Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ
Ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση για τη γραβιέρα Μυτιλήνης ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Κατσαρός και Στρατής Κόρακας,με αφορμή την απόφαση του Ανωτάτου Χημικού Συμβουλίου το 1995, που αποκλείει το νησί της Λέσβου από την παραγωγή του συγκεκριμένου τυριού.
Με την Ερώτηση αυτή, που απευθύνεται στους υπουργούς Εμπορίου, Γεωργίας και Αιγαίου, οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν πως το νησί της Λέσβου ανέκαθεν παρήγαγε με τον παραδοσιακό τρόπο τυρί γραβιέρα με την ονομασία "Γραβιέρα Μυτιλήνης", γνωστή τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό. Ομως, με την τροποποίηση του Κωδικά Τροφίμων, αποκλείστηκε το νησί της Λέσβου από την παραγωγή του συγκεκριμένου τυριού, αφού σύμφωνα με τον νέο Κώδικα η γραβιέρα μπορεί να παράγεται μόνο στις περιοχές των Αγράφων της Νάξου και της Κρήτης και να διατίθεται στην κατανάλωση με τις ονομασίες"Γραβιέρα Αγράφων", "Γραβιέρα Κρήτης" και "Γραβιέρα Νάξου".
Με δεδομένο ότι η "Γραβιέρα Μυτιλήνης" αντιπροσωπεύει το 40% των παραγόμενων τυροκομικών προϊόντων του νησιού, ο αποκλεισμός αυτός αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τους κτηνοτρόφους και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα τόσο σ' αυτούς όσο και στις τυροκομικές μονάδες του Νομού Λέσβου - υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - και καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν άμεσα στη νομοθετική ρύθμιση ώστε να αρθεί η αδικία και να μπορεί να παράγεται στο νησί η παραδοσιακή "Γραβιέρα Μυτιλήνης".