Πέμπτη 11 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Να σταματήσει η αθρόα εισαγωγή από το εξωτερικό

Το πρόβλημα της αθρόας εισαγωγής ειδών λαϊκής τέχνης από το εξωτερικό, με όλες τις παρενέργειες για την ελληνική βιοτεχνική παραγωγή, ήταν το αντικείμενο της συνέντευξης Τύπου που έδωσαν την περασμένη Δευτέρα οι εκπρόσωποι της Ενωσης Βιοτεχνών Λαϊκής Τέχνης Αττικής. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τονίστηκε ότι ο ρυθμός εισαγωγής προϊόντων καλλιτεχνικής βιομηχανίας, κυρίως από αναπτυσσόμενες χώρες, όπως Κίνα, Ταϊβάν, Κορέα και αλλού, αυξάνεται κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, αποτελώντας βαρύτατο πλήγμα για τις ελληνικές βιοτεχνίες λαϊκής τέχνης, με αποτέλεσμα μαζί με την οξύτατη κρίση, που ήδη μαστίζει τον κλάδο εξαιτίας μιας σειράς άλλων προβλημάτων, οι Ελληνες βιοτέχνες να οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό.

Επίσης, επισημάνθηκε ότι η εισαγωγή και πώληση τέτοιων ειδών από το εξωτερικό συνιστά συνειδητή παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού, καθώς σκόπιμα αποκρύπτεται η αναγραφή της χώρας προέλευσης. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους, το ποσοστό εισαγόμενων ειδών λαϊκής τέχνης, που πωλούνται στις κατ' εξοχήν τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, ανέρχεταιστο 75% αυτών των εμπορευμάτων. Από την άλλη, είναι εντυπωσιακό ότι, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της ICAP, το 52% των ειδών λαϊκής τέχνης που κατασκευάζονται στην Ελλάδα εξάγονται σε περισσότερες από 36 χώρες. Μεταξύ αυτών είναι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλες χώρες της Ευρώπης, οι ΗΠΑ, η Ν. Αφρική, χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και άλλες.

Η Ενωση Βιοτεχνών Λαϊκής Τέχνης Αττικής καλεί τον υπουργό Εμπορίου να λάβει άμεσα μέτρα για την εφαρμογή του νόμου περί υποχρεωτικής αναγραφής στα προϊόντα, της χώρας προέλευσής τους. "Ο νόμος υπάρχει ήδη, τόνισαν οι εκπρόσωποι της Ενωσης, και η εφαρμογή του θα αποτελέσει ένα ουσιώδες μέτρο προκειμένου να προστατευτεί η ελληνική παραγωγή".

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι σήμερα στις 7 το απόγευμα εγκαινιάζεται η έκθεση ειδών λαϊκής τέχνης '96, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς μέχρι την Κυριακή 14 Γενάρη και θα λειτουργεί μόνο για εμπόρους από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ