Πέμπτη 11 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Ελπίδες για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση το 1996

Συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΧΑΑ, Μ. Ξανθάκη

Σε απολογισμό της χρονιάς που μας πέρασε, αλλά και των στόχων που θέτει η διοίκηση του Χρηματιστηρίου για το νέο έτος, προέβη χτες ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών Μ. Ξανθάκης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου προς τους χρηματιστηριακούς συντάκτες.

Οι θεσμικές αλλαγές για το 1995 ουσιαστικά δρομολογήθηκαν με το νόμο 2324/95,που προβλέπει μεταξύ άλλων τη μετατροπή του ΧΑΑ από ΝΠΔΔ σε Ανώνυμη Εταιρία με μετοχικό κεφάλαιο 5 δισ. δρχ. με στόχο να αποκτήσει μεγαλύτερη διοικητική ευελιξία. Σημαντικές επίσης είναι οι διατάξεις που προβλέπουν τη σταδιακή αποϋλοποίηση των μετοχών και την εισαγωγή των παράγωγων προϊόντων (derivatives), ενώ ήδη θεσμοθετήθηκε η απελευθέρωση των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Ικανοποιητική εξάλλου έκρινε ο Μ. Ξανθάκης την προς τα έξω διαφήμιση του ΧΑΑ με στόχο την προσέλκυση ξένων θεσμικών επενδυτών, με αποκορύφωμα την αναγνώριση του ελληνικού Χρηματιστηρίου ως πλήρους μέλους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χρηματιστηρίων (FIBV) το Νοέμβρη του 1995.

Οσον αφορά τους στόχους για το 1996, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου έδωσε έμφαση στο ριζικό εκσυγχρονισμό της ηλεκτρονικής υποδομής, με την αναβάθμιση του Αυτόματου Συστήματος Ηλεκτρονικών Συναλλαγών (ΑΣΗΣ) με σκοπό τη διενέργεια συναλλαγών εκτός κύκλου και νέο δίκτυο. Σημαντικό επίσης γεγονός είναι η λειτουργία μέσα στο 1996 Χρηματιστήριου Αξιών στη Θεσσαλονίκη με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 500 εκ. δρχ. και στο οποίο το ΧΑΑ είναι μέτοχος με ποσοστό 34%.

Το σημαντικότερο ωστόσο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ελληνικό Χρηματιστήριο όπως έχουμε επανειλημμένα ξαναγράψει, είναι - και κατά τα φαινόμενα θα παραμείνει - η έλλειψη επαρκούς ελέγχου εκ μέρους των εποπτικών αρχών και η επακόλουθη απώλεια σημαντικών ποσών από ένα μεγάλο όγκο ανυποψίαστων επενδυτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ