Πέμπτη 23 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Μαχητική υπεράσπιση του καμποτάζ

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις ναυτεργατών και συνταξιούχων του Πειραιά για την υπεράσπιση του καμποτάζ

Ανυποχώρητοι δηλώνουν οι ναυτεργάτες στην υπεράσπιση του καμποτάζ και αποφασισμένοι να χτυπήσουν το καθεστώς των σημαιών ευκαιρίας και την εφοπλιστική ασυδοσία, με νέα συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσουν το Σάββατο 25 Μάη στο λιμάνι του Πειραιά. Στόχος τους είναι να μην προσεγγίσει στην ακτή Ξαβέρη το υπό σημαία Μπαχάμες κρουαζιερόπλοιο "Μάρκο Πόλο" της αμερικάνικης εταιρίας "Οριεντ Λάινς",που παραβιάζει την ελληνική νομοθεσία, "σπάζοντας" το καμποτάζ. Επίσης, οι ναυτεργάτες καλούνται να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση που διοργανώνουν από κοινού τα σωματεία των εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτεργατών, καθώς και των συνταξιούχων του ΙΚΑ και του ΤΕΒΕ στις 30 του Μάη και 10 το πρωί στην Ακτή Μιαούλη.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία κατήγγειλε χτες νέο κρούσμα παραβίασης του καμποτάζ από το υπό σημαία Μάλτας πλοίο "Θεσσαλονίκη",που αρχίζει την Πέμπτη 30 του Μάη τακτικά εβδομαδιαία δρομολόγια, συνδέοντας το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τα λιμάνια της Λεμεσού και της Χάιφα,με παράλληλες περιηγήσεις των επιβατών σε ελληνικά νησιά.

Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Πειραιά καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους του Πειραιά να στηρίξουν με την παρουσία τους τον αγώνα για την αποτροπή της συνέχισης της παραβίασης της ελληνικής νομοθεσίας από το "Μάρκο Πόλο".Σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, στην οποία θα πάρουν μέρος η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία,η ΓΣΕΕ,το Εργατικό Κέντρο Πειραιά,η Ενωση πλοιοκτητών,καθώς και ο ΕΟΤ,προκειμένου να συζητήσουν για το "Μάρκο Πόλο".Πάντως στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Κ. Σφυρίου δεν απάντησε σε ερώτηση για το ποια είναι η θέση του υπουργείου απέναντι στις δηλώσεις της πλοιοκτήτριας εταιρίας και τις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει οι ναυτεργάτες, επικαλούμενος τη σύσκεψη.

Επίσης χτες ο υπουργός αναφέρθηκε σε επιστολή του Κοινοτικού εκπροσώπου Κίνογκ προς όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σχετικά με την αναθεώρηση της ναυτιλιακής πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση. Οπως είπε ο Κ. Σφυρίου,με μια πρώτη επεξεργασία της ανακοίνωσης υπάρχουν αρκετά σημεία στα οποία το υπουργείο δε συμφωνεί. Χαρακτηριστικά, στην επιστολή αναφέρεται η δυνατότητα παροχής οικονομικών ενισχύσεων σε πλοιοκτήτριες εταιρίες που είναι απλά εγκαταστημένες σε κάποιο κράτος - μέλος της ΕΕ, ακόμα και αν τα πλοία τους έχουν σημαίες τρίτων χωρών (!) ούτε καν ευρωπαϊκών κρατών!

Εκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι σε ερώτηση για το πώς θα διαμορφωθούν τα ευρωπαϊκά μισθολόγια, στα πλαίσια της κοινής ναυτιλιακής πολιτικής, ο υπουργός απάντησε ότι δεν αναφέρεται πουθενά στην επιστολή η λέξη μισθολόγιο!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καράβια με σημαίες «ευκαιρίας»! (2000-05-06 00:00:00.0)
Πολιτική "σημαίας ευκαιρίας" (1996-07-04 00:00:00.0)
ΤΡΙΚΥΜΙΑ στην ελληνική ακτοπλο'ϊα (1996-05-25 00:00:00.0)
"Φωτιά" στο λιμάνι από απόφαση του ΣτΕ (1996-05-25 00:00:00.0)
Δεν περνάνε οι απειλές! (1996-05-22 00:00:00.0)
"Πράσινο φως" στην παραβίαση του καμποτάζ! (1996-05-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ