Πέμπτη 9 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ

Με περιτύλιγμα τη δημαγωγία

Μέτρα που διευρύνουν την ασυδοσία και τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου ζήτησε ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντ. Σαμαράς προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία. Με μια ομιλία γεμάτη κροκοδείλια δάκρυα για τους ανέργους και τους εν δυνάμει ανέργους, ο ομιλητής απέδειξε ακόμη μια φορά ότι το κόμμα του έχει επιλέξει σταθερά τη δημαγωγία ως περιτύλιγμα του συντηρητισμού που το διακρίνει. Ως αιτίες της ανεργίας ο Αντ. Σαμαράς ανέφερε το χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης σε αντιδιαστολή με την αύξηση - όπως είπε - του εργατικού δυναμικού, την αστυφιλία λόγω της μείωσης του εισοδήματος των αγροτών και τέλος τους λαθρομετανάστες. Ως φάρμακο για τη μείωση του προβλήματος παρουσίασε μια δέσμη μέτρων που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

- Τη διολίσθηση της δραχμής, ώστε να εξασφαλιστεί η συναλλαγματική της προσαρμογή στα πραγματικά επίπεδα.

- Τη μείωση των εργατικών και εργοδοτικών εισφορών στο ΙΚΑ κατά 15% και ειδικά για τους απασχολούμενους στους κλάδους παραγωγής διεθνών εμπορεύσιμων αγαθών κατά 25%.

- Σχετικά με το αίτημα για μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση των μισθών, ο Αντ. Σαμαράς συνέδεσε την αποδοχή του με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί και στις άλλες χώρες της ΕΕ. Επίσης πρότεινε τη δημιουργία "Ελεύθερων ζωνών απασχόλησης" για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Εξηγώντας τι θα είναι αυτές οι ζώνες αποσαφήνισε ότι θα είναι χώροι διεύρυνσης των κερδών του κεφαλαίου, Συγκεκριμένα είπε: "Στις ζώνες αυτές, που θα δημιουργηθούν επιλεκτικά στις περιοχές με την υψηλότερη ανεργία νέων, οι επιχειρήσεις και τα εμπορικά καταστήματα (αγαθών και υπηρεσιών) θα είναι παντελώς απαλλαγμένα από οποιοδήποτε φόρο και εισφορά, εφόσον προσλαμβάνουν, σε μια ορισμένη (υψηλή) αναλογία νέους κατοίκους της περιοχής. Οι απαλλαγές θα ισχύουν για 5 χρόνια στις ήδη εγκατεστημένες επιχειρήσεις και σε όσες θα εγκατασταθούν εκεί (νέες επενδύσεις) μέχρι το 2000.

Τέλος, ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης ζήτησε παροχή κινήτρων για τη σύνδεση των επιχειρήσεων με τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ