Πέμπτη 9 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Με τη γλώσσα του μεγάλου κεφαλαίου

Με τη γλώσσα του μεγάλου κεφαλαίου μίλησε στους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους νέους, χτες στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, κατά τη συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης για την ανεργία. Ο πρωθυπουργός άνοιξε το συνταγολόγιο της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου" κι άρχισε να διαβάζει συνταγές για το τεράστιο αυτό πρόβλημα, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνησή του αναζητά λύσεις που "θα διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και θα επιτρέπουν στην Ελλάδα να συμμετάσχει στις εξελίξεις που διαμορφώνονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

Χωρίς ενδοιασμούς, ο Κ. Σημίτης αποσαφήνισε τι μέλλει γενέσθαι, λέγοντας: "Η μέλλουσα απασχόληση δε θα βασίζεται στη σιγουριά της μονιμότητας και του ισόβιου διορισμού, αλλά στη διαρκή καλλιέργεια της δυνατότητας προσαρμογής στις εξελισσόμενες απαιτήσεις. Χρειάζεται να αντικαταστήσουμε τη νοοτροπία της επανάπαυσης, με σύγχρονους συνδυασμούς εργασίας και εκπαίδευσης για όλους τους εργαζόμενους και για όλες τις ηλικίες". Ακόμη, απέκρουσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μείωσης του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών, χαρακτηρίζοντας το αίτημα πρόωρο. Μ' άλλα λόγια, "ζήτω" οι εναλλακτικές μορφές εργασίας, η μερική απασχόληση, η ετεροαπασχόληση, η εργασία ορισμένου χρόνου και έργου, η εργασία με το κομμάτι κ.ο.κ. Κι όλα αυτά για το σύνολο των εργαζομένων, είτε δουλεύουν στον ιδιωτικό, είτε στο δημόσιο τομέα, με ριζική φυσικά αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας τα μέτρα οικονομικής ανάπτυξης της κυβέρνησης του, μεταξύ άλλων, ξεκαθάρισε ότι "θα επιταχυνθεί η αποκρατικοποίηση και θα επανεξεταστεί η μονοπωλιακή και ολιγοπωλιακή δομή κλάδων και υπηρεσιών, ώστε να μειωθεί ο κλειστός συντεχνιακός χαρακτήρας πολλών κλάδων και επαγγελμάτων". Ακόμη αποσαφήνισε ότι στρατηγικής σημασίας κλάδοι της ελληνικής οικονομίας θα εκλείψουν - όπως είναι γνωστό λόγω του ότι το απαιτεί η Ευρωπαϊκή ένωση - λέγοντας: "Η παλιότερη τακτική της μόνιμης επιδότησης των επιχειρήσεων που είχαν προβλήματα, τα οποία ποτέ δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν, δίνει τη θέση της σε μια πολιτική ενίσχυσης της αναδιάρθρωσης".

Αντιλαμβανόμενος ότι η πολιτική της κυβέρνησής του δε διαφοροποιείται από την πολιτική της ΝΔ, ο Κ. Σημίτης έριξε ορισμένες κορόνες δίκην διαφοροποίησης από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι το κόμμα του πίσω από τους αριθμούς ανέργων βλέπει τους ανθρώπους, ενώ το κόμμα του Μ. Εβερτ αντιλαμβάνεται το πρόβλημα της ανεργίας ως στενά οικονομικό φαινόμενο. Μάλιστα, για να αποδείξει το δήθεν κοινωνικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ είπε το εξής, που μόνο ως αστείο μπορεί να εκληφθεί: "Στις ιδιωτικοποιήσεις που πραγματοποιήσαμε - ισχυρίστηκε - είτε του ΟΤΕ πρόσφατα, είτε προβληματικών μονάδων όπως τα Ναυπηγεία Σύρου, η "Κασσάνδρα", τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, η "Ολυμπιακή Αεροπορία" και άλλες περιπτώσεις, θεσπίσαμε ρυθμίσεις που λαμβάνουν υπόψη το μέλλον των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ