Τετάρτη 6 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
14Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Στον καπιταλισμό η αιτία των προβλημάτων μας

Συμπεράσματα από τις θεματικές συζητήσεις "Ανθρώπινα Δικαιώματα και Δικαιώματα των Λαών" και "Εργασία και Απασχόληση"

ΑΒΑΝΑ (Tου απεσταλμένου μας ΔHM. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ).-

Με αμείωτο ενδιαφέρον συνεχίζονται στην Αβάνα οι θεματικές συζητήσεις στα πλαίσια του 14ου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, που διεξάγεται στην πρωτεύουσα της Σοσιαλιστικής Κούβας. Οι χιλιάδες νεολαίοι, αντιπρόσωποι απ' όλο τον κόσμο με υψηλό αίσθημα υπευθυνότητας, καταθέτουν τις δικές τους εμπειρίες, δίνουν τις προτάσεις τους για το ξεπέρασμα των σημερινών παγκόσμιων προβλημάτων, οραματίζονται τον κόσμο του αύριο.

Θέλουν να καταργήσουν βασικά δικαιώματα

Σε μια κατάμεστη αίθουσα πραγματοποιήθηκε η συζήτηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Δικαιώματα των Λαών.Ξεκινώντας με προβολή βίντεο οι αντιπρόσωποι του Φεστιβάλ συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες για το τι συμβαίνει στις χώρες τους. Ολοι κατέκριναν τον ιμπεριαλισμό που καταπατεί καθημερινά τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα των λαών. Στη συζήτηση σημαντικό τόνο έδωσε και η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών της Κούβας, Ρομπέρτο Ρομπάινα,ο οποίος μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στις αντεπαναστατικές ομάδες που υπάρχουν στις ΗΠΑ τόνισε ότι προσπαθούν να φέρουν την Κούβα σε σύγκρουση μεγαλύτερη απ' αυτήν που ήδη υπάρχει και ψάχνουν να βρουν τρόπους για να χρησιμοποιήσουν καινούριες μορφές πίεσης και αυτό στο όνομα των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Αφού χαιρέτισε εκ μέρους της ΚΝΕ τις εργασίες του Φεστιβάλ και όλους όσοι αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των λαών, η Βούλα Πάκου,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, τόνισε πως δεν είναι υπερβολή να θεωρούμε σήμερα πως βασικά δικαιώματα των ανθρώπων γίνεται προσπάθεια από τους ιμπεριαλιστές να καταργηθούν. Μίλησε για τις προσαρμογές που έγιναν στην Ελλάδα στην οικονομία, την εκπαίδευση, την κοινωνία. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στη Συμφωνία του Σέγκεν, δηλαδή στο ηλεκτρονικό φακέλωμα, που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς βέβαια να έχει την έγκριση των λαών. Παράλληλα, ανέφερε ότι η Συνθήκη του Σέγκεν "δικαιολογεί" μια από τις κυριότερες επιλογές των ιμπεριαλιστών - τη συγκρότηση των "Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης" που ουσιαστικά δεν αφορά "εξωτερικούς" λόγους και αιτίες για μια χώρα, αλλά την καταστολή των λαϊκών κινημάτων.

"Σήμερα μπαίνει πιο γρήγορα το δίλημμα των μεγάλων επιλογών μπροστά στις νεανικές συνειδήσεις, γιατί διεκδικώντας και το πιο άμεσο πρόβλημα - δικαίωμα σκοντάφτεις πάνω στο καθεστώς της κυριαρχίας των μονοπωλίων του ιμπεριαλισμού", επισήμανε η αντιπρόσωπος της ΚΝΕ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι "ο σοσιαλισμός δεν είναι ένα μακρινό απλησίαστο όραμα, μια ουτοπική επιθυμία των κομμουνιστών αλλά ανάγκη ζωής. Είναι η απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που στερεί δικαιώματα από τους λαούς και τη νεολαία. Δε θα πρέπει, λοιπόν, να έχουμε αυταπάτες ότι το δικαίωμα στη δουλιά, για παράδειγμα, θα λυθεί ολοκληρωτικά για όλους στον καπιταλισμό. Εμείς παρ' όλα αυτά δεν παραιτούμαστε από τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι δυνατότητες της ανατροπής αυτής της κατάστασης, στο πλάι της εργατικής τάξης", κατέληξε.

Μάστιγα για τη νεολαία όλου του κόσμου η ανεργία

Στο κέντρο της συζήτησης "Για την εργασία και απασχόληση", που διεξήχθηκε στην Αίθουσα 4 του "Παλατιού Συνεδρίου", αναδείχτηκαν οι μεγάλες αντιθέσεις που κυριαρχούν στο σημερινό κόσμο όπου επικρατούν οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής όπου το 20% του πληθυσμού της Γης κατέχει πάνω από το 80% του πλούτου και όπου 1 στους 5 ανθρώπους γνωρίζει την απόλυτη εξαθλίωση και φτώχεια.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η παρέμβαση από μεριάς της ΚΝΕ του Νικήτα Κοντογιαννάτου,ο οποίος ανάμεσα στα άλλα τόνισε: "Η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, με τους 450.000 ανέργους και το 40% αυτών νέοι, δημιουργεί ένα αβέβαιο μέλλον για τη συντριπτική πλειοψηφία της νεολαίας. Τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος που βγαίνει στην αγορά εργασίας είναι η ανεργία, η υποαπασχόληση, η ετεροαπασχόληση, οι μισθοί πείνας, δουλιά χωρίς ασφάλιση, συμβάσεις εργασίας με προσωπική συμφωνία".Αναφερόμενος στη λύση που προτείνει η ΚΝΕ για να ξεπεραστεί αυτό το τέλμα υπογράμμισε: "Παλεύουμε για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας και τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων της χώρας. Αγωνιζόμαστε για τη δημιουργία ενός πλατιού μετώπου πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια που είναι οι βασικές αιτίες και πηγή των προβλημάτων. Γι' αυτό η προσπάθεια της ΚΝΕ είναι σ' αυτό το μέτωπο να συμμετάσχουν όλοι οι εργαζόμενοι".

Στη συζήτηση αυτή, κυριάρχησαν οι αναφορές στο πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει κύρια τη νεολαία σε όλες τις χώρες του κόσμου, στις εργασιακές σχέσεις, στην κοινωνική ασφάλιση και στη δύσκολη κατάσταση για τους αλλοδαπούς εργάτες.

Οι περισσότεροι ομιλητές φωτογράφιζαν τον καπιταλισμό ως την κύρια αιτία αυτών των προβλημάτων και πολλοί αναφέρθηκαν στην ανάγκη ανάπτυξης της αντιιμπεριαλιστικής πάλης και αλληλεγγύης, ειδικότερα με το Νησί της Επανάστασης, που αντιμετωπίζει σήμερα μια δύσκολη ειδική περίοδο λόγω του αποκλεισμού από τις ΗΠΑ. Πολλοί ήταν εκείνοι που αναγνώρισαν στο σοσιαλιστικό σύστημα τη μοναδική διέξοδο.

Στη συζήτηση παραβρέθηκε επίσης και ο υπουργός Εργασίας της Κούβας, Ραφαέλ Μπαλντές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυναμική συγκέντρωση στο αμερικανικό προξενείο (2021-07-20 00:00:00.0)
Για το δικαίωμα στη μόρφωση (2006-05-12 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν την επίθεσή τους οι ΗΠΑ (2003-04-17 00:00:00.0)
Αρχίζει η Γενική Συνέλευση της ΠΟΔΝ στην Κούβα (2003-03-02 00:00:00.0)
Καταγγελία των ιμπεριαλιστικών σχεδίων (1997-08-17 00:00:00.0)
Κοινή πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό (1997-08-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ