Πέμπτη 11 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αστήρικτη αισιοδοξία για την οικονομία

Η ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδας, απεύχεται το ενδεχόμενο εκδήλωσης νομισματικής ή πολιτικής αστάθειας το 1996, θεωρεί πως η ελληνική οικονομία μπήκε στο "σωστό" δρόμο, αλλά ομολογεί πως το 1995 ξέφυγε από τους στόχους και το έλλειμμα ισοζυγίου, που αναμένεται να κλείσει σε πάνω από 2 δισ. δολάρια

Αισιόδοξη ότι το 1996 δε θα υπάρξει ούτε πολιτική, αλλά ούτε και νομισματική ρευστότητα, δήλωνε χτες η ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδας, εκφράζοντας παράλληλα την ανάγκη να συνεχιστεί με συνέπεια η εφαρμογή των πολιτικών που επιτάσσει άλλωστε η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Αυτό ήταν το στίγμα των ανεπίσημων δηλώσεων, που έκαναν τα μέλη της διοίκησης και διευθυντικά στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδας σε συνάντηση που είχαν με τους οικονομικούς συντάκτες με αφορμή το νέο έτος. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Λ. Παπαδήμος, στην ευχητήρια αναφορά του για το 1996, ξεκαθάρισε πως ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδας θα παραμείνει και φέτος καθοριστικός για τις εξελίξεις στην οικονομική ζωή της χώρας.

Στα παρασκήνια ωστόσο της εκδήλωσης, εκφράστηκαν από ανώτερα στελέχη της τράπεζας απόψεις που αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι η ακολουθούμενη πολιτική εγκυμονεί κινδύνους.Σημαντικό ρόλο για την τεκμηρίωση αυτής της θέσης παίζει η υψηλή ρευστότητα του συστήματος της διατραπεζικής αγοράς που αγγίζει σήμερα τα 800 δισ. δρχ.,όπως επίσης και η ανοδική τάση στην οποία εισήλθαν πρόσφατα μετά από μακρά περίοδο καθόδου τα επιτόκια των κρατικών τίτλων,με την τελευταία έκδοση να φτάνει το 14,2%,έναντι 13,9% της προηγούμενης. Αλλες παράμετροι, εξίσου όμως σημαντικές, είναι:

  • Η συνεχιζόμενη επιδείνωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το έλλειμμα του οποίου θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το 1995 θα ξεπεράσει τα 2 δισ. δολάρια.
  • Η αδυναμία της κυβέρνησης να πιάσει τους στόχους της για τον πληθωρισμό που "έκλεισε" στο τέλος του έτους στο 9,3% σε μέσα επίπεδα, αποκλίνοντας σημαντικά από τις προβλέψεις του 7,9%.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το υπάρχον επιτόκιο 14,2% των κρατικών τίτλων θα διατηρηθεί για το προσεχές διάστημα και πιθανότατα μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο πολιτικό πεδίο με την ολοκλήρωση των διαδικασιών αντικατάστασης του πρωθυπουργού. Κατά τα άλλα όμως, οι ιθύνοντες της ΤτΕ είναι βέβαιοι πως η άνοδος αυτή είναι "ένα μικρό διάλειμμα", όπως λέχτηκε χαρακτηριστικά, στη μακροχρόνια τάση πτώσης των επιτοκίων και του πληθωρισμού.

Οσον αφορά την παρούσα κατάσταση πάντως, οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για "φαινομενική ηρεμία" που επικρατεί στις αγορές χρήματος και συναλλάγματος και είναι αποτέλεσμα μιας πολύ λεπτής και εύθραυστης ισορροπίας που εκδηλώθηκε εντονότερα με την εισαγωγή του Α. Παπανδρέου στο "Ωνάσειο". Ωστόσο, η Τράπεζα της Ελλάδας δεν ανησυχεί - τουλάχιστον επίσημα - καθώς δηλώνει πως ακόμη και στην περίπτωση που δεχτεί η δραχμή για οποιοδήποτε λόγο κερδοσκοπικές επιθέσεις, δε θα διστάσει να ξοδέψει πολλά από τα ύψους 16 δισ. δολάρια συναλλαγματικά της αποθέματα που κατέχει με τη μορφή "ζεστού" χρήματος.

Β. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ