Σάββατο 13 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

"Ο,τι λάμπει δεν είναι χρυσός". Η παροιμία αυτή, που βγήκε από τις πικρές εμπειρίες του ελληνικού λαού, ισχύει απόλυτα και για το Χρηματιστήριο, που πολλοί το εμφανίζουν σαν μια καλή ευκαιρία για ...εύκολο πλουτισμό. Και θα επιχειρήσουμε να το αποδείξουμε σήμερα με το μίνι αφιέρωμα για τον ελληνικό "ναό" του χρήματος - δηλαδή το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών - που έχει την έδρα του στην οδό Σοφοκλέους. Το χώρο όπου μικροεπενδυτές, αμοιβαία κεφάλαια, αεριτζήδες, χρηματιστηριακές εταιρίες, λόμπι, εποπτικές αρχές και κερδοσκόποι συνθέτουν ένα αμάλγαμα, το οποίο αντικατοπτρίζει με κάθε λεπτομέρεια το γοητευτικό, αλλά βρώμικο κόσμο του καπιταλισμού και του εύκολου κέρδους.

Από τα τέλη του 19ου αιώνα και τα δάνεια της Εθνικής Τράπεζας μέχρι τις μέρες μας και την αποϋλοποίηση των τίτλων, το Χρηματιστήριο δίνει το δικό του τόνο στη διαμόρφωση της οικονομικής ζωής της Ελλάδας. Κάθε χρόνο χιλιάδες νέοι επενδυτές διαβαίνουν την πόρτα μιας χρηματιστηριακής εταιρίας και ζητούν να επενδύσουν τα χρήματά τους σε μετοχές εισαγμένων επιχειρήσεων. Οι περισσότεροι απ' αυτούς, παρασυρμένοι από την ιδέα του εύκολου πλουτισμού, απογοητεύονται οικτρά, πλην όμως "κολλάνε το μικρόβιο" και επανέρχονται, ελπίζοντας σε ανάκαμψη.

Δεν είναι αλήθεια πως - από τους "παίκτες" του Χρηματιστηρίου - όλοι κερδίζουν και όλοι χάνουν. Κερδισμένες είναι οι μεγάλες εταιρίες, που εξασφαλίζουν φτηνό χρήμα με την εισαγωγή των μετοχών τους, καθώς και όλοι οι επιτήδειοι που γνωρίζουν τις κακοτοπιές. Οπως επίσης είναι αλήθεια ότι - όπως σε όλα τα "τυχερά παιχνίδια" έτσι και στο Χρηματιστήριο - όταν κάποιος μπαίνει στο χορό δύσκολα βγαίνει, γιατί έστω κι αν χάνει, ζει με τη φρούδα ελπίδα ότι κάποια στιγμή "θα πιάσει την καλή"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ