Σάββατο 13 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΤΕ
"Κράχτης" για την εισαγωγή ξένων κεφαλαίων

Τι λέει στο "Ρ" ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθήνας, Μ. Ξανθάκης, για το ρόλο και τις προοπτικές του Χρηματιστηρίου

- Ποιος, τελικά, είναι ο ρόλος του χρηματιστηρίου στην ελληνική οικονομία;

- Τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο έχουν μια συγκεκριμένη αποστολή: Να δώσουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αντλήσουν κεφάλαια με φτηνό τρόπο, σε σχέση με άλλες πηγές χρηματοδότησης, και με άμεσες διαδικασίες. Μέσω του χρηματιστηρίου, λοιπόν, δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις η σχέση μεταξύ δανείων και ιδίων κεφαλαίων να μετατραπεί προς όφελος των τελευταίων. Διότι, οι μετοχές μιας εταιρίας δεν είναι τίποτε άλλο παρά η διάθεση των χρηματοδοτών να ταυτίσουν την τύχη τους, όσον αφορά τα λεφτά, τα οποία επενδύουν, με την τύχη των βασικών ιδιοκτητών. Το κάνουν αυτό στηριζόμενοι στις αισιόδοξες προοπτικές γι' αυτή την εταιρία.

- Ποιο είναι το βασικότερο πρόβλημα, που οδηγεί το ελληνικό χρηματιστήριο να απέχει από τα αναπτυγμένα χρηματιστήρια της Ευρώπης και δεν έχουμε "βάθος" στην αγορά και τι θα μπορούσε να γίνει, για να μικρύνει αυτή η απόσταση;

- Θα συμφωνήσω μαζί σας, αλλά θα πρέπει να πω ότι τα τελευταία 6 - 7 χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στο ελληνικό χρηματιστήριο. Από το 1988 μέχρι σήμερα ο τζίρος 25πλασιάστηκε, ενώ υπερδιπλασιάστηκε και ο αριθμός των εισαγμένων εταιριών. Δεν παύουν, όμως, να υπάρχουν προβλήματα, τα οποία οφείλονται στο ότι, ενώ υπήρξε πράγματι εκσυγχρονισμός, αυτός δεν προχώρησε με τους ρυθμούς που έπρεπε. Τα δυο σημεία που αποτελούν άμεση προτεραιότητα από το 1994 και τα οποία ελπίζουμε να υλοποιηθούν σύντομα, είναι αφ' ενός η αποϋλοποίηση των τίτλων και αφ' ετέρου τα παράγωγα προϊόντα. Το καθένα απ' αυτά πετυχαίνει δυο πράγματα: Απ' τη μια μας κάνει να φαινόμαστε περίπου ίδιοι σαν όλα τα χρηματιστήρια, τα οποία αποδέχεται το διεθνές κεφάλαιο και απ' την άλλη λύνει βασικά προβλήματα λειτουργίας και εποπτείας του Χρηματιστηρίου.

Η αποϋλοποίηση θα επιτρέψει τη γρήγορη εκκαθάριση των συναλλαγών και θα δώσει τη δυνατότητα να εξαφανιστεί ή να ελαχιστοποιηθεί το πρόβλημα του "αέρα" - δηλαδή το να πουλάω μετοχές που δεν έχω. Τα παράγωγα επίσης θα δώσουν τη δυνατότητα στον κάθε επενδυτή να διαμορφώσει έτσι το χαρτοφυλάκιό του, έτσι ώστε να μπορέσει να καλύψει τον κίνδυνο που διατρέχει παίζοντας στο Χρηματιστήριο, ενώ αναμένεται να ωθήσει και σε ψηλότερες συναλλαγές.

-Ποια νομίζετε ότι θα είναι η επίπτωση στο Χρηματιστήριο από την εισαγωγή του ΟΤΕ:

- Αυτή η εισαγωγή θα αποτελέσει ένα σταθμό για το ΧΑΑ, καθώς δεν είναι μόνο ότι θα αυξηθεί κατά 25% η χρηματιστηριακή αξία των εταιριών που έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, αλλά θα δώσει και πολύ μεγάλη ώθηση στις συναλλαγές. Είναι ένα είδος "κράχτη" που θα ενεργοποιήσει την εισαγωγή ξένων κεφαλαίων. Βέβαια, επειδή ένας θεσμικός επενδυτής ποτέ δεν επενδύει μόνο σε μια μετοχή, είναι σίγουρο ότι θα έχουμε πολλαπλασιαστικές επιδράσεις. Νομίζω επίσης - και είναι πολύ σημαντικό - ότι σε μεγάλο βαθμό θα ενεργοποιηθεί η προώθηση της μετοχικής ιδέας και στο εσωτερικό. Μιλάμε για 100.000 περίπου ιδιώτες που θα πάρουν για πρώτη φορά μετοχές στα χέρια τους και αυτή είναι η καλύτερη μέθοδος για να γίνει το Χρηματιστήριο προσιτό στους Ελληνες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο ρυθμό των διεθνών κερδοσκόπων! (1998-08-14 00:00:00.0)
"Μετοχοποίηση" και... εκτός ελέγχου (1997-06-04 00:00:00.0)
Μεγαλύτερα κέρδη για λιγότερες εταιρίες (1996-11-01 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1996-04-13 00:00:00.0)
Ελπίδες για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση το 1996 (1996-01-11 00:00:00.0)
Πάνω το πρώτο, πτώση το δεύτερο εξάμηνο του '94 (1995-01-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ