητά να κατοχυρωθεί η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 8.30 το βράδυ, χειμώνα - καλοκαίρι και δυο απογεύματα την βδομάδα να είναι κλειστά, ενώ το Σάββατο να λειτουργούν μέχρι τις 3.30. Η ΓΣΕΒΕΕ υποστήριξε ότι τα καταστήματα πρέπει να είναι κλειστά δυο απογεύματα τη βδομάδα, ενώ οι υπόλοιποι φορείς παρέμειναν στην πρόταση για λειτουργία μέσα στο χρονικό πλαίσιο από τις 6 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ το καλοκαίρι και 9 το βράδυ το χειμώνα και μέχρι τις 5 το απόγευμα τα Σάββατα. Ο ΣΕΛΠΕ, ο ΣΕΒ και το ΕΒΕΑ με παρεμβάσεις τους απαίτησαν να παραμείνει ως έχει, χωρίς κανέναν απόλυτα περιορισμό, το ωράριο.

- Οι διαπιστώσεις από την εφαρμογή του απελευθερωμένου ωραρίου, ήταν κατά γενική εκτίμηση αρνητικές,επισημαίνει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Ενωση Παντοπωλειακών εταιριών,που θεωρεί επιβεβλημένη την αλλαγή του ωραρίου. Καταθέτει γι' αυτό το λόγο δυο προτάσεις: α.Συνεχή λειτουργία των καταστημάτων από 9 πμ έως 5 μμ. β.Διακεκομμένη λειτουργία από 8.30 πμ - 2.30 μμ και 5μμ - 8.30 μμ για Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή και 8.30πμ - 4μμ για Τετάρτη και Σάββατο.

  • Σχετικά με το περιβόητο νομοσχέδιο για την απασχόληση ο υπουργός είπε ότι έχει παραδοθεί στον πρωθυπουργό και ότι ο βασικός κορμός του είναι έτοιμος, αλλά αφού εξεταστεί από τον πρωθυπουργό θα προστεθούν κι άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με τους Οργανισμούς του υπουργείου Εργασίας. Σχετικά με τα δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε επιπλέον μέτρα, πέρα των "κουπονιών", ο υπουργός είπε ότι "δεν είναι όλα ακριβή" όσα γράφτηκαν και δεν έδωσε άλλες πληροφορίες γι' αυτό.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ