Τρίτη 12 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ 14ΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Κοινή πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Με το κάλεσμα στους νέους και τους φοιτητές του κόσμου να διαφυλάξουν την ενότητά τους στην κοινή πάλη για τα δικαιώματά τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό, έκλεισαν τη μεγάλη συνάντησή τους οι αντιπρόσωποι που συμμετείχαν από τις 28 Ιούλη έως τις 5 Αυγούστου στο 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, στην Αβάνα της ηρωικής Κούβας. Το πλήρες κείμενο της τελικής διακήρυξης είναι το εξής:

"Νέοι και Φοιτητές του Κόσμου,

Το 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, που πραγματοποιήθηκε στην Κούβα, έφτασε στο τέλος του με πολύ μεγάλη επιτυχία. Συνολικά 12.326 αντιπρόσωποι από 132 χώρες αντιπροσώπευαν περισσότερες από 2.000 εθνικές, περιφερειακές και διεθνείς οργανώσεις. Πήραν μέρος σε πολυάριθμες πολιτικές συζητήσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, εμπνεόμενοι από το πνεύμα της αντιιμπεριαλιστικής αλληλεγγύης, της ειρήνης και της φιλίας. Η επιτυχία αυτού του Φεστιβάλ αποδίδεται στη νέα ώθηση που έδωσε το Κίνημα των Φεστιβάλ, 50 χρόνια μετά τη δημιουργία αυτού του θεσμού και οχτώ χρόνια μετά από την πραγματοποίησή του στην Πιονγκ Γιανγκ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας.

Αυτό έγινε σαν αποτέλεσμα των πολλαπλών προσπαθειών και της κοπιαστικής δουλιάς πολλών Εθνικών Προπαρασκευαστικών Επιτροπών και νεολαιίστικων και φοιτητικών οργανώσεων σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της προπαρασκευής. Η προπαρασκευή αυτού του Φεστιβάλ και η αναβίωση αυτής της ευγενούς συνάντησης των νέων του κόσμου, μέσα σε νέες πραγματικότητες, με νέες δυνάμεις, αφετηρίες και αιτίες, έκαναν δυνατή την ενδυνάμωση και τη διεύρυνση του δικού μας κινήματος.

Αυτό το Φεστιβάλ της Νεολαίας πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες πολύ διαφορετικές από αυτές που υπήρχαν στα προηγούμενα.

Η απουσία της Σοβιετικής Ενωσης και ορισμένων άλλων σοσιαλιστικών χωρών και οι χειρισμοί των ιμπεριαλιστών για να επιβάλουν τη μονοπολικότητα και την εγκαθίδρυση νεοφιλελεύθερων μοντέλων μέσα από τη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης έχει φέρει σημαντικές επιπτώσεις στην ανθρωπότητα, και ιδιαίτερα στους νέους, όπως:

Η αύξηση της καταστολής και της καταπίεσης, της ανεργίας και του αναλφαβητισμού, η μείωση των δαπανών για την παιδεία, η φτώχεια, η αύξηση της διάκρισης ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και η χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Τα τελευταία χρόνια, το διεθνές νεολαιίστικο και φοιτητικό κίνημα έχει αλλάξει πολύ, έχουν δημιουργηθεί πολύπλευροι πολιτικοί μετασχηματισμοί σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρά τις δυσκολίες, το νεολαιίστικο και φοιτητικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα συνεχίζει την πάλη του για την ειρήνη, την εθνική ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την αυτοδιάθεση και τη δημοκρατία, ενάντια στην αύξηση των στρατιωτικών εξοπλισμών, για τα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματά του.

Καταδίκη του ιμπεριαλισμού

Στις πολλαπλές πολιτικές συζητήσεις, που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του Φεστιβάλ, καταδικάστηκαν οι επιθετικές πολιτικές του διεθνούς ιμπεριαλισμού, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές διαρθρωτικής προσαρμογής και οι καταστροφικές κοινωνικές συνέπειες για τους λαούς όλου του κόσμου και έγινε κάλεσμα στις προοδευτικές δυνάμεις να αντιπαρατεθούν σε αυτές τις ενέργειες, να κατακτήσουν τα πλήρη δικαιώματά τους και να προωθήσουν μοντέλα κοινωνίας που θα αντικαταστήσουν τη σημερινή.

Οι δικές μας ιδέες βασίζονται στην ανάγκη να προωθήσουμε έναν κόσμο της ειρήνης χωρίς πυρηνικά όπλα, έναν κόσμο της ειρηνικής συνύπαρξης, για την επίλυση των συγκρούσεων μεταξύ εθνών και λαών, έναν κόσμο που θα σέβεται το δικαίωμα όλων των λαών στην ανάπτυξη, έναν κόσμο της δικαιοσύνης, της προόδου, της ευτυχίας και της ευημερίας για όλους.

Καταγγέλλουμε αποφασιστικά τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και απαιτούμε τη διάλυση αυτού του στρατιωτικού σχηματισμού. Κατά τον ίδιο τρόπο αξιώνουμε το κλείσιμο όλων των ξένων στρατιωτικών βάσεων, τη μείωση των στρατιωτικών δαπανών, την κατάργηση του εμπορίου όπλων, την ολοκληρωτική απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών και την καταστροφή όλων πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων.

Καταδικάζουμε όλες τις επεμβάσεις σε ξένα εδάφη, τον αποκλεισμό, το εμπάργκο, τις κυρώσεις, τη στρατιωτική κατοχή, την κρατική τρομοκρατία και άλλα επιθετικά μέτρα σε βάρος των λαών, των εθνών σε όλα τα μέρη του κόσμου.

Πάλη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση

Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στην πάλη ενάντια σε όλες μορφές διακρίσεων και φασιστικών, ρατσιστικών, θρησκευτικών φουνταμενταλιστικών και ξενοφοβικών εκδηλώσεων.

Στηρίζουμε τον αδιαίρετο, παγκόσμιο και αναπαλλοτρίωτο χαρακτήρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταδικάζουμε τις παραβιάσεις τους σε διάφορα μέρη του κόσμου και επίσης τις κυβερνήσεις που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των λαών τους.

Στηρίζουμε την πάλη των γυναικών για την ισότητα των δικαιωμάτων σε όλες τις σφαίρες. Απαιτούμε το δικαίωμα οι νέοι να έχουν πρόσβαση σε ένα καλύτερο επίπεδο ιατρικής περίθαλψης και παιδείας, πραγματικά δωρεάν παρεχόμενων, και το δικαίωμα των νέων στη δουλιά.

Αξιώνουμε μια πολιτική ανάπτυξης που δε θα βλάπτει το περιβάλλον, θα σέβεται την αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων και θα μοιράζει με ισομέρεια τα πλούτη ανάμεσα στους πολίτες.

Απαιτούμε την ακύρωση του εξωτερικού χρέους των χωρών του Τρίτου Κόσμου. Καταδικάζουμε τη μονοπώληση των πληροφοριών από πλευράς των μεγάλων πολυεθνικών και την επιβολή πολιτισμικών μοντέλων αντίθετων με τη δική μας ταυτότητα και τις παραδόσεις.

Επαναδιατυπώνουμε την πεποίθησή μας ότι μόνο μια πραγματικά λαϊκή συμμετοχή, με κοινωνική δικαιοσύνη, στηρίζει τη δημοκρατία και υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των λαών να διαλέγουν το δικό τους δημοκρατικό σύστημα.

Απαιτούμε τον εκδημοκρατισμό των Ηνωμένων Εθνών, οργανισμού που οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο καταχρηστικά, όπως και την κατάργηση του δικαιώματος του "βέτο". Καλούμε όλες τις δομές των Ηνωμένων Εθνών, τη διεθνή κοινότητα και όλες τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν τα αιτήματα των νέων και να δράσουν υπέρ της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων τους. Με τον ίδιο τρόπο επιβεβαιώνουμε το δικαίωμα των εθνών στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την αυτοδιάθεση.

Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας, παλεύουμε για άλλη κοινωνία

Το 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ της Νεολαίας και των Φοιτητών, που πραγματοποιείται με την αναμονή του 21ου αιώνα, καλεί τους νέους και τους φοιτητές όλου του κόσμου να διαφυλάξουν την ενότητά τους στην πάλη για τα δικαιώματά τους και τις προσδοκίες τους, να υπερασπιστούν αυτά τα δικαιώματα και να δημιουργήσουν ένα διεθνές νεολαιίστικο κίνημα, που θα είναι ικανό όχι μόνο να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα του καπιταλισμού, αλλά και να περάσει στην αντεπίθεση για το μετασχηματισμό της κοινωνίας.

Με την ευκαιρία της 30ής επετείου του θανάτου στη μάχη, του Τσε Γκεβάρα, οι συμμετέχοντες στο 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών δηλώνουμε τη δέσμευσή μας προς όλους τους δίκαιους σκοπούς και τους εκμεταλλευόμενους και αδύνατους του πλανήτη.

Καταγγέλλουμε έντονα τη θέση των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας να απαγορέψουν στους νέους αντιπροσώπους των χωρών τους να συμμετάσχουν σε αυτή τη μεγάλη νεολαιίστική συνάντηση στην Κούβα.

Στη βάση των αποτελεσμάτων και των υιοθετημένων στόχων του 14ου Φεστιβάλ εκφράζουμε τη δέσμευσή μας να διατηρήσουμε δυνατό το κίνημα των Παγκόσμιων Φεστιβάλ Νεολαίας και των Φοιτητών, σαν τρόπο για να διατηρήσουμε το πνεύμα της πάλης και της ενότητας σε ένα κοινό μέτωπο που θα έχει στόχο την πάλη ενάντια στον Ιμπεριαλισμό, την αποικιοκρατία, ανεξάρτητα από τις πολιτικές, φυλετικές, θρησκευτικές ή διαφορές φύλου.

Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να οργανώσουμε το 15ο ΠΦΝΦ μέσα στα επόμενα χρόνια. Καλούμε όλους δημοκρατικούς και προοδευτικούς νέους ενεργητικά να συμμετάσχουνστη διαδικασία προπαρασκευής του επόμενου Φεστιβάλ.

Ευχαριστούμε τον ηρωικό κουβανικό λαό και την κυβέρνησή του

Εμείς οι συμμετέχοντες σε αυτό το γεγονός, εκτιμάμε την υπέροχη φιλοξενία του λαού και της νεολαίας της Κούβας και τη συμβολή τους στην ενδυνάμωση του Κινήματος των Φεστιβάλ. Ευχαριστούμε επίσης την κουβανική κυβέρνηση για τις διευκολύνσεις και τη συνεργασία που μας πρόσφερε για την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ. Υπογραμμίζουμε τη δέσμευσή μας προς τον κουβανικό λαό για την υπεράσπιση της επανάστασής του και απαιτούμε την άρση του δολοφονικού αποκλεισμού από τις ΗΠΑ προς αυτή τη χώρα, που παρόλο που περνάει μια πολύ δύσκολη κατάσταση, προσφέρει τη φιλική της αγκαλιά στους νέους όλου του κόσμου.

Για την αντιιμπεριαλιστική αλληλεγγύη, την ειρήνη και τη φιλία.

Ραντεβού στο 15ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών!

Hasta la victoria siempre!!!"

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην Αλγερία το 15ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (2000-07-23 00:00:00.0)
"Ενώνουμε τις φωνές μας ενάντια στον ιμπεριαλισμό" (1997-07-20 00:00:00.0)
Συνέντευξη Τύπου της ελληνικής επιτροπής (1997-07-09 00:00:00.0)
Πρωτοφανής πρόκληση (1997-07-04 00:00:00.0)
Απαγόρευση - διεθνής πρόκληση! (1997-06-15 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1997-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ