Σάββατο 13 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ
Από το "κάγκελο" στο "ΑΣΗΣ"

Τα 120 χρόνια λειτουργίας του, συμπληρώνει φέτος το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Ο τζόγος ζει και βασιλεύει

Το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) ιδρύθηκε το 1876 και είχε ως αντικείμενα διαπραγμάτευσης τις ομολογίες των Εθνικών Δανείων και τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας. Στην πορεία που ακολούθησε τα επόμενα χρόνια, το Χρηματιστήριο της Αθήνας καθιερώθηκε σαν το μοναδικό, για την εκτέλεση συμβάσεων και συναλλαγών σε τίτλους του δημοσίου, των τραπεζών και άλλων ανώνυμων εταιριών.

Μέχρι το 1917 δεν υπήρχε οργανωμένη κρατική εποπτεία επί των συναλλαγών ούτε είχε θεσπιστεί νομικό πλαίσιο που να καθορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συναλλασσόμενων μερών. Σ' αυτή την κατεύθυνση, συνέβαλε ο νόμος 3632/1928 αρχικά και ο νόμος 1806/1988 μεταγενέστερα, οπότε και το ελληνικό Χρηματιστήριο εκσυγχρονίστηκε ουσιαστικά και κατέλαβε ισάξια - τουλάχιστο στα χαρτιά - θέση ανάμεσα στα άλλα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

Οι σημαντικότερες αλλαγές έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσια της παγκόσμιας, και καπιταλιστικής έμπνευσης, απελευθέρωσης της αγοράς κεφαλαίων. Χαρακτηριστικές απ' την άποψη αυτή αλλαγές, είναι κατά χρονική σειρά:

  • 1989: Ιδρύεται η λεγόμενη "Παράλληλη Αγορά".Ο θεσμός έχει σκοπό να καταστήσει ευχερέστερη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (με σύνολο όμως ιδίων κεφαλαίων τουλάχιστο 250 εκατ. δρχ. ) την άντληση κεφαλαίων από το ευρύ επενδυτικό κοινό μέσω του Χρηματιστηρίου. Οι εταιρίες που ανήκουν συνεπώς στην Παράλληλη Αγορά, είναι σαφώς μικρότερου μεγέθους από αυτές που ανήκουν στην Κύρια Αγορά, καθώς το μίνιμουμ ιδίων κεφαλαίων για την τελευταία είναι σήμερα 1 δισ. δρχ.
  • 1990: Ιδρύεται με τη μορφή ανώνυμης εταιρίας η Εταιρία Αποθετηρίων Τίτλων (ν.1892). Στην εταιρία αυτή, που μετέχουν το ΧΑΑ και λοιποί άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενοι με το Χρηματιστήριο φορείς, εκκαθαρίζονται και παραδίδονται όλοι οι τίτλοι των συναλλαγών που διενεργούνται στο Χρηματιστήριο.
  • 1991: Συστήνεται με τη μορφή ΝΠΔΔ Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς,η οποία και λειτουργεί ως το βασικότερο όργανο εποπτείας και προστασίας των επενδυτών (ν.1969). Η Ε/Κ τελεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Μέχρι σήμερα πάντως υπολειτουργεί και μάλλον δε δικαιολογεί το βασικό λόγο σύστασής της.
  • 1992: Αρχίζει η λειτουργία του Αυτόματου Συστήματος Ηλεκτρονικών Συναλλαγών (ΑΣΗΣ), μέσω του οποίου διενεργούνται οι συναλλαγές μετοχών. Το λεγόμενο "κάγκελο" είναι παρελθόν (βλ. φωτό).
  • 1994: Εισάγεται νομοθετικά η αποϋλοποίηση των τίτλων του δημοσίου (ν.2198) έπειτα από υποδείξεις της περίφημης "Επιτροπής Καρατζά".

Τα αμέσως επόμενα χρόνια, επίσης αναμένονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Η πιο εντυπωσιακή ίσως, θα είναι η ον - λάιν (on line) σύνδεση Χρηματιστηρίου και χρηματιστηριακών εταιριών, που θα έχει σαν αποτέλεσμα οι εντολές αγοράς και πώλησης να διενεργούνται από τα γραφεία των ΑΧΕ και όχι αναγκαστικά μέσα απ' την αίθουσα του ΧΑΑ. Σύντομα λοιπόν ο "ναός" θα αδειάσει από κόσμο. Η νέα τεχνολογία, ακόμα, καθιστά εφικτή τη σταδιακή αποϋλοποίηση των τίτλων, την επέκταση της μηχανογράφησης και την εισαγωγή των παράγωγων προϊόντων. Προς το παρόν, ενδεικτικό της εξέλιξης του ΧΑΑ είναι ότι ο ετήσιος τζίρος του ανήλθε για το 1995 σε 1,4 τρισ. δρχ. περίπου, ενώ η χρηματιστηριακή αξία των εισαγμένων μετοχών ανήλθε την ίδια χρονιά στο 17% του ΑΕΠ της Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ