Κυριακή 12 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η "νευρική κρίση" των κομμάτων εξουσίας

Τι κρύβεται πίσω από την κινητικότητα που παρουσιάζεται στο εσωτερικό των δύο μεγάλων κομμάτων

Βραχυκύκλωμα προκαλείται στο πολιτικό σύστημα εξουσίας κάθε φορά που ισχυρά οικονομικά συμφέροντα συγκρούονται για την αρπαγή κάποιου αξιόλογου κομματιού από τη μεγάλη και "ζωογόνο" πίτα των κρατικών προμηθειών ή έργων. Τα κόμματα του πολύμορφου δικομματισμού, κυρίως τα δύο μεγάλα, γίνονται αποδέκτες των ασφυκτικών πιέσεων από τα μεγάλα αφεντικά και οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες τους - οι οποίες ήδη έχουν συγκροτηθεί στη βάση εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων και στο εσωτερικό τους υπάρχουν ομάδες πίεσης που υπηρετούν το ίδιο αφεντικό - αρχίζουν να παρουσιάζουν έντονη κινητικότητα και φαινόμενα "νευρικής κρίσης".

Τα φαινόμενα νευρικής κρίσης στα δύο μεγάλα κόμματα παρουσιάζονται και πάλι το τελευταίο διάστημα. Αυτό συμβαίνει γιατί απλούστατα μια σειρά "μεγάλες δουλιές" είναι ανοιχτές ή βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

H περίπτωση της ονομαστικοποίησης

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έχει αναλάβει σαφείς δεσμεύσεις απέναντι στις "υποθέσεις" που ενδιαφέρουν τα μεγάλα αφεντικά.Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του νόμου για τα ΜΜΕ, στον οποίο περιλαμβάνεται η περίφημη διάταξη για την ονομαστικοποίηση των μετοχών.Η τροπολογία που ετοίμαζε τότε να καταθέσει η κυβέρνηση, πρόβλεπε ότι θα ονομαστικοποιηθεί το 80% των μετοχών, ώστε να δοθεί η ευχέρεια στα μεγάλα αφεντικά που διαθέτουν το κρίσιμο πακέτο των μετοχών να παραμείνουν στην ανωνυμία και να συνεχίζουν ανενόχλητοι τη λεηλασία του δημόσιου χρήματος. Δεν κατάφερε τότε ο Κ. Σημίτης να ψηφιστεί η τροπολογία και αναδιπλώθηκε, αλλά ποτέ δεν παραιτήθηκε. Ετσι, τις τελευταίες μέρες, μετά την απόρριψη της προσφυγής που είχαν κάνει δεκάδες εταιρίες στον Αρειο Πάγο, αλλά και μετά τις ασφυκτικές πιέσεις των μεγαλοεργολάβων, που πήραν δημόσιο χαρακτήρα με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα, κυρίως της εφημερίδας ΗΜΕΡΗΣΙΑ - ιδιοκτησίας Γ. Μπόμπολα - ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση με την οποία ουσιαστικά θα καταργείται η διάταξη για την ονομαστικοποίηση των μετοχών. Ετσι, ανταποκρίνεται στις επιθυμίες των αφεντικών και θα συνεχίσει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης τους...

Αν ο Κ. Σημίτης, όπως όλα δείχνουν, βγαίνει κερδισμένος στην υπόθεση της ονομαστικοποίησης, δε συμβαίνει το ίδιο με τους Ε. Βενιζέλο, Γ. Παπαντωνίου, Μ. Εβερτ, Στ. Μάνο,οι οποίοι ήδη έχουν "διαπομπευτεί δημόσια" από την οικονομική εφημερίδα - όργανο του Μπόμπολα, γιατί με τις ενέργειές τους δημιούργησαν "ανεπιθύμητες καταστάσεις".

"Ψηφιακές" αναταραχές

Καθόλου εύκολα, όμως, δεν είναι τα πράγματα για τον Κ. Σημίτη, σχετικά με την υπόθεση των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ, μετά το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αν ο εισαγγελέας Εφετών, στον οποίο δόθηκε το ανακριτικό υλικό και το πόρισμα, δε θέσει, εντός της εβδομάδας, την υπόθεση στο αρχείο, τότε σίγουρα θα υπάρξει "ενδιαφέρουσα συνέχεια".

Βέβαια, η κυβέρνηση Σημίτη έχει ήδη φροντίσει να εκδώσει το δικό της αθωωτικό πόρισμα, προκαταλαμβάνοντας αυτό της Δικαιοσύνης, διά στόματος Δ. Ρέππα,ο οποίος αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχουν παρατυπίες στο διαγωνισμό (!), όπως αναφέρει το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Οι παρενέργειες, όμως, της υπόθεσης των ψηφιακών άγγιξε περισσότερο - λόγω προϊστορίας - το κόμμα της ΝΔ. Δεν πρόλαβε ο Μ. Εβερτ να αναρωτηθεί για την παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο έργο της Δικαιοσύνης και βρέθηκε αντιμέτωπος με κίνηση 24 βουλευτών του κόμματός του, ενώ στην υπόθεση μπλέχτηκε και ο εκπρόσωπος του κόμματος, Πρ. Παυλόπουλος,γιατί πριν τρία χρόνια είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της σύμβασης με την "Ιντρακόμ" του Σ. Κόκκαλη και τη "Ζήμενς".

Δεν είναι ορατοί μέχρι στιγμής οι λόγοι που οδήγησαν τον Μ. Εβερτ να απομακρυνθεί από τη στάση της σιωπής και της "μη ανάμειξης", που τηρούσε με θρησκευτική ευλάβεια στο όνομα του ότι η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη. Οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του, πάντως, σπεύδουν να πανηγυρίσουν, εκτιμώντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ "έχει χάσει την εύνοια των ισχυρών προστατών του" και, βέβαια, κινούνται ανάλογα για να καλύψουν το "κενό". Γεγονός είναι ότι ο Μ. Εβερτ συνελήφθη να κινείται με "άτσαλο" τρόπο και σε αυτή τη "λεπτή" υπόθεση...

Ανάλογες δυσκολίες θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στην υλοποίηση των εξαγγελιών της υπουργού Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου,για τα καζίνο. Ηδη, οι εταιρίες στις οποίες είχαν δοθεί οι άδειες στη Θεσσαλονίκη και τη Δοϊράνη απειλούν ανοιχτά, ενώ δεν κρύβουν το έντονο ενδιαφέρον τους οι Αμερικανοί και βέβαια τα θιγόμενα εγχώρια ισχυρά συμφέροντα.

Αντίθετα, τα πράγματα είναι πιο εύκολα για τα κόμματα του δικομματισμού όταν σε μεγάλα σκάνδαλα δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Κανείς, για παράδειγμα, δεν ενοχλείται από το γεγονός ότι η ΑΓΕΤ περνάει από το ελληνικό δημόσιο στα χέρια της "Καλτσεστρούτσι", αν και αυτή την προοπτική την απέκλειαν με φανατισμό οι υπαίτιοι γι' αυτό το έγκλημα.

Το λάθος των ηγεσιών, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, είναι ότι ξεχνούν πως τα μεγάλα αφεντικά δεν έχουν κομματικές προτιμήσεις. Πότε θα το καταλάβουν;

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ