Πέμπτη 11 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Την άνοιξη αρχίζει το ξήλωμα των φοροαπαλλαγών

Παραδόθηκαν χτες στην ΟΚΕ τα δύο πορίσματα για τις φορολογικές απαλλαγές, ενώ μέχρι το τέλος του Φλεβάρη θα πρέπει να παραδοθούν οι προτάσεις της

Στις αρχές της άνοιξης προτίθεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να προωθήσει περιορισμό ή ακόμα και κατάργηση των ισχυουσών σήμερα φορολογικών απαλλαγών.

Αυτό προκύπτει από χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία αναφέρει ότι ο υπουργός Αλ. Παπαδόπουλος παρέδωσε στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) τα δύο πορίσματα που έχουν συνταχθεί μέχρι σήμερα για τις φορολογικές απαλλαγές. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ΟΚΕ έχει ήδη συγκροτήσει ομάδα εργασίας, προκειμένου να εξετάσει τις προτάσεις των δύο πορισμάτων, καθώς και ότι μέχρι το τέλος του Φλεβάρη θα πρέπει να διατυπώσει τις δικές της προτάσεις.

Η περίφημη γνωμοδότηση βέβαια της ΟΚΕ έχει εντελώς τυπικό και ανούσιο χαρακτήρα, αφού η μέχρι σήμερα λειτουργία της έχει αποδείξει ότι αποτελεί όργανο προώθησης της κυβερνητικής πολιτικής. Είναι σίγουρο ότι η ΟΚΕ θα συναινέσει και αυτή με τη σειρά της στην περικοπή φορολογικών δαπανών, που αφορούν τα λαϊκά στρώματα των εργαζομένων, κάτι που έχει ήδη προαποφασιστεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το σύνολο των φορολογικών απαλλαγών (ανέρχονται σε 830) έχει καταγραφεί για πρώτη φορά τα δύο τελευταία χρόνια και έχει κατατεθεί στη Βουλή σε ξεχωριστούς τόμους μαζί με τους κρατικούς προϋπολογισμούς του 1995 και 1996.

Σχετικά με τα δύο πορίσματα που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα, το μεν πρώτο, το οποίο συντάχθηκε από εκπροσώπους κομμάτων και κοινωνικών οργανώσεων, κατέληξε σε γενικόλογες αναφορές, μιας και η επικράτηση κομματικών σκοπιμοτήτων δεν επέτρεψε την εξαγωγή συγκεκριμένων προτάσεων. Αντίθετα, το πόρισμα του Κέντρου Επιστημονικού Προγραμματισμού και Κοινωνικών Ερευνών (ΚΕΠΠΕ) παρουσίασε πιο ολοκληρωμένες προτάσεις, πολλές από τις οποίες κινούνται σε κατεύθυνση θετικών φορολογικών αλλαγών. Μεταξύ άλλων, στο πόρισμα του ΚΕΠΠΕ, προτείνεται η φορολόγηση των έντοκων γραμματίων και των ομολόγων του δημοσίου, η επαναφορά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, η επανεξέταση του καθεστώτος των φορολογικών αποθεμάτων των επιχειρήσεων, ενώ γίνεται πρόταση, οι επιχορηγήσεις στις ιδιωτικές επενδύσεις, να εξετάζονται αποτελεσματικότερα. Με τη δημοσίευση του πορίσματος, όμως, ο υπουργός Οικονομικών με δηλώσεις του έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις δε δεσμεύουν το υπουργείο στις τελικές του θέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ